La direcció d'Esquerra Republicana a la seu del partit
La direcció d'Esquerra Republicana a la seu del partit (Europa Press/Lorena Sopena)

ERC hauria mantingut l'estructura B fins a les eleccions del 12M, després del cas Maragall

Esquerra hauria canviat d'empresa uns mesos després de l'aparició dels cartells de Maragall i l'Alzheimer per esborrar-ne el rastre i seguir funcionant

RedaccióActualitzat

La coneguda com a estructura B d'ERC hauria continuat funcionant com a mínim fins a les eleccions del 12 de maig. Així es desprèn d'una nova investigació del diari Ara, que apunta que el partit va canviar d'empresa després del cas Maragall per poder seguir funcionant.

Esquerra hauria fet servir una altra companyia per pagar a les persones implicades i evitar que transcendís la relació amb els republicans.

Els cartells que vinculaven Maragall i l'Alzheimer van aparèixer en plena precampanya de les municipals del 2023, l'any passat, en un moment en què les enquestes no eren favorables al candidat republicà a l'alcaldia de Barcelona.

Fins llavors, els pagaments es vehiculaven amb l'empresa Relevance, però poc després van passar a fer-se a través d'Iniciatives Sports Barcelona Consulting, amb seu en un polígon d'Igualada.

El motiu del canvi, segons el diari, serien les indagacions policials al voltant de l'afer dels cartells. El mateix Maragall va portar el cas a la justícia.

El diari apunta a l'exviceconseller Sergi Sabrià com a cervell de l'operació. Sabrià va dimitir del govern després de saber-se la seva implicació en el cas.

L'escàndol de l'estructura B va esclatar la primera setmana de juliol.

La setmana passada, "El matí de Catalunya Ràdio" explicava que Marta Rovira era una de les que plantejava accions per encarregar la B.
Segons l'Ara, la direcció del partit diu que no té coneixement del nou sistema de pagaments ni que la B continués fent accions.
 

En plena campanya per a la renovació de la cúpula

Tot plegat coincideix amb el procés de renovació de la cúpula dels republicans. Una de les candidatures que, si no s'avança la data del congrés, optaran a la direcció el 30 de novembre, la Nova Esquerra Nacional, ha difós un comunicat en què exigeixen que "s'aclareixin tots els fets". 

"Volem conèixer tota la veritat i fer-ho de cop, no per fascicles i sota interessos de ningú", afirmen.

Des de la candidatura liderada per Oriol Junqueras, Militància Decidim, han obviat les noves informacions sobre l'estructura B. En un comunicat aquest dilluns, han anunciat la presentació de la campanya amb el lema "Tornem-hi!", coincidint el dissabte dia 20 amb el Consell Nacional d'ERC.


Què és l'estructura B d'Esquerra?

L'estructura B era un grup de militants del partit que dissenyaven campanyes per tenir impacte sense les sigles d'ERC. Són responsables, per exemple, d'enviar mariachis a la seu de Junts el dia que van sortir del govern o enviar persones disfressades de sardines a Rodalies.

Aquesta xarxa també distribuïa missatges elogiosos amb Esquerra i difamatoris contra els rivals.

El partit els pagava a través d'una empresa que es deia Relevance. Ells eren autònoms per fer accions, però també recollien accions i idees que sorgien d'Esquerra, en un xat de Signal on hi havia Sergi Sabrià i altres membres del Departament de Comunicació.

Fins ara, el partit ha implicat l'anterior cap de Comunicació, Tolo Moya. Un cop es va publicar tota la trama de l'estructura B, se'l va fer responsable de la campanya dels cartells. Ell sempre se n'ha desmarcat i ha denunciat que el procés intern d'investigació d'Esquerra no s'ha fet correctament.

 

ARXIVAT A:
ERC
Anar al contingut