Gennaro Sangiuliano, ministre de Cultura, posa a l'ull de l'huracà el govern italià (Reuters/Remo Casilli)

Escàndol per l'afer d'un ministre italià amb una influencer que va accedir a dades confidencials

El ministre nega que la nomenés assessora de grans esdeveniments, com el G7 que acull Itàlia, mentre que ella publica fotos en actes oficials, àudios, missatges i bitllets d'avió enviats des del ministeri

RedaccióActualitzat

Escàndol polític a Itàlia per l'accés a informació confidencial d'una influencer que ha tingut una relació sentimental amb el ministre de Cultura italià. Mentre que Maria Rosaria Boccia assegura que se la va nomenar assessora de grans esdeveniments com la cimera de ministres de cultura del G7 que es farà a finals de setembre, i ha difós documentació que ho acreditaria, Gennaro Sangiuliano ho nega.

El ministre ha acabat presentant la "dimissió irrevocable", que li ha acceptat el cap d'Estat italià, el president Sergio Mattarella.

El ministre ha admès l'aventura amorosa entre llàgrimes a la televisió pública. En una entrevista emesa dimecres a la nit a l'informatiu de màxima audiència de la RAI, Sangiuliano, visiblement afectat, va demanar perdó a la seva dona i a la primera ministra Giorgia Meloni per "la vergonya que ha hagut de passar" després que la influencer revelés el seu afer i l'acusés de tràfic d'influències.

Els partits del centreesquerra denuncien "un cop dur a les institucions" després de la "vergonyosa entrevista" a Gennaro Sangiuliano.

"Agraeixo sincerament a Gennaro Sangiuliano, persona capaç i home honest, l'extraordinari treball realitzat", ha dit la presidenta del govern, Giorgia Meloni, en un comunicat.


La difusió d'un mail sobre el G7, el detonant

La publicació d'un mail enviat pel director del Parc de Pompeia, l'arqueòleg alemany Gabriel Zuchtriegel, amb detalls del recorregut dels ministres del G7 i on Boccia figurava en còpia va desencadenar les alarmes, alhora que apareixien nombroses fotos de la influencer amb Sangiuliano en esdeveniments oficials aquest estiu.

El ministre ha reconegut que va pensar a nomenar-la assessora, però que finalment ho va descartar per un "conflicte d'interessos", cosa que, segons Sangiuliano, va portar la influencer a publicar les seves suposades proves a internet. 

Durant més d'una setmana el ministre ha estat a l'ull de l'huracà de la premsa italiana, que ha fet el caldo gras amb els àudios, missatges i bitllets d'avió enviats des del ministeri que Boccia ha fet públics a la xarxa.

 


El "culebrot del ministre" tensiona el govern de Meloni

El "culebrot de Sangiuliano" ha assaltat el govern italià a les portes de la cimera de cultura del G7 que acull el país, un fet que l'oposició ha aprofitat. 

A més de demanar que la primera ministra comparegui al Parlament per donar explicacions, els progressistes de Partit Demòcrata (PD), la formació més gran de l'oposició, consideren que l'afer ha posat "en dubte" la credibilitat internacional del país

El Moviment 5 Estrelles (M5S) i l'Aliança Verds i Esquerra (AVS) parlen d'"un ús privat de la televisió pública" després de qualificar de "comèdia del ridícul" l'entrevista amb el ministre, "una operació sense escrúpols per fer passar la tesi de l'amant ofesa".

Per la seva banda, Angelo Bonelli, líder dels Verds, ha presentat una denúncia davant la Fiscalia de Roma.

Per contra, Maurizio Gasparri, portaveu al Senat de Forza Itàlia (FI), un dels tres socis del govern juntament amb els ultradretans Germans d'Itàlia (FdI) i la Lliga, va assegurar que "pel que fa als aspectes funcionals i institucionals, han estat àmpliament aclarits a l'entrevista".

Dilluns Meloni havia sortit al pas de l'escàndol en una entrevista televisiva: Sangiuliano "m'ha assegurat que aquesta persona no va tenir accés a cap document confidencial, en particular en relació amb el G7 i, sobretot, m'ha assegurat que no es va gastar ni un sol euro de diners italians i públics", va dir. Un argument que Sangiuliano ha reiterat a l'entrevista de dimecres. 

El ministre s'excusava públicament i amb els ulls plorosos amb la seva dona, però també amb Meloni, que només unes hores abans demanava davant l'executiva del seu partit, l'extrema dreta dels Germans d'Itàlia (FDI), que "no cometés errors" perquè els estava "jutjant la història".

 

Boccia: "Jo no soc la xantatgista"

Per la seva banda, Boccia ha reaccionat a l'entrevista del ministre convidant-lo a "no dir mentides". En un post al seu perfil de Facebook es pregunta qui s'aprofita de qui.

"No sóc jo qui exerceix el xantatge o la pressió. Defenso la meva dignitat i la meva manera de ser dona. M'han enganyat, però no permetré que la meva història sigui explotada pel cinisme, la prepotència i el caprici d'un poder tirànic."

 

ARXIVAT A:
CorrupcióItàliaGiorgia Meloni
Anar al contingut