Un de cada cinc infants és víctima d'abusos sexuals abans de fer 17 anys
Un de cada cinc infants és víctima d'abusos sexuals abans de fer 17 anys

"És un delicte amb rebot": el record d'abusos sexuals infantils sovint aflora a l'edat adulta

Moltes víctimes d'abusos sexuals durant la infantesa comencen a recordar els abusos patits anys després, durant l'edat adulta

Júlia López RomeroActualitzat

Un de cada cinc infants és víctima d'abusos sexuals abans de complir els disset anys, segons apunten diversos estudis contrastats. D'aquests, més de la meitat no rebrà mai ajuda i gairebé un 90% no explicarà els abusos viscuts fins a l'edat adulta, quan afloren aquests records. 

Pilar Polo, psicòloga i responsable de Relacions Institucionals de la Fundació Vicki Bernadet, especialitzada en la prevenció i la sensibilització dels abusos sexuals infantils, explica que la majoria de pacients que tracten al centre no demanen ajuda fins als 30 o 40 anys:

"És un moment crucial per a moltes elles, perquè viuen moments determinants com la independització o la maternitat."

És llavors quan moltes d'elles comencen a recordar els abusos patits durant la infància, un patró recurrent en víctimes d'aquest tipus de delicte. 

"Els abusos sexuals a menors, sobretot si els ha perpetrat un familiar, són massa importants per tenir-los presents cada dia", apunta Polo, que afegeix que a les víctimes els és "massa difícil acceptar" que la persona que s'ha de fer càrrec d'elles les "utilitzi d'aquesta manera". Davant d'aquest trauma, el que fan moltes d'elles és "dissociar-se de la realitat i bloquejar-se":

"És un pur exercici de supervivència."

Per tot plegat, a petició de les víctimes, el Parlament de Catalunya va aprovar el mes de febrer una proposició de llei, que es votarà al Congrés a la tardor, per reformar el Codi Penal i que no prescriguin els delictes de pederàstia. Argumenten que, sovint, la víctima bloqueja el record a través del trauma, i no es veu preparada per denunciar fins al cap de molts anys.

Tot i això, cada vegada són més les persones que s'adrecen a la fundació Vicki Bernadet en edats més primerenques. I això és "gràcies a la conscienciació i la feina que fan les associacions especialitzades en la temàtica", apunta la psicòloga.

Durant 20 anys, la Mariona va bloquejar el record dels abusos del seu cosí
Durant 20 anys, la Mariona va bloquejar el record dels abusos del seu cosí

"L'abús sexual a menors és un delicte amb rebot"

Polo defineix l'abús sexual a menors com un "delicte amb rebot":

"Pateixes quan el vius i pateixes quan el recordes.''

Polo alerta que és llavors quan pot aparèixer molta "simptomatologia que estava adormida" i la "incomprensió per part de la societat". Les víctimes d'aquest tipus de delicte s'exposen a un "alt risc de salut mental i autolesions".

És per això que des de la fundació reivindiquen l'acompanyament de les víctimes perquè tinguin una millor qualitat de vida.

L'avi de l'Anna va abusar sexualment d'ella quan era una nena

L'avi de l'Anna Pascual va abusar d'ella, com a mínim, dels 7 als 11 anys. La mort del seu germà li va fer recordar els abusos que havia viscut de nena. Al seu cap, fins llavors, ho havia esborrat tot:

"Arran d'aquell trauma vaig començar a desbloquejar els records de la infància."

Les imatges que li venien al cap eren cada vegada més nítides i va poder identificar amb claredat els abusos sexuals que havia patit durant anys. "Recordo les seves mans, les seves ungles llargues i grogues... com m'estrenyia cap al seu cos... sempre que podia em posava les mans per dins dels pantalons", reconeix horroritzada.

L'Anna va patir els abusos sexuals de l'avi quan era petita
L'Anna va patir els abusos sexuals de l'avi quan era petita


Es recorda sent una nena molt trista i el trauma l'ha perseguit sempre, amb seqüeles molt importants, tant en l'àmbit físic com l'emocional:

"Et foten la vida enlaire i la feina és nostra per superar-ho!" 

Ara fa uns anys que l'Anna ha començat a fer teràpies psicològiques i alternatives, i de mica en mica ha anat identificant totes els mals que li ha causat aquest trauma. Descriu la seva vida com una "lluita constant" per poder avançar i "el que podria haver estat un camí fàcil ha estat molt difícil".


El cosí de la Mariona la va agredir i violar durant 10 anys

La Mariona (nom fictici) va ser agredida sexualment pel seu cosí, quatre anys més gran que ella, durant bona part de la infància. La primera vegada que va patir els abusos només tenia 4 anys. L'última ja era adolescent i ell major d'edat. 

Durant 20 anys ha tingut aquest record bloquejat, però el dia del part del seu fill va reviure una situació traumàtica.

"Sentia que m'estaven violant, em venia la imatge del meu cosí, no podia obrir les cames, em venia tot allò que havia passat i vaig començar a tenir brots psicòtics."

En aquelles circumstàncies, i per no posar en perill la vida el nadó, van sedar la Mariona i li van practicar una cesària. Tampoc va ser fàcil un cop va néixer el fill. "No deixava que ningú el toqués, jo tampoc li podia canviar el bolquer, no m'agradava tocar-lo. Em pensava que li faria mal."

Inicialment, el cosí camuflava els abusos amb jocs. Però a partir dels 12 anys, va començar a agredir-la sexualment:

"Sempre utilitzava la mateixa estratègia, em cobria amb un llençol i es posava dins. Allà baix només sentia dolor, pessigades, cops."

El trauma li ha causat dos trastorns i problemes d'adaptació. Ha canviat més de 15 vegades de domicili i diverses de feina.


Ha interposat una querella criminal contra el seu agressor

Fa un temps va interposar una denúncia contra el seu cosí. La sorpresa se la va endur quan la jutgessa va considerar que el cas passava al tribunal de menors, malgrat que les darreres agressions s'haguessin comès quan l'agressor ja tenia els 18 anys complerts.

Malgrat tot, no s'ha rendit. "He de continuar lluitant per finalitzar aquesta etapa de la meva vida, passar pàgina i ser feliç", diu esperançada.
 


 
Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat

 

 

 

ARXIVAT A:
Pederàstia Agressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut