Ecologistes reclamen una moratòria a noves granges de porcs (Grup de Defensa del Ter)

Entitats ecologistes reclamen una moratòria de granges de porcs a Catalunya

Hi ha zones d'algunes comarques molt contaminades pels purins
Redacció
TEMA:
Salut

13 entitats ecologistes de Catalunya han reclamat aquest dimecres davant la Conselleria del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació una moratòria de noves granges de porcs i les ampliacions de les existents a Catalunya.

El portaveu de l'Institut de Ponent per a la Conservació i l'Estudi de l'Entorn Natural (IPCENA), Joan Vázquez, ha fet una crítica al model actual:

"El 50% dels porcs que produïm a Catalunya s'exporten a fora. Això vol dir que les mesures ambientals d'aquests països estrangers han millorat i els surt més a compte tenir les granges aquí."


Segons l'últim registre oficial del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, l'any 2017 es van crear 70.000 noves places de porcs, i actualment hi ha comarques que tenen 600 porcs per quilòmetre quadrat.


Per altra banda, la representant del Grup de Defensa del Ter, Ginesta Mary, ha explicat que tota aquesta problemàtica "va començar a Osona", on hi ha un 50% de contaminació en les seves aigües, amb nitrats que superen l'expectativa.


Denuncien la reobertura d'una granja a Sant Martí d'Albars

 

El Grup de Defensa del Ter i Lluçanès Viu ha denunciat la reobertura d'una granja al municipi de Sant Martí d'Albars. Es tracta d'unes antigues naus de bestiar que estan paret per paret amb les cases del nucli urbà de Beulaigua.

La granja s'ha reformat de tal manera que hi haurà capacitat per a més de 1.000 porcs.

Pels ecologistes, el problema és l'excés de cabana porcina que pateix el Lluçanès i la contaminació de la zona, que la Generalitat ja ha declarat com a vulnerable per la contaminació de purins.


El cas preocupa especialment perquè s'aprofita els permisos d'unes antigues granges de bestiar per construir-ne de noves d'engreix intensiu de porcs.

Els ecologistes portaran el cas al Síndic de Greuges perquè s'estudiï i exigeixen que s'aturi temporalment el trasllat d'animals. També es pregunten on s'escamparan els purins de la nova granja i d'on traurà l'aigua que es necessita.

A més, també acusen en un comunicat la ramaderia intensiva de ser la responsable de l'ofec de la petita pagesia:

"Les dimensions de la ramaderia intensiva no només supediten el territori als seus desitjos, sinó que frenen altres activitats com el turisme rural."

"Veiem escandalós que l'Ajuntament i la Generalitat hagin autoritzat i consentit retornar aquestes naus, ubicades dins el nucli urbà, a l'activitat d'engreix de porcs."


El Grup de Defensa del Ter i Lluçanès Viu també recorda que el Síndic de Greuges ha presentat recentment un informe on apunta la incongruència de donar permisos per a granges en zones contaminades.

Granja de porcs

ARXIVAT A:
Salut Medi ambient
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut