La secretària general d'ERC en funcions, Marta Rovira, durant una roda de premsa a la seu del partit.
La secretària general d'ERC en funcions, Marta Rovira, durant una roda de premsa a la seu del partit (Europa Press)

ERC exigeix una disculpa a Puigdemont per culpar-los de la seva eventual detenció: "És una ofensa"

Els republicans demanen una rectificació a l'expresident, que va afirmar que la decisió d'ERC d'investir Illa feia que la seva detenció fos "una opció real d'aquí molt pocs dies"

RedaccióActualitzat

Dards creuats entre ERC i Carles Puigdemont arran de l'acord d'investidura amb el PSC. Esquerra considera una "ofensa" que l'expresident de la Generalitat responsabilitzi el partit de la seva possible detenció quan torni a Catalunya i li ha exigit una disculpa.

El partit ha publicat un comunicat en resposta a la carta que Puigdemont va difondre dissabte. L'expresident assegurava que l'acord entre Illa i ERC l'abocava a una detenció si tornava pel ple d'investidura. "La decisió d'ERC d'investir Illa fa que la meva detenció sigui una opció real d'aquí molt pocs dies", va publicar.

Els republicans admeten que els adversaris polítics poden criticar la seva decisió, però creuen que "no es poden superar determinats límits" i demanen "una rectificació i una disculpa":

"Considerar que una hipotètica detenció del president Puigdemont seria culpa d'ERC és una ofensa".

ERC ha defensat que "ha condemnat sempre la repressió política de tot el moviment independentista i l'ha combatut des de tots els àmbits". "Tenim tot el respecte a la decisió del president Puigdemont de tornar ara, com hem respectat les decisions de tots els represaliats", remarquen.

Tot i això, creuen que el possible retorn de Puigdemont respon a "una decisió personal i no col·lectiva" i consideren que assenyalar la militància d'ERC "i no els veritables responsables de la repressió" és un error:

"No només no permet construir en positiu, sinó que atia l'odi i la divisió dins l'independentisme o directament vol excloure ERC d'aquest moviment". 

Els republicans també han demanat respecte sobre les posicions de la militància "i el procés democràticament impecable".

El comunicat arriba hores abans que Jovent Republicà decideixi si finalment la seva diputada també donarà suport a la investidura, tal com van decidir les bases del partit. El vot de la diputada de les joventuts, Mar Besses, és clau perquè Illa sumi el suport que necessita: els 68 diputats que marquen la majoria absoluta.

Si al consell nacional extraordinari de Jovent Republicà es decideix votar-hi en contra, no seria possible investir el candidat socialista en la primera volta perquè hi hauria una majoria de nos.

Tampoc serviria la majoria simple de la segona volta, on també hi haurà majoria de nos, ni l'abstenció de Besses, un escenari en el qual es generaria un empat a 67.


El retorn de Puigdemont 

Carles Puigdemont va refermar la idea que tornarà per al pròxim debat d'investidura amb la publicació d'una carta al seu perfil d'X, en la qual assegurava que l'acord d'investidura podria comportar que se'l detingui "d'aquí molts pocs dies". 

L'expresident de la Generalitat va difondre un text de tres pàgines l'endemà que la militància d'ERC concedís un aval ajustat al preacord amb el PSC, i el mateix dia que Salvador Illa va comunicar al president del Parlament que teina els suports necessaris per ser investit.

 

 

ARXIVAT A:
ERCPSCInvestiduraCarles PuigdemontSalvador Illa
Anar al contingut