Una imatge d'arxiu de la presa del pantà de Sau (ACN/Jordi Borràs)

Es rebaixen les restriccions per sequera a 118 municipis: consulta el mapa

Es tracta de les poblacions que depenen de la capçalera del Llobregat, la capçalera del Ter i la zona del Llobregat mitjà

RedaccióActualitzat

El govern ha acordat aquest dimarts rebaixar les restriccions per sequera en 118 municipis de tres zones que han millorat indicadors de pluviometria en els darrers 4 mesos. Concretament es tracta de la capçalera del Llobregat, la capçalera del Ter i la zona del Llobregat mitjà.

Ho ha explicat la portaveu, Patrícia Plaja, en una roda de premsa posterior a la reunió del govern i del Comitè Interdepartamental de Sequera (CIS), que ha pres la decisió.

La primera, la capçalera del Llobregat, passa de l'escenari d'alerta al de prealerta. Afecta poblacions com ara Bagà, Castellar de n'Hug, Gósol o Sant Llorenç de Morunys.

Pel que fa a la capçalera del Ter i la zona del Llobregat mitjà passen de l'escenari d'excepcionalitat al d'alerta. Es veuran afectats municipis com Prats de Lluçanès, Moià, Sallent o Camprodon, Manlleu, Vic i Ripoll.

Aquest canvi d'escenari entrarà en vigor la setmana que ve, després que es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat, el DOGC


Consulta la fase en què es troba el teu municipi

En aquest mapa pots consultar en quina fase del pla de sequera es troba actualment cadascun dels municipis que abasteixen les conques internes catalanes.

Ni el mapa ni el llistat posterior inclouen els municipis de l'àrea de Ponent, que s'abasteixen per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i queden, per tant, fora de l'àmbit competencial de la Generalitat.


Taula de la situació municipi a municipi

A més de situar-los en el mapa, en aquesta taula es pot fer una cerca municipi a municipi on es mostra la fase del pla de sequera en què es troba cada localitat i la conca que l'abasteix.


Sense canvis a la resta de Catalunya

La resta d'àrees definides en el pla de sequera es mantenen en la mateixa situació. No obstant, Plaja ha incidit que cal tenir en compte que amb l'arribada de l'estiu es produirà un descens general de les reserves als embassaments, ja que és una època amb escasses pluges, amb una evaporació més gran causada per la calor i un increment dels consums (sobretot, per satisfer les dotacions per al reg agrícola, que enguany són més reduïdes a causa de l'estat de les reserves).

Precisament, els embassaments del Ter Llobregat i la Muga tenen una tendència decreixent, mentre que la resta continuen amb nivells estables però amb una petita reducció de reserves.

Les autoritats recorden que la sequera hidrològica no està superada i cal continuar fent un estalvi i un consum responsable.


17 municipis continuen en emergència

Amb els canvis d'aquest dimarts hi haurà 13 municipis en situació de normalitat (35.007 habitants); 75 en prealerta (800.555 habitants); 327 en alerta (més de 6,2 milions d'habitants); 198 en excepcionalitat (398.981 habitants); 17 en emergència I (151.516 habitants).

Pel que fa a les zones definides en el Pla de Sequera (18), dues segueixen en normalitat (Banyoles i aqüífer de Tarragona); dues en prealerta (Consorci d'Aigües de Tarragona i capçalera del Llobregat); 6 en alerta (aqüífer del Baix Ter, capçalera del Ter, Llobregat mitjà, embassaments del Ter, embassaments del Llobregat, embassaments del sistema Ter Llobregat); 6 en excepcionalitat (Anoia Gaià, aqüífers del Fluvià Muga i Carme Capellades, Empordà, Prades Llaberia i Serralada Transversal); 2 en emergència (Darnius Boadella i Riudecanyes, a més dels municipis de Vallirana, Vacarisses i Sant Feliu de Codines, que voluntàriament van decidir quedar-se en emergència).

ARXIVAT A:
SequeraCrisi climàtica
Anar al contingut