La secretària general d'ERC, Marta Rovira, intervé al consell nacional del partit

ERC marca un termini per negociar la investidura: "A finals de juliol s'acaba el temps"

Els republicans negocien tant amb el PSC com amb Junts per a una investidura, però avisen que el límit per tancar un preacord acaba d'aquí un mes
Redacció Actualitzat
TEMA:
ERC

Esquerra Republicana marca els límits de la negociació per a la investidura i demana al PSC tancar un preacord al juliol que inclogui el finançament singular. Els republicans, que aquest dissabte han celebrat un consell nacional, asseguren que la "carpeta prioritària" és la del finançament, perquè és el que pot evitar retallades per als catalans.

La mateixa setmana que el president del Parlament, Josep Rull, ha engegat el compte enrere de dos mesos per a la investidura, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha assegurat que no volen "portar la negociació al límit", que acaba el 26 d'agost.

"Si hi ha voluntat política, un mes és suficient."

En una intervenció des de Ginebra, Rovira ha argumentat que les bases han de tenir marge per debatre internament els termes d'un possible pacte. I ha explicat que ja estan en marxa les negociacions tant amb Junts com amb el PSC, tot i que ha lamentat la "manca de propostes polítiques" dels dos partits.

La secretària general ha dit que els equips negociadors tracten quatre temes: la resolució del conflicte polític, el finançament, el català i les polítiques socials, amb especial èmfasi en la crisi d'habitatge. Però la "carpeta prioritària" davant la resta és la negociació d'un concert econòmic.

"Fa 20 anys que s'està parlant d'un nou model de finançament; el que falta a l'altra banda és voluntat política."

La reunió dels republicans d'aquest dissabte, amb caràcter extraordinari, també servirà per "donar el tret de sortida" al Congrés Nacional que el partit celebrarà el 30 de novembre per escollir una nova direcció.

Illa demana un pacte d'esquerres

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha cridat a un pacte d'esquerres com el que s'ha fet a França per combatre "l'auge" de l'extrema dreta al Parlament de Catalunya. Durant la seva intervenció al Congrés dels socialistes celebrat a Mataró, ha assenyalat que cal un "pacte de progrés" entre el PSC, els Comuns i ERC liderat per ell.

"Doneu-hi tantes voltes com vulgueu, però només hi ha una única opció: un pacte de progrés entre el PSC, ERC i Comuns."

Tot i això, Illa no ha descartat arribar a acords "amplis i transversals" amb Junts i el PP, a qui ha reconegut els bons resultats electorals a les eleccions del 12 de maig.

Salvador Illa aquest dissabte al Congrés dels socialistes celebrat a Mataró (EFE/Andreu Dalmau)


Turull acusa els socialistes de "mercadeig"

Junts també ha celebrat un consell nacional del partit aquest dissabte, el primer després de les eleccions, en aquest cas a Bolvir, a la Cerdanya. El secretari general del partit, Jordi Turull, ha avisat que la negociació sobre el finançament de Catalunya no pot ser "moneda de canvi" per aconseguir la presidència de la Generalitat.

"Que Pedro Sánchez intenti vendre ara aquest tipus de dos per un, la seva presidència i la de Salvador Illa, pel finançament és inadmissible."

A parer seu, Catalunya es mereix un finançament just i, alhora, un president que faci respectar les institucions i "no un que participi d'un xantatge i mercadeig del poder pel poder".

 

ARXIVAT A:
Junts ERC PSC Investidura Jordi Turull Salvador Illa
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut