Jennifer Crumbley mira el seu marit en el moment de sentir la sentència que els condemna a 15 anys de presó
Jennifer Crumbley mira el seu marit en el moment de sentir la sentència que els condemna a 15 anys de presó (Reuters/ Mandi Wright)

Entre 10 i 15 anys de presó per als pares del menor que va cometre una matança als EUA

James i Jennifer Crumbley han estat condemnats a entre 10 i 15 anys d'internament per homicidi involuntari, per haver-li comprat l'arma al fill, que tenia problemes mentals

RedaccióActualitzat

Un tribunal de Michigan ha condemnat James i Jennifer Crumbley, de 47 i 46 anys, a complir una pena d'entre 10 i 15 anys de presó per homicidi involuntari, per haver regalat una pistola al seu fill adolescent amb la qual el menor, que tenia problemes mentals, va cometre una matança al seu institut. El fill, que tenia 15 anys quan va irrompre a l'escola i va començar a disparar indiscriminadament als companys, està complint una condemna de cadena perpètua.

En l'atac, perpetrat a finals de novembre del 2021, Ethan Crumbley va matar quatre companys d'escola --dos nois i dues noies d'entre 14 i 17 anys-- i va ferir set persones més, sis estudiants i un professor.

Els seus pares van ser declarats culpables d'homicidi involuntari en dos judicis diferents que es van fer al febrer i al març, i ara s'ha dictat la sentència. Fa dos anys i mig que estan en presó preventiva.

Ethan Crumbley i els seus pares, que han estat condemnats a presó per la matança perpetrada pel seu fill (Reuters/Policia d'Oakland)

"No esperem que els pares siguin uns endevins, ni estem condemnant uns mals pares, sinó les accions repetides o l'absència d'accions que haurien pogut evitar una catàstrofe imminent", ha dit la jutgessa de Pontiac, Cheryl Mattews, en dictar sentència. La Fiscalia havia demanat la pena més dura possible per "l'impacte de la negligència" dels pares en l'educació del seu fill.

Els dos progenitors havien regalat una pistola al menor com a regal anticipat de Nadal i 50 bales només quatre dies abans de la matança, i l'havien acompanyat a una zona de tir per practicar, just abans de la tragèdia.

El dia de l'atac, als pares els havien convocat a l'escola per alertar-los de l'actitud alarmant del seu fill, i que havia fet un dibuix preocupant --on es veia una pistola i un home ferit i frases com "els pensaments no s'aturen, ajudeu-me"-- i els van recomanar un seguiment psicològic del menor, però els progenitors van marxar a casa sense endur-se el fill ni prendre cap mesura.

James Crumbley, al març, quan va ser declarat culpable (Reuters/ Mandi Wright)

Durant el judici, la Fiscalia ha argumentat que els pares podrien haver aturat l'atac, però que van preferir "no fer res" i actuar, per tant, amb negligència criminal. La defensa del matrimoni, en canvi, ha insistit que la parella no era conscient dels greus problemes de salut mental del seu fill i que no s'imaginaven que pogués arribar a disparar els companys de classe. 

Al judici hi han assistit els pares de les víctimes, que han increpat els dos acusats. Els pares també han estat condemnats a pagar una indemnització a les famílies de les víctimes i a no tenir-hi cap contacte. La jutgessa encara ha de determinar quina comunicació permetrà entre els pares i el seu fill.

Aquesta no és la primera sentència d'aquest tipus als Estats Units, tot i que sí la més contundent. Al desembre, la mare d'un alumne de sis anys que va ferir de bala la seva professora en una escola de Virgínia va ser condemnada a dos anys de presó per negligència. I al novembre, el pare d'un home que va disparar contra la multitud el 2022 durant la festa nacional americana a Chicago també va ser declarat culpable d'un comportament irresponsable per haver ajudat el seu fill a comprar l'arma amb la qual va acabar assassinant set persones.

 

ARXIVAT A:
JudicialPolicialEstats UnitsMenors
Anar al contingut