La portaveu d'ERC, Raquel Sans (ACN/Guillem Varela)

ERC admet que els cartells que vinculaven Ernest Maragall i Alzheimer van sortir de les seves files

La formació ha demanat disculpes i ha obert una investigació interna

RedaccióActualitzat

Els cartells que relacionaven Ernest Maragall amb l'Alzheimer, la malaltia que té el seu germà --l'expresident Pasqual Maragall--, van sortir de les files d'Esquerra Republicana. Això és el que es desprèn d'una investigació del diari Ara.

Els cartells van aparèixer en plena precampanya de les municipals, l'any passat, en un moment en què les enquestes no eren favorables al candidat republicà a l'alcaldia de Barcelona. Segons el diari Ara, un militant del partit de l'Anoia hauria encarregat a tres joves la col·locació dels cartells.

Segons ha pogut confirmar TV3, aquest jove de l'Anoia formaria part d'un grup reduït de joves a l'ombra del partit, que anomenen la B. El partit no ha confirmat que sigui militant. Seria ell, molt actiu a les xarxes, qui hauria encarregat els cartells i contactat els tres joves que els Mossos han identificat per enganxar-los. 


La resposta d'ERC

La direcció del partit ha assegurat que no sabia res dels cartells i que obrirà una investigació interna per depurar responsabilitats. La portaveu Raquel Sans ha demanat disculpes a l'exconseller Ernest Maragall i a totes les persones que tenen Alzheimer i els seus familiars pels cartells.

Segons Sans, els cartells els va encarregar una persona vinculada al partit, i per això han decidit obrir un "procediment intern" per aclarir aquesta "mala praxi". 

De fet, segons l'Ara, els responsables de comunicació Sergi Sabrià i Marc Colomer van recomanar a Maragall que retirés la denúncia que havia posat. De l'anomenada xarxa B tant Sabrià com Colomer sí que n'estarien assabentats.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Colomer s'ha remès al contingut d'una piulada que va fer el 9 de març del 2023 criticant aquesta praxi i ha evitat fer-ne cap més valoració.  

"Això no hauria de normalitzar-ho ningú. No és política, és porqueria, directament, és fang. Contra la guerra bruta, ètica política."

La portaveu del partit, Raquel Sans, ha negat que la direcció del partit recomanés a Maragall retirar la denúncia i ha dit que, al contrari, van animar-lo a denunciar.

Sans ha defensat que aquesta persona hauria actuat pel seu compte i que no va rebre ordres de la direcció per dur a terme aquesta acció, que segons ha publicat l'Ara s'hauria vehiculat a través d'una empresa, Relevance.

Sí que ha explicat que el president d'ERC, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira, en van tenir coneixement a posteriori quan l'autor ho va confessar al partit. Això hauria passat, segons ha dit Sans, després que Maragall presentés una denúncia als Mossos d'Esquadra, però no n'ha especificat la data.

Sans ha assegurat que aquest mateix dilluns es reunirà la comissió ètica -de la qual forma part- per iniciar la investigació del cas. No s'havia actuat abans, ha assegurat, perquè el cas estava en mans dels Mossos i fins avui no han sabut que s'havia tancat l'expedient. En roda de premsa, ha afirmat que l'actuació d'aquesta persona contra Maragall "ha vulnerat el codi ètic i és contrària als valors republicans" i ha garantit que el partit anirà "fins al final".


Crítiques internes

Dins d'ERC ja s'han aixecat veus carregant contra aquesta situació, com la del regidor a Barcelona Jordi Coronas, l'exalcalde de Lleida Miquel Pueyo i l'exbatlle de Tarragona Pau Ricomà. També han piulat destacats militants, com Joan Tardà:

 

 


En la mateixa línia ha anat Elisenda Alamany. La regidora d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona ha demanat al partit explicacions pels cartells contra Maragall:

 
ARXIVAT A:
ERC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut