Totes les parts demanen prudència en uns dies clau per arribar a un acord (EFE/Alberto Estévez)

És a prop un acord per investir Illa? Sintonia però també prudència entre ERC i socialistes

La reunió entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez, en una setmana que es considera decisiva per encarrilar una hipotètica investidura, s'interpreta com un gest socialista, però els republicans refreden l'optimisme

RedaccióActualitzat

La trobada de Pere Aragonès i Pedro Sánchez deixa una imatge de cordialitat en la recta final de les negociacions per arribar a un preacord per investir Salvador Illa.

Els dos presidents han desvinculat la trobada institucional de les converses polítiques entre Esquerra i el PSC, però Aragonès ha posat sobre la taula el finançament singular i ha advertit als socialistes que és la condició "sine qua non" d'Esquerra per a un pacte d'investidura.

L'escenificació pública de la reunió donaria a entendre que el pacte pot ser a prop, però socialistes i republicans es mantenen en la prudència i la discreció.

El govern del PSOE ha premut l'accelerador aquesta setmana per demostrar que va complint els acords, i el desembarcament al Palau de la Generalitat ha format part d'aquests gestos. Per part d'Esquerra, Marta Rovira ja va advertir que sense que es concretessin acords tangibles pendents com ara Rodalies o l'ingrés mínim vital seria difícil el pacte.

Això s'ha desencallat aquesta setmana i, per tant, el pacte podria ser més a prop, però el temps corre i Esquerra vol accelerar el compliment d'altres qüestions com la condonació del deute del FLA o, principalment, el finançament singular. I és que ara mateix la condició que posen els republicans per arribar a un preacord és aquesta.

La consulta a la militància sobre un possible acord serviria per avaluar l'acceptació d'imatges com la d'aquest dimecres (EFE/Alberto Estévez)

Per part dels socialistes, són prudents: creuen que s'està avançant, però diuen que encara és complicat aventurar terminis. De la marxa de les negociacions i de la proposta de finançament n'han parlat Salvador Illa i Pedro Sánchez fora del focus dels mitjans en un selecte restaurant del Raval. Però a la sortida, discreció.   
 
Fonts d'Esquerra, però, han refredat l'optimisme que podia desprendre la reunió a Palau. Demanen als socialistes que s'esforcin més i que no n'hi ha prou complint el que ja estava pactat amb anterioritat.

Una part de l'ultimàtum llançat per Marta Rovira sembla haver donat fruit, però la posada en escena pot no agradar a les bases republicanes, que tindran l'última paraula. Si hi ha un preacord, la militància s'haurà de pronunciar a partir de l'1 d'agost. Aleshores es veurà si imatges com les d'aquest dimecres l'acaben de convèncer.

 

ARXIVAT A:
PSCInvestiduraERCPedro SánchezPere AragonèsSalvador Illa
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut