Entitats veïnals denuncien la privatització de la Barceloneta durant la Copa Amèrica

La plataforma No a la Copa Amèrica denuncia que s'han instal·lat fanzones que ocupen espai a les places, s'ha escurçat la festa major del barri i no hi haurà la tradicional fira d'atraccions

Actualitzat

"És una invasió en tota regla". Així de contundent es mostra Esther Jorquera, veïna de quarta generació de la Barceloneta i portaveu de la plataforma No a la Copa Amèrica. Denuncien que amb l'excusa de la celebració d'aquest esdeveniment, s'està "privatitzant" i "ocupant" l'espai públic dels veïns de la Barceloneta i el Gòtic. 

És el cas, per exemple, de la zona del Village, al Moll de la Fusta de Barcelona, que ocupa uns 25.000 metres quadrats. "Tot i que s'hi pot accedir, dins només hi pots consumir i per tant pagar, perquè hi ha botigues que fan d'espònsors o patrocinadors de la Copa Amèrica... És un espai per a empreses privades i no per als ciutadans", denuncia Jorquera.

La plataforma No a la Copa Amèrica denuncia la privatització dels espais públics (3Cat)

La plataforma No a la Copa Amèrica està formada per un centenar d'entitats veïnals, com Barceloneta diu Prou, la Plataforma en Defensa de la Barceloneta, l'Associació de Veïns l'Òstia, Associació de Veïns del Gòtic o l'Associació de Barris pel Decreixement Turístic, entre d'altres.

Aquesta ocupació de l'espai públic, denuncien des de la plataforma, es pot veure també al Bogatell o a la plaça del Mar de la Barceloneta. "Han implementat aquí les seves paradetes perquè hi consumeixis", denuncia Jorquera, mentre recorda que, fins ara, en aquesta plaça "veníem per anar en bicicleta, a córrer o a seure als bancs". També es queixen de la publicitat de la Copa Amèrica que hi ha per tot el barri.

Les terrasses dels bars de la fanzone impedeixen seure als bancs (3Cat)

Els veïns de la Barceloneta també es queixen que els han fet reduir la festa major. Enguany només durarà 5 dies i no les dues setmanes habituals. A més, tampoc s'instal·larà la fira d'atraccions al Port Vell, una tradició de més de 50 anys d'antiguitat.

Des de l'Ajuntament i el districte de Ciutat Vella asseguren que s'ha treballat conjuntament amb la Comissió de Festes de la Barceloneta per "reprogramar i reorganitzar" les activitats de la festa major "que es puguin veure afectades" per la celebració de la Copa Amèrica i recorden que el barri rebrà una inversió municipal milionària.

"Fruit d'aquest treball conjunt s'ha arribat a un acord per minimitzar-ne els efectes i, per exemple, incloure activitats de les festes en la Regata Cultural", expliquen des del consistori.

Enguany no s'instal·larà la fira d'atraccions de la festa major (3Cat)

Un malestar que se suma al fet que els veïns de la Barceloneta s'han d'acreditar per accedir al barri durant la celebració de la Copa Amèrica. Una d'aquestes veïnes és la Carmen, que tot i que reconeix que la celebració deixarà diners al barri, lamenta les molèsties per als veïns. "Ens hem de conformar", reconeix resignada.

També Joan Anglada, un altre veí del barri, considera que l'esdeveniment està pensat "per a la promoció de la ciutat". Tot i això, diu Anglada, "els més afectats som els veïns": "Si la festa major es redueix, em sap una mica de greu".

També el Jordi, veí i pescador, es mostra escèptic amb la Copa Amèrica:

"Al final els perjudicats sempre som nosaltres."

Entrar a la zona AC37 Club té un preu d'entre 500 i 1.100 euros diaris/3Cat

Un altre dels espais afectats és al costat del Moll de la Marina, on s'ha instal·lat un edifici per veure la competició. Per poder accedir-hi, però, cal pagar una entrada que oscil·la entre els 500 i els 1.100 euros diaris.

 

ARXIVAT A:
TurismeAjuntament de BarcelonaVela - Copa Amèrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut