Ovelles pasturant
La llengua blava és una malaltia vírica que afecta tots els remugants (Pexels)

Es doblen els focus de bestiar amb llengua blava i les restriccions s'estenen a tot Catalunya

El Moianès i la Garrotxa s'afegeixen a les 8 comarques que ja tenien casos de bestiar afectat, i es confirmen les primeres explotacions de vaques afectades

RedaccióActualitzat

La malaltia de la llengua blava que afecta el bestiar continua la seva extensió a Catalunya. Ja són 46 els focus confirmats oficialment pel Laboratori Nacional de Referència d'Algete, segons el Departament d'Acció Climàtica.

Hi ha 26 nous focus detectats i, per tant, els casos s'han duplicat. Entre els casos nous, hi hauria 8 explotacions de boví i les altres 18 són explotacions d'oví. Les comarques amb nous positius confirmats són la Garrotxa i el Moianès.

Fins a la setmana passada, quan es va fer l'última actualització, eren vuit comarques: l'Alt i el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, el Maresme, Osona, el Ripollès i el Pla de l'Estany.
 

 

 

Què impliquen les restriccions?

Amb aquests nous casos, tot Catalunya queda amb restriccions. I això què implica? Vacunació de tots els animals en un radi de 100 quilòmetres i fer un perímetre de seguretat de 20 quilòmetres de la granja afectada. 

Pel que fa al moviment dels animals, la zona restringida arriba fins a 150 quilòmetres, dins dels quals poden moure el bestiar amb algunes restriccions: cal desinfectar tant els animals com els camions i fer una declaració jurada. També es poden portar a l'escorxador.

Els animals poden sortir de Catalunya, sempre que estiguin vacunats i hagin passat els dies que determina el fabricant; o bé hagin estat desinsectats i, passats 14 dies, hagin donat negatiu en una anàlisi PCR.

En aquests moments, ja s'han administrat més de 30.000 dosis repartides entre les demarcacions de Girona, Barcelona i Lleida. 

Segons el departament, hi ha altres explotacions que s'estan investigant i la setmana que ve es començarà a vacunar el boví.

També s'estan aplicant mesures de control de moviments dels animals.

Un ramat d
Els ramaders temen que la llengua blava redueixi la venda de carn de xai (ACN/Nia Escolà)


Els ramaders engeguen la campanya #XaiDelTerritori 

Arran de l'expansió dels brots, el sector ramader, representat per Revolta Pagesa i altres entitats com Ramats de Foc i l'Associació Nacional de Criadors d'Oví de Raça Ripollesa (ANCRI), ha iniciat una campanya a les xarxes amb l'etiqueta #XaiDelTerritori per animar els ciutadans a consumir el producte. 

Temen que, si bé la lengua blava no afecta els humans ni la qualitat de la carn o llet, podria fer caure les vendes. "El consum de xai fa molts anys que està en decadència i cada cop hi ha menys ramats", explica a l'ACN el pagès Arnau Vilumara que afegeix que el 60% de la carn de xai que es ven és de fora. 

Animen a comprar directament als pastors o a comprovar l'origen del producte a les carnisseries per donar suport al sector.
 

15 anys des de l'últim brot

El 10 de juny passat, Catalunya va declarar el primer focus de llengua blava des de l'any 2009.

La llengua blava és una malaltia vírica que afecta tots els remugants, com ara ovelles, vaques, cabres i cérvols. Es transmet a través d'algunes espècies de mosquit, no pas per contacte directe. 

No afecta els humans i tant la carn com la llet i els productes derivats es poden consumir sense problema. La gravetat de la patologia depèn de l'espècie i de la tipologia del virus i pot arribar a causar la mort del remugant, sobretot de les ovelles.

La Direcció General d'Agricultura i Ramaderia actualitza i informa de la malaltia a través del web del Departament

 

ARXIVAT A:
RamaderiaLlengua blava
Anar al contingut