L'home condemnat per violència de gènere que va canviar-se el sexe registral entra a la presó
L'home condemnat per violència de gènere que va canviar-se el sexe registral entra a la presó (EFE)

Entra a la presó l'home que va registrar-se com a dona després de maltractar dues parelles

El sevillà, condemnat per violència de gènere, va intentar utilitzar la Llei Trans per posar traves a la justícia

RedaccióActualitzat

L'home condemnat per violència de gènere que va acudir al Registre Civil per registrar-se com a dona ja ha entrat a presó.

L'agressor ha ingressat al centre penitenciari de la capital andalusa Sevilla I per complir una condemna de tres anys i quatre mesos per agredir les seves dues exparelles.

El sevillà va intentar fer servir la Llei Trans per eludir entrar a presó amb una petició d'indult. Va argumentar, després d'iniciar els tràmits al Registre, que la seva nova vida com a dona el feia ser "una persona nova" distinta de la que va cometre els fets pels quals va ser condemnat. Per això demanava un indult per no entrar a presó.

Aquesta és una pràctica amb poc recorregut legal, perquè tal com es recull a l'article 46 de la Llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBIQ+, la rectificació del sexe registral no altera la responsabilitat jurídica de ningú. És a dir, si un home agredeix una dona i després canvia el sexe registral, serà jutjat per violència de gènere igualment.

Associacions pels drets de les persones trans afirmen que "no es pot eludir l'aplicació de la llei de violència sobre les dones a través de la Llei Trans. No hi ha cap cas que ho hagi aconseguit. És frau de llei".


També va al·legar una psicopatia

L'acusat compta amb dues sentències en contra, la segona de les quals ja era ferma. El juliol del 2023 va acudir al Registre Civil i s'hi va donar d'alta amb el nom de Milan i va al·legar que era una dona.

La Llei Trans permet que tota persona més gran de 16 anys de nacionalitat espanyola pugui sol·licitar al registre el canvi del seu sexe sense necessitat de presentar informes mèdics o psiquiàtrics. Caldrà, però, tornar-hi tres mesos més tard a ratificar la decisió.

L'advocada de les dones, María José Atoche, va assegurar llavors que el condemnat no va presentar mai cap indici de voler canviar el sexe legalment. "Fins i tot durant el procés judicial va passar per dues proves psiquiàtriques i mai va mostrar cap circumstància semblant", va assenyalar. A més, durant el judici va dir que patia una psicopatia, cosa que va quedar descartada.

Les dones van mantenir una relació amb ell fa quatre anys. Van sostenir que a vegades era al mateix temps sense saber-ho. Després de conèixer-se van presentar dues denúncies contra ell el 31 de gener de 2019, per maltractaments, lesions, coaccions o vexacions.

L'advocada va concretar que, a més, va infringir les dues ordres d'allunyament. Va estar vuit mesos en presó preventiva. Va ser condemnat inicialment a vuit mesos de presó i a treballs en benefici de la comunitat. De la mateixa manera, va arribar a portar un dispositiu electrònic que controlava que no s'acostés a una d'elles.

En el cas de l'altra víctima, el judici va tenir lloc el març de 2023, el mateix mes que es va dictar la sentència, confirmada per l'Audiència de Sevilla.


Perseguir el frau de llei

En aquest context, la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, ha presentat aquest dijous les xifres de la Llei Trans. Des que va entrar en vigor, un total de 5.900 persones han sol·licitat el canvi de sexe, s'han denegat 85 sol·licituds, s'han produït 8 desistiments i cinc expedients han caducat sense culminar-se la modificació registral.

Durant la presentació de les dades, Redondo ha afirmat que els encarregats del registre "fan bé la seva feina" i quan sospiten de frau rebutgen la sol·licitud. "El problema no és la llei, que s'aplica correctament, el problema el té qui n'abusa", ha dit.

La ministra ha exigit posar l'accent en perseguir qui anima a cometre frau de llei: "Si hi ha frau, es detecta, es denuncia i s'intervé, com es fa amb qualsevol altra llei" i ha subratllat que hi ha "instruments suficients" per garantir que la norma s'aplica correctament.

"El problema no és la llei, són els delinqüents, els masclistes, els violents i els defraudadors. La nostra prioritat és protegir les víctimes de violència i avançar en els drets de les persones del col·lectiu LGTBIQ+", ha conclòs.

ARXIVAT A:
Violència masclistaAndalusia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut