Manifestants, en una protesta promoguda per l'extrema dreta al voltant de Westminster (Reuters/Hollie Adams)

Esclat d'aldarulls atiats per l'extrema dreta per l'assassinat de tres nenes a Liverpool

La població de Southport continua commocionada per l'atac en un casal d'estiu

RedaccióActualitzat

Esclat d'aldarulls violents en les protestes per l'assassinat de tres nenes dilluns en un casal d'estiu a Southport, al nord de Liverpool. L'acusat de l'atac, de disset anys, ha declarat aquest dijous al tribunal i s'ha aixecat la prohibició de revelar la seva identitat: es tracta d'Axel Muganwa, nascut a Cardiff, que continuarà en presó preventiva.

La commoció per aquest crim ha estat aprofitada per l'extrema dreta. A Londres, la policia britànica ha detingut un centenar de persones que participaven en una protesta als voltants del palau de Westminster. Grups d'ultradreta que defensen posicions antiislamistes i xenòfobes havien convocat dimecres una manifestació, amb el lema "Enough is enough" ("Prou és prou"), on s'han repetit les escenes de tensió registrades dimarts a Southport.

Precisament, en aquesta localitat costanera al nord de Liverpool, un grup va cremar un vehicle policial, va llançar pedres i totxos als agents i va saquejar botigues. També van provocar destrosses a l'entrada i la façana de la mesquita de la població. 

Entre els promotors de les protestes, hi ha cares conegudes de l'extrema dreta britànica, com Tommy Robinson, del Partit Nacional Britànic i la Lliga de Defensa Anglesa.

Voluntaris treballen en la reconstrucció de l'entrada de la mesquita de Southport (Reuters/Temilade Adelaja)

Amb la commoció per la mort de les nenes, tot plegat ha creat un clima de por i d'inseguretat entre els habitants de Southport, especialment, els d'origen estranger. "Realment no em sento segur quedant-me a Southport", explica Imadur Rahman. "Abans m'hi sentia bé, perquè és una zona tranquil·la i mai havia vist enfrontaments així", afegeix.

Molts veïns han respost a la crida de voluntaris per reparar els desperfectes al centre de culte. "No és una qüestió de raça ni d'origen. És una qüestió de comunitat, i tots hem de fer el mateix", assegura Tony Hill, un dels voluntaris.

El primer ministre britànic, Keir Starmer, ha visitat Southport per traslladar el seu suport a la població i ha avisat que la llei serà implacable amb els instigadors de les protestes: "Els que han segrestat la vetlla de les víctimes amb violència i brutalitat han insultat la comunitat en el seu dol", ha dit en un missatge a X.  

Els aldarulls en les vetlles de dol per l'atac han deixat més de 50 policies ferits a Southport. En aquest context, la policia ha reforçat la presència al carrer i el govern britànic farà balanç de la situació en el gabinet de seguretat.

Flors i peluixos, en homenatge als infants víctimes de l'atac (Reuters/Temilade Adelaja)

El detingut, acusat d'assassinat

Dilluns, un adolescent de 17 anys va irrompre en un casal d'estiu i va atacar amb un ganivet les víctimes per motius encara desconeguts. 

Tres nenes, de 6, 7 i 9 anys, van morir i vuit infants més van resultar ferits, alguns d'ells en estat crític. També estan hospitalitzats en estat crític dos monitors. 

L'atacant, detingut poc després dels fets, està acusat pels càrrecs d'assassinat, d'intent d'assassinat i de possessió d'arma blanca.

La policia va rebre l'avís de l'apunyalament múltiple dilluns a les onze del matí, en un centre lúdic per a infants de 6 a 10 anys. Els serveis d'emergències van destinar tretze ambulàncies i dos helicòpters medicalitzats per atendre els ferits, alguns d'ells d'extrema gravetat. 

Dues nenes, de 6 i 7 anys, van morir dilluns, i una nena de 9 anys va morir dimarts a l'hospital. Vuit nens més van patir ferides, cinc d'ells en estat crític. 

En un inici, les autoritats encarregades de la investigació havien protegit la identitat del presumpte autor, perquè és menor d'edat. Després de declarar al tribunal de Liverpool, aquest dijous, s'ha sabut que l'acusat es diu Axel Muganwa Rudakubana. Segons la BBC, el noi va néixer a Gal·les i és fill de pares ruandesos. 

ARXIVAT A:
Regne Unit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut