El candidat d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, presenta el cartell de la campanya (ACN/Bernat Vilaró)

ERC vol tornar a guanyar les municipals a Catalunya

Barcelona és el gran repte de la formació, que també vol conservar Tarragona, Lleida i Sant Cugat

Esquerra presenta més de 800 candidatures arreu del territori. Els republicans volen revalidar la victòria a les eleccions municipals del 2019. Xifres rècord en nombre de vots i d'electes: 820.000 vots en el conjunt de Catalunya i 3.107 regidors amb què van aconseguir 359 alcaldies, algunes gràcies als pactes postelectorals.

Ernest Maragall hi torna

El gran repte de la formació és Barcelona. Governar la capital és un objectiu polític en majúscules per a qualsevol partit, i encara més quan es governa el país. El plus el posa haver guanyat les últimes eleccions per primer cop en democràcia i haver-se quedat a l'oposició.

Per això Esquerra repeteix l'aposta amb Ernest Maragall. Va empatar a 10 regidors amb els comuns, que no van deixar anar l'alcaldia. Ada Colau va pactar amb el PSC i va acceptar els vots de Manuel Valls per repetir com a alcaldessa quatre anys més. Maragall ho tornarà a provar.

Però la irrupció de Xavier Trias li ha fet perdre posicions entre els quatre aspirants amb possibilitats de governar. El republicà és qui surt amb més desavantatge, segons les enquestes, que Esquerra espera revertir quan baixi --diuen-- l'efecte Trias. Les mateixes enquestes parlen de resultats frec a frec. Això vol dir pactes. I aquí és on els republicans esperen tenir molt a dir.

Lleida i Tarragona, però també Sant Cugat

Esquerra va aconseguir trencar amb l'hegemonia socialista a Lleida i Tarragona després de molts anys. Miquel Pueyo va ser investit gràcies a un pacte de govern amb Junts i comuns. I ara intentarà repetir. Però se les haurà d'haver amb el socialista Fèlix Larrosa, amb qui va empatar en nombre de regidors.

Larrosa va ocupar el càrrec gairebé un any, quan va plegar Àngel Ros. Ara els republicans surten amb avantatge, però res fa preveure una majoria absoluta. Caldà veure si el candidat de Junts, que es presenta per tercera vegada, li pot fer ombra. Aquesta legislatura Antoni Postius ha estat al costat de Pueyo com a tinent d'alcalde.

El PSC va guanyar en vots les eleccions a Tarragona, però van empatar a regidors amb Esquerra. I els comuns, Junts i la CUP van optar pel candidat republicà, Pau Ricomà, que ha governat aquests quatre anys en coalició amb En Comú Podem. Ricomà es torna a presentar amb un únic rival clar, Rubén Viñuales, el candidat del PSC, excap de llista de Ciutadans, que intentarà emportar-se els vots dels taronges.

Sant Cugat va ser la tercera gesta d'ERC. No tant pels resultats electorals, sinó perquè van aconseguir governar per primer cop el tradicional feu convergent. Van doblar el nombre de regidors, de 3 a 6. Però no van superar els 9 de Junts. Ara bé, un pacte a tres amb el PSC i la CUP va arrabassar l'alcaldia a Junts per Catalunya. Un pacte que esperen repetir, però també millorar resultats

Rufián, el candidat metropolità

La candidatura de Gabriel Rufián a Santa Coloma de Gramenet és una aposta estratègica que va més enllà del municipi. Els republicans van entrar a l'Ajuntament de Santa Coloma per primer cop el 2019 amb tres regidors, una fita que volen consolidar i, si és possible, superar amb el permís de Núria Parlón i del PSC, que governa la ciutat des dels anys noranta.

Esquerra creu que si algú ho pot fer és Rufián. A Santa Coloma i a l'àrea metropolitana. Volen que sigui el referent republicà a l'anomenat cinturó roig, on Esquerra va aconseguir penetrar amb força ara fa quatre anys.

Termòmetre electoral

Esquerra espera mantenir les alcaldies més importants aconseguides el 2019. Lleida, Tarragona i Sant Cugat del Vallès. Però també Manresa, aquesta amb el mandat repartit un any per Junts i tres per Esquerra. I també la Garriga, Tàrrega, la Bisbal d'Empordà i Palau-Solità i Plegamans.

El resultat final servirà de termòmetre per als republicans, per veure la força de la marca Esquerra. Per molt que siguin eleccions municipals, sabran si governar en solitari els desgasta.

 

ARXIVAT A:
ERCEleccions municipals 2023
Anar al contingut