Gisèle Pelicot arribant al judici contra els seus violadors, aquest dimecres a Avinyó, a França (EFE)

"Entenc que no es denunciï": Gisèle Pelicot esclata contra els advocats dels seus violadors

La dona francesa drogada i violada pel seu marit i desenes d'homes s'indigna pels intents de presentar-la com una persona que gaudia del que han anomenat "jocs sexuals"
Redacció/agències Actualitzat
TEMA:
França

Gisèle Pelicot, la dona francesa que va ser drogada i violada desenes de vegades pel marit i per desenes d'altres homes, aquest dimecres ha declarat per segona vegada al judici que s'està fent a Avinyó.

L'han interrogada algunes de les defenses dels homes acusats de violar-la, que han fet servir les fotos que li va fer el seu ja exmarit, Dominique Pelicot, per posar en dubte que fossin violacions.

L'exmarit, per la seva banda, ha intervingut tornant a afirmar que tots els altres acusats sabien que ella estava drogada, i l'ha defensada quan els advocats li han fet preguntes agressives.

En concret, una advocada que l'ha interrogada i que li ha cridat en alguns moments ha afirmat que en una de les fotografies apareix "perfectament desperta i conscient":

"Quan veiem fotos com aquestes, es podria dir que es tracta d'una dona a qui li agraden els jocs sexuals."


"Vol fer-me semblar culpable?"

La reacció de Gisèle Pelicot ha estat irada. Ha afirmat que des que ha començat el judici s'ha sentit humiliada, perquè l'han tractada d'alcohòlica i d'haver estat còmplice del seu marit:

"Després d'aquests 'va incitar', 'va fingir', 'estava beguda', 'va ser còmplice', ara estem fent servir aquestes fotografies fetes pel senyor P. per fer-me semblar culpable davant la sala?"

Un altre advocat, per posar en dubte la gravetat de les violacions de què va ser víctima, ha suggerit que hi ha "violacions i violacions", i ella li ha respost dient que "una violació és una violació":

"És insultant i entenc que les víctimes de violació no presentin denúncia, perquè se'ns fa passar per uns interrogatoris en els quals s'intenta insultar-nos i, mentrestant, els acusats, són allà darrere, ben callats."

Alguns dels acusats de violar Gisèle Pelicot, aquest dijous a Avinyó, a França (EFE)

Creia que tenia Alzheimer o un tumor cerebral

L'estratègia d'aquestes defenses segueix l'argumentació que els seus defensats no sabien que Gisèle estava drogada i que estaven convençuts que participaven en les fantasies sexuals d'una parella oberta.

Per fer-ho estan utilitzant les fotografies fetes pel principal acusat que aparentment poden donar suport a aquesta versió, i li han retret a la dona que ha estat ella la que ha volgut que apareguessin al judici.

En les declaracions, Gisèle Pelicot, que ara té 71 anys, ha dit que durant els anys que l'exmarit la va drogar va ser conscient que tenia forats a la memòria, però que no sabia a què atribuir-los.

Ha afegit que fins i tot va arribar a sospitar que tenia un tumor cerebral o que estava patint les fases inicials d'un Alzheimer, i que quan la policia li va explicar què havia passat, ho va entendre tot.

Dibuix de Dominique Pelicot declarant al judici, aquest dimarts a Avinyó (Reuters)

L'exmarit la defensa en ple judici

Paradoxalment, ha estat Dominique Pelicot el que ha sortit a defensar la seva exdona, afirmant diverses vegades tot enfadat que tots els altres acusats sabien que estava drogada.

També ha dit que les fotografies en què ella està desperta i nua les hi havia fet sense que se n'adonés i, quan una defensa ha dubtat que fos possible, ell ha respost: "Doni'm un mòbil i li dic com ho vaig fer."

L'actitud del principal acusat és coherent amb la seva declaració de dimarts, en què va admetre els fets, es va definir com a "violador", va dir que la seva dona "no s'ho mereixia" i li va demanar perdó.

Aquesta declaració s'havia posposat diversos dies perquè té una infecció renal, cosa que va fer que no fos present al judici els primers dies i va estar a punt de provocar-ne l'ajornament.

En la sessió de tarda d'aquest dimecres, els advocats de Gisèle Pelicot s'han mostrat indignats amb l'actuació de les defenses i les han acusat d'estar "processant la víctima".

De tota manera, després de la sessió, una de les seves advocades, Stéphane Babonneau, ha dit que la dona "confia en la justícia".

En pròximes sessions del judici, que es preveu que duri fins a finals d'any, es veuran vídeos gravats per Dominique Pelicot que les acusacions consideren que demostraran clarament el no consentiment d'ella.

Un judici que és un símbol

És un judici que s'ha convertit en enormement mediàtic i simbòlic gràcies a la decisió de Gisèle Pelicot d'afrontar-lo a cara descoberta per denunciar la barbaritat de què va ser víctima per part de l'exmarit.

Va ser entre el 2011 i el 2020 que Dominique Pelicot la va drogar sovint amb ansiolítics per deixar-la inconscient i convidar desenes d'homes a violar-la mentre ho fotografiava i ho gravava en vídeo.

Ella no ho va descobrir fins al 2021, després que la policia el detingués en un supermercat per gravar dones per sota les faldilles i li trobessin totes les imatges desades a l'ordinador.

Llavors en van decretar presó preventiva i ella va marxar de la casa que compartien a Mazan, a prop d'Avinyó, i se'n va divorciar, mentre la policia anava identificant els homes que l'havien violada.

Van documentar 92 violacions amb 83 violadors potencials, 51 dels quals han acabat acusats i afronten el judici. La majoria han admès els fets, però uns quants mantenen que no la van violar.

Per trobar-los, Dominique Pelicot va fer servir una aplicació de mòbil que ara s'ha tancat, on va penjar bona part de les imatges a internet. Aquest dimecres ha dit que ho va fer només per "plaer personal".

Gisèle Pelicot arribant al judici contra els seus violadors, la setmana passada a Avinyó, a França (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Judicial Violència masclista Agressió sexual França
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut