L'institut Karolinska és la seu de l'assemblea que atorga els Nobel de medecina i fisiologia (Wikimedia Commons)

Es perden 30 anys d'investigació per un congelador avariat a l'Institut Karolinska d'Estocolm

Un dipòsit criogènic es va quedar sense nitrogen líquid durant 5 dies per Nadal i va perdre mostres recollides durant 30 anys per a l'estudi de la leucèmia

RedaccióActualitzat

Més de 30 anys de mostres valorades en milions d'euros s'han perdut per l'avaria d'un congelador de la Universitat d'Estocolm, a Suècia.  

Les mostres estaven emmagatzemades en dipòsits criogènics de nitrogen líquid a l'Institut Karolinska, hospital universitari i centre d'investigació de renom mundial que és també la seu de l'assemblea que atorga el premi Nobel de medicina i fisiologia.

Entre el 22 i el 23 de desembre es va produir una interrupció en el subministrament de nitrogen líquid en 16 dipòsits criogènics on es guardaven a -190ºC mostres de diverses institucions.

Els dipòsits poden estar quatre dies sense nitrogen líquid addicional, però les festes de Nadal van fer que l'avaria passés desapercebuda durant 5 dies. És per això que la pèrdua de les mostres és irreversible.

L'incident no s'ha fet públic fins aquest dilluns quan Matti Sällberg, degà del campus sud del Karolinska, ha explicat que l'avaria "va passar possiblement en el pitjor moment que es pugui imaginar a Suècia, només un dia abans de la Nit de Nadal".


30 anys d'investigació de la leucèmia

El degà ha assegurat que totes les mostres perdudes estaven destinades a investigació i que la pèrdua no ha afectat l'atenció de cap pacient actual.

La investigació més afectada ha estat la de la leucèmia, ja que s'han perdut mostres recollides durant més de 30 anys. "Aquestes mostres han estat utilitzades en molts estudis i hi havia plans per fer-les servir en altres en el futur", ha dit Sällberg.

Incident denunciat a la policia

La universitat ha iniciat una investigació interna sobre les causes de l'incident tot i que, segons el degà, no hi ha indici de sabotatge. De tota manera, s'ha denunciat l'incident a la policia.

"Actualment no hi ha cap indici que es degui a influència externa, però l'informe policial es fa per cobrir totes les hipòtesis."


Sällberg ha dit que no s'havia fet cap estimació oficial del valor econòmic de les mostres perdudes, però calcula que són milionàries. De fet, alguns mitjans suecs sí que han donat una xifra estimada: parlen d'uns 45 milions d'euros.

ARXIVAT A:
CiènciaSuècia
Anar al contingut