Manifestació contra la violència masclista
Imatge d'arxiu d'una manifestació contra la violència masclista
Violència masclista

Es disparen les denúncies per abús sexual i intent d'homicidi contra la parella o exparella

11.000 denúncies, 4.500 homes detinguts però 8 dones assassinades, aquest any a Catalunya

Actualitzat

Les denúncies per abusos sexuals i temptatives d'homicidi a dones han pujat més d'un 40% aquest any a Catalunya, segons dades dels Mossos d'Esquadra recollides fins al mes d'octubre. S'han detingut més de 4.500 homes per agressions masclistes i s'han posat més d'11.000 denúncies per violència masclista. I no hi són totes, perquè moltes víctimes no denuncien pel cost, personal i psicològic, que els suposa.

Durant aquest període, 8 dones han estat assassinades a Catalunya en casos de violència masclista; una, amb 17 anys, era menor d'edat. En total és una víctima més de les que hi va haver l'any passat, però el més greu és que els intents d'assassinat han passat de 16 a 23 casos, el que representa un 43,8% més, o dit d'una altra manera, hi ha més de dues denúncies al mes.  

 

36 denúncies al dia

Coincidint amb el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, la policia catalana ha fet públiques les dades relacionades. Aquest any a Catalunya s'han atès 11.103 denúncies relacionades amb la violència masclista, 36 al dia. Una xifra que ha crescut un lleuger 1,5%

D'aquestes, 1721 denúncies han estat per violència sexual, el que suposa un 13,3% més, 200 casos més respecte a l'any anterior fins al mes d'octubre.

 

Denúncies per abusos dintre la parella

Però sobretot es destaca que ha crescut en un 42,9% el nombre de denúncies per abusos sexuals dintre de la parella.

Això ho destaca la portaveu dels Mossos d'Esquadra, la caporal Andrea Garcia, del Grup Central d'Atenció a la Víctima dels Mossos d'Esquadra

"Visibilitzem la violència sexual també en l'àmbit de la parella com a forma més de control i sotmetiment a la dona, una forma més de masclisme i que les dones han detectat i denunciat a la policia. Al llarg dels anys algunes dones han normalitzat, minimitzat i silenciat algunes conductes i comportaments sexuals."

En total s'ha denunciat 19.868 fets delictius, ja que cada denúncia pot incloure'n més d'un. El delicte més denunciat és el de maltractament en l'àmbit de la llar, que és el 38,8%.

Les dones que més denuncien tenen entre 31 i 40 anys, una tercera part del total.

La dada positiva és que les víctimes menors d'edat són un 12% menys. En xifres absolutes, hi ha hagut 96 casos menys en què la víctima era menor; l'edat d'aquestes és d'entre 15 i 17 anys de mitjana. Les víctimes menors d'edat representen el 2,5% del total.

Més homes detinguts, menys menors

Les detencions relacionades amb la violència de gènere també han repuntat en un 2,6% a Catalunya. S'han detingut 4.538 homes per agressions masclistes, 113 més que l'any passat. Això representa una mitjana de 15 detencions al dia.

Entre els detinguts 19 són joves menors d'edat, sis menys que l'any anterior.

La franja d'edat entre els detinguts va dels 21 als 51 anys, però la majoria estan entre els 31 i els 40.

Tipus de violència masclista

Les denúncies, però, són només la punta de l'iceberg. Moltes dones decideixen no fer-ho pel cost que els suposa, és un procés llarg, costós i els fa reviure el tràngol molts cops.

 

Segons la caporal Andrea Garcia, detectar el tipus de violència contra les dones i denunciar-ho són els passos més importants per lluitar contra aquesta xacra.

 

"Tota la ciutadania en general hem de fer visible aquest situació que pateixen les dones. Hem d'empoderar-les perquè facin un pas endavant, perquè denunciïn la violència de gènere en qualsevol de les seves formes, sigui violència psicològica, violència física, sexual o ciberviolència."


Es poden diferenciar diferents tipus de violència masclista i el nombre de casos que es denuncien.

  • Psicològica (amenaces, coaccions, vexacions, assetjament i tracte degradant): 52,4%
  • Violència física (lesions lleus, greus i temptatives d'homicidi): 40,6%
  • Ciberviolència (vinculada a noves tecnologies i xarxes socials)
  • Sexual: 3,3%

Els veïns també poden denunciar-ho, o almenys avisar si senten crits, i la policia podria actuar d'ofici.

 

Vuit dones assassinades

L'edat mitjana de les dones mortes aquest any a Catalunya està entre els 41 i els 50 anys. Sis de les dones assassinades mantenien una relació sentimental i convivien amb l'autor. Dues de les víctimes havien interposat una denúncia prèvia; una d'elles estava sota una mesura judicial de protecció.

Amb la mort d'aquestes dones, han quedat orfes 11 fills o filles, dels quals 8 són menors. Tots els agressors han estat detinguts, excepte un, que es va suïcidar.

Des del 2003, que és quan es comptabilitzen aquests crims de manera oficial a Espanya, ja hi ha més de mil dones assassinades; 1.028, segons el Ministeri de la Presidència. Tot i que hi ha tres casos pendents de qualificar com a víctimes de violència masclista, l'última aquest mateix dilluns a Tenerife, on ha estat assassinada una dona de 26 anys.

Protecció a les dones

Els Mossos d'Esquadra tenen actualment sota protecció policial 100 dones per casos de violència masclista: 11 en risc molt alt, 13 en risc alt i 76 en risc mitjà.

El nombre d'ordres de protecció que han rebut aquest any ha estat de 7.870.

Els Grups d'Atenció a la Víctima, que són agents especialitzats en violència masclista, estan fent un seguiment a més de 17.000 casos. Les entitats que treballen amb les víctimes reclamen que aquests grups hi siguin també en el moment de recollir les denúncies.

 

Dels 17.070 casos que fan seguiment, 11.590 són víctimes que estan sota mesura judicial de protecció. Dintre d'aquest grup s'inclouen víctimes de violència de gènere, domèstica, abusos o agressions sexuals, mutilació genital femenina i matrimonis forçats, entre altres.

Els seguiments per violència de gènere són prop d'11.000, i han crescut un 8% respecte a l'any anterior. Concretament són 10.983, dels quals 7.980 estan sota protecció judicial.

 

 

 

ARXIVAT A:
Violència masclista
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut