Acte de campanya per al 28M d'EH Bildu a Santurtzi (Europa Press/H. Bilbao)

"És una formació política democràtica": la Fiscalia s'oposa a il·legalitzar Bildu

La Fiscalia General de l'Estat s'oposa a la petició d'una associació de guàrdies civils amb l'argument que "no concorren indicis mínimament racionals" per fer-ho

La Fiscalia General de l'Estat és contrària a il·legalitzar EH Bildu. Aquest dijous ho ha deixat clar en un informe amb què s'oposa a la petició d'una associació de guàrdies civils de declarar il·legal la formació abertzale per la presència a les llistes del 28M d'antics integrants d'ETA.

Es tracta, en concret, de JUCIL, l'Associació Professional de Justícia per a la Guàrdia Civil, que dimarts va presentar un escrit a la Fiscalia General de l'Estat en què argumentava que la llei orgànica de partits polítics (LOPP) faculta "tant el president del govern [espanyol], Pedro Sánchez, com el fiscal general de l'Estat, Álvaro García" per "iniciar la il·legalització d'un partit que porta a les seves llistes persones condemnades per delictes de terrorisme que no hagin rebutjat públicament els objectius i els mitjans terroristes".

El ministeri públic, tanmateix, discrepa, i conclou que, tenint en compte "la seva activitat, la legalitat dels seus mitjans i la compatibilitat dels seus objectius amb els principis democràtics, Euskal Herria Bildu constitueix una formació política democràtica".

Seu de la Fiscalia General de l'Estat, a Madrid (Europa Press/FGE)

Afegeixen, a partir d'aquí, que "no concorren indicis mínimament racionals de cap de les conductes previstes" a la LOPP, que no permet il·legalitzar una formació "pel fet de tenir determinats plantejaments polítics, sinó perquè la seva activitat vulneri principis democràtics".

Per tant, conclou, "ha de rebutjar-se la possibilitat d'instar el procediment de declaració d'il·legalitat" establert en l'article 11 de la LOPP.

Firmat per la fiscal en cap de la Secretaria Tècnica de la Fiscalia, Ana García León, i pel fiscal de sala de la secció contenciosa administrativa del Suprem, Antonio Narváez, l'informe recorda, a més, que EH Bildu no és un partit, sinó una coalició de partits que "han condemnat i condemnen públicament la violència terrorista" i "han assumit l'exercici de l'activitat política dins del marc democràtic i constitucional".

ARXIVAT A:
Bildu
Anar al contingut