El pacte ERC-PSC a les diputacions de Lleida i Tarragona reobre la bretxa amb Junts

Els dos partits s'acusen mútuament de falta d'entesa per pactar dues diputacions on fins ara ERC ha governat gràcies a un acord amb Junts per Catalunya
Redacció Actualitzat
TEMA:
ERC

ERC i el PSC han arribat a un acord per governar conjuntament les diputacions de Lleida i Tarragona, amb presidència per als republicans, que han guanyat a Tarragona i han quedat segons a Lleida. En aquest últim cas, a l'acord també s'hi suma Ara Pacte Local, la marca del PDeCAT.

En l'últim mandat, ERC i Junts han governat conjuntament en aquestes dues diputacions amb presidents d'ERC, que hi va guanyar el 2019: Joan Talarn a Lleida i Noemí Llauradó a Tarragona.

En aquesta ocasió, ERC, ha perdut 3 diputats i ha caigut a la segona posició a Lleida, mentre que n'ha perdut 2 a Tarragona, on continua sent el grup més majoritari. El PSC ha guanyat un diputat a Tarragona (en tindrà 8) i un altre a Lleida (en tindrà 4).

Fonts d'ERC asseguren que "els pactes que ha estat fent Junts en ajuntaments per no respectar on érem els més votats i entregar alcaldies als socialistes no han estat un bon missatge i han contrastat amb la mà estesa" de l'oferta d'un "front ampli" que va formular Pere Aragonès.

Junts ha rebut la notícia amb "malestar i indignació", segons fonts de la direcció, que remarquen que "aquells acords que depenen exclusivament de les direccions nacionals haurien d'anar encaminats a refer la unitat independentista, en la línia del front comú proposat pel president Aragonès".
 

Junts proposava a ERC repartir-se la presidència

Aquest dimarts a la tarda ha transcendit una oferta de Junts per Catalunya a ERC per compartir la presidència de les diputacions de Lleida i Tarragona, amb dos anys de presidència per cadascuna de les formacions.

L'oferiment l'ha avançat el diari Ara i l'han confirmat TV3 fonts de Junts. La proposta hauria permès que tres de les quatre diputacions quedessin en mans independentistes, ja que ja estava tancat l'acord entre Junts i ERC a l'organisme provincial de Girona.

La cúpula de Junts assegura que va traslladar aquesta proposta per escrit a ERC després de la reunió que van mantenir els secretaris generals dels dos partits, Jordi Turull i Marta Rovira, respectivament, a Ginebra el cap de setmana passat.

En un comunicat, aquest partit afirma que "Esquerra ha anat postposant la resposta" i que aquest dimarts han conegut el pacte amb el PSC a través de la premsa:


Acusacions creuades entre Junts i ERC

Per contra, segons els republicans, aquesta oferta la va fer primer ERC, i és Junts qui la va rebutjar. Els republicans asseguren que també van proposar que la presidència de Lleida fos per a Junts, i la de Tarragona per a ERC.

Després de saber-se l'acord amb el PSC, fonts de Junts insisteixen en la seva versió i asseguren que, de fet, el partit comptava amb un preacord amb el PSC per governar Tarragona, i van decidir frenar-lo després de la reunió amb Marta Rovira, per mirar d'arribar a un acord independentista.

A Lleida, Junts va aconseguir deu diputats provincials i va passar per davant d'ERC, amb vuit. Per això un pacte entre les dues formacions els els hauria donat la majoria absoluta.

Un escenari semblant es dona a Tarragona, on ERC ha aconseguit nou diputats i, Junts, vuit, els mateixos que el PSC, i per això els republicans havien de triar amb qui pacten per revalidar la presidència de l'ens supramunicipal.

 

ARXIVAT A:
Junts ERC Eleccions municipals 2023
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut