ERC basa la seva victòria a Barcelona en crescudes a tots els districtes
Ernest Maragall ha dut ERC a la primera victòria municipal a Barcelona

ERC fonamenta la seva victòria a Barcelona en crescudes a tots els districtes

Malgrat guanyar només a l'Eixample i les Corts, la llista d'Ernest Maragall creix a tota la ciutat i arriba a doblar vots en alguns districtes

Actualitzat

ERC ha guanyat les eleccions municipals a Barcelona gràcies a un creixement en vots homogeni a tota la ciutat. Només s'ha imposat en dos districtes, l'Eixample i Les Corts, però l'increment en tots els districtes de la ciutat l'han catapultat per primera vegada al primer calaix del podi.

En canvi, Barcelona En Comú ha guanyat les eleccions municipals en 6 dels 10 districtes de la ciutat, però el marge de diferència que ha aconseguit respecte d'ERC ha estat insuficient per donar la victòria global a la candidatura de l'actual alcaldessa.

El mapa de Barcelona també inclou dos partits més com a vencedors als districtes. El PSC, que ho ha fet a Nou Barris, i la candidatura de Manuel Valls, que s'ha imposat a Sarrià-Sant Gervasi.

 

Aquí podeu consultar els resultats de les eleccions municipals a Barcelona, districte per districte


Gir republicà

L'Eixample i Les Corts s'han convertit en peces clau per consolidar la victòria d'ERC. En tots dos districtes els republicans han escombrat CiU, que fa quatre anys va ser-hi la força més votada. A l'Eixample els republicans han aconseguit 15.000 vots més de fa 4 anys, i a Les Corts 5.000 més.

A l'Eixample, Maragall ha recollit el 22,82% dels sufragis, mentre que els comuns s'han quedat al 19,95%. A Les Corts, és on la diferència entre les dues formacions és més àmplia. ERC obté el 21,20% dels vots i els comuns es queden a 8 punts de distància amb el 13,06%.

En nombre de vots, ERC en té 3.705 més a l'Eixample i 3.629 més a Les Corts que la lista de Colau. Dos districtes, dues victòries, que apuntalen Ernest Maragall i donen al partit republicà el seu primer triomf a Barcelona en unes eleccions municipals.

 


Les victòries dels comuns, frec a frec

En percentatge, Barcelona En Comú ha obtingut la victòria més folgada a Ciutat Vella, amb un 27,52% dels vots, mentre que ERC s'ha quedat a 7 punts, al 20,71%. Però la transcendència en vots d'aquest triomf queda limitada en tractar-se del districte amb el cens electoral més petit.

Als altres districtes que s'han decantat majoritàriament per Colau les diferències amb ERC són més petites, mínimes en alguns casos. A Sants-Montjuïc el resultat és 23,37% a 23,08%. A Gràcia va de quaranta vots amb un 23,83% per Colau contra un 23,76% per Maragall.

L'alcaldessa també s'apunta "in extremis" el districte de Sant Martí amb un 22,76% dels vots pel 22,38 d'ERC, i el de Sant Andreu amb una mica més d'aire: el 23,17% contra el 22,58% de vot republicà.

En total, en aquests sis districtes on Colau ha liderat els recomptes, el seu saldo positiu de vots respecte a Maragall és de només 3.558, que els republicans eixuguen amb escreix gràcies a la diferència a l'Eixample i Les Corts.

 

Colau no podia amagar la seva decepció després de saber-se els resultats


Nou Barris torna al PSC i enfonsa Colau

El mapa electoral de Barcelona sorgit dels comicis municipal també mostra la taca vermella de Nou Barris a mans del PSC de Jaume Collboni. El districte ha renovat el seu tradicional vot de fidelitat als socialistes després d'haver-lo trencat fa quatre anys en favor de la llista d'Ada Colau.

Els resultats a Nou Barris són una altra de les claus per explicar el resultat final. La patacada dels comuns és molt important: passen del 33,86% dels vots l'any 2015 al 22,91% d'aquest diumenge. En quatre anys, gairebé 7.000 perduts.

I si pels comuns ha estat la creu, la cara ha estat per ERC. Els republicans han guanyat 6.000 vots en aquest districte, i han més que duplicat el suport popular: del 7,24% al 15,97%.

 

Jaume Collboni ha recuperat Nou Barris per al PSC


Valls, a Sarrià-Sant Gervasi

I encara una quarta força política irromp al mapa de les victòries per districtes. És la candidatura de Manuel Valls i Ciutadans, que s'ha convertit en la força més votada a Sarrià Sant-Gervasi, desbancant CiU que va ser la llista més votada fa quatre anys.

Els veïns dels barris més benestants de Barcelona han donat suport a l'exprimer ministre francès amb un 24,42 dels vots. CiU, que fa quatre anys va aconseguir el 41% dels vots, cau ara fins al 17,60%, mentre que ERC es queda a 12 vots de fer el "sorpasso" independentista amb el 17,59%.

Aquí, a l'"Upper Diagonal" els republicans també han aconseguit un resultat magnífic afegint gairebé 9.000 vots més al seu sarró. Un graó més d'aquest recorregut que els ha fet passar dels 77.120 vots del 2015 als 160.990 d'ahir, i de 5 a 10 regidors.

 

Manuel Valls ha destronat CiU i guanya a Sarrià-Sant Gervasi

 

Els que cauen i els que no entren

El plenari de l'Ajuntament de Barcelona sorgit de les eleccions tindrà un grup polític menys que en l'anterior mandat. La CUP, que fa quatre anys va aconseguir 3 regidors, es queda ara sense representació municipal.

La davallada és important: els cupaires han perdut 22.000 dels 52.000 vots de fa quatre anys, i només al districte de Gràcia aconsegueixen superar el 5% dels vots. A Les Corts, Nou Barris i Sarrià-Sant Gervasi no arriben ni al 3%.

 

Anna saliente no entrarà a l'ajuntament

 

I gairebé empatats amb la CUP se situa la llista de Primàries, que liderava Jordi Graupera. Amb 28.230 vots tampoc en té prou per accedir a la Plaça de sant Jaume. Com en el cas de la CUP, obté el seu millor resultat a Gràcia, amb el 5,72%.

I a molta més distància s'ha quedat Vox, que no ha arribat als 9.000 vots. La formació de Santiago Abascal només ha recollit un 1,16% dels vots dels barcelonins. On més, a Sarrià-Sant Gervasi, amb l'1,82%, i o menys a Gràcia, amb el 0,7% dels vots.

 

Taula electoral, districte per districte

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
ERCEn comúEleccions municipals 26M
Anar al contingut