Ernest Maragall es dona de baixa d'ERC després de l'escàndol dels cartells: "No podia callar"

L'exconseller i excandidat a l'alcaldia de Barcelona creu que hi ha "aspectes significatius" del cas que no s'han aclarit

Ferran Vila CabanasActualitzat

L'exconseller Ernest Maragall ha estripat el carnet de militant d'ERC.

Ell mateix ho ha anunciat en una roda de premsa des de la seu del partit en què ha afirmat que "no podia romandre callat" davant de l'evidència que hi ha "aspectes significatius" que encara no s'han aclarit en l'escàndol dels cartells que l'atacaven a ell i al seu germà, l'expresident Pasqual Maragall, i que van sortir de les files del partit on militava des del 2018.

Davant la premsa, Maragall ha admès que les últimes setmanes hi havia el risc que es confongués el seu "silenci amb conformitat".

Així mateix, ha reiterat la "vergonya" i l'"horror" que li ha generat aquesta operació, de la qual ha tornat a responsabilitzar el llavors director de comunicació, Tolo Moya.

"Des d'avui deixo de pertànyer a l'organització, però continuo identificat amb la perspectiva d'una ERC en un procés explícit de renovació", ha subratllat.

Qui va ser candidat d'Esquerra a l'alcaldia de Barcelona ha insistit que la iniciativa dels cartells va ser "lamentable" i ha criticat que "qui ho va saber des del primer moment, fos qui fos, per haver-ho pensat o validat o perquè se li escapés de control, no va voler donar la cara ni assumir responsabilitats".

Amb tot, l'excandidat republicà ha admès que l'assumpte s'ha fet servir en el context de les lluites internes per escollir la nova direcció.

En aquest sentit, ha volgut separar el funcionament orgànic d'ERC de l'horitzó polític que representa i ha afirmat que segueix amb ganes de "contribuir a enfortir el projecte i fer-lo reeixit", a més d'insistir que la formació necessita una renovació de lideratges.

De fet, fa unes setmanes va signar el manifest subscrit per Marta Rovira i Pere Aragonès en què es demana una renovació de lideratges, que s'ha interpretat com un dard directe a Oriol Junqueras.


Militant des del 2018

Maragall va fitxar per Esquerra el març de l'any 2014 per anar de número 2 a les eleccions europees. Feia tot just dos anys que havia fundat Nova Esquerra Catalana, una escissió de socialistes descontents amb el rumb emprès per la direcció del PSC en l'àmbit del dret a decidir de Catalunya.

La seva experiència ha estat sempre molt ben valorada en una Esquerra liderada per Junqueras que en l'última dècada ha picat pedra per intentar arribar a més sectors de la societat i recollir el llegat del sector més catalanista del PSC.

Amb els socialistes, Maragall havia estat regidor de Barcelona, secretari del Govern, conseller d'Educació i diputat al Parlament, mentre que a Esquerra ha estat eurodiputat, conseller d'Acció Exterior, diputat al Parlament fins a principis del 2023, candidat a l'alcaldia de Barcelona el 2019 i el 2023 i número 2 al Senat el 2023, quan no va obtenir l'escó. 

Amb ell, els republicans van aconseguir per primera vegada la victòria a la capital catalana l'any 2019, malgrat que una jugada d'última hora entre els Comuns, el PSC i Manuel Valls va deixar-lo sense l'alcaldia.

Maragall va liderar el grup republicà a l'Ajuntament de Barcelona fins al novembre del 2023, pocs mesos després d'unes municipals en què, enmig d'un cicle electoral negatiu per a ERC, la seva candidatura va aconseguir tot just cinc regidors, la meitat que en el mandat anterior.

La seva marxa coincideix amb un moment de debacle electoral i convulsió interna per la renovació de la direcció, un context que no ha ajudat gens a aclarir ni apaivagar l'escàndol dels cartells que l'han acabat portant a deixar el partit.

 

ARXIVAT A:
Ernest MaragallERC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut