Armilles Grogues encenen una barricada a París, a tocar de l'Arc del Triomf (Reuters)
Armilles Grogues encenen una barricada a París, a tocar de l'Arc del Triomf (Reuters)
París

Les Armilles Grogues tornen a encendre els carrers de França pel preu dels carburants

Arreu del país hi hagut un centenar de detinguts i una quarentena de ferits

RedaccióActualitzat

Segon cap de setmana de protestes dels Armilles Grogues a França, el moviment en contra de l'alça dels preus dels carburants i de les polítiques econòmiques del president, Emmanuel Macron.

A la capital francesa les protestes han pujat de to i hi ha hagut enfrontaments violents amb la policia durant tot el dia. La prohibició de manifestar-se als Camps Elisis s'ha pres com una provocació per els Armilles Grogues i l'avinguda s'ha convertit en un veritable camp de batalla. 

 

 

Aquest dissabte, en una escalada de tensió, hi ha hagut durs enfrontaments entre la policia i els manifestants. Al matí, les forces de seguretat han carregat amb gasos lacrimògens i mànegues d'aigua contra els Armilles Grogues concentrats als Camps Elisis, on els havien prohibit manifestar-se.

 

Aquesta tarda han continuat els aldarulls als Camps Elisis de París entre la policia i activistes. Arreu del país hi hagut un centenar de detinguts i una quarentena de ferits.

A París, els manifestants han reproduït una imatge icònica del Maig del 68 francès, arrencant llambordes del carrer, que han fet servir per enfrontar-se a la policia:

 

Manifestacions prohibides

La protesta desafia la prohibició de manifestar-se a prop dels centres de poder. Els Armilles Grogues tenien permís per manifestar-se prop de la Torre Eiffel, però insisteixen a fer-ho davant dels centres de poder com el palau de l'Elisi o l'Assemblea Nacional.

 

 

Tot el matí ha estat de gran tensió a l'avinguda dels Camps Elisis. Constants enfrontaments dels més de 5.000 manifestants amb la policia, en un autèntic camp de batalla, amb barricades incloses. Fins i tot, han arrencat llambordes.

 

 

Segons el ministre de l'Interior, Christophe Castaner, les protestes són conseqüència dels missatges de la líder ultra Marine Le Pen:

"Els sediciosos han respost a la crida de Marine Le Pen i volen anar contra les institucions i els parlamentaris de la majoria. Només cal recordar els atacs directes i personals cap a aquells que representen la República."

El Ministeri de l'Interior ha xifrat en menys de la meitat els participants de la protesta respecte a la setmana passada.
 

 

A part de la mobilització de París, a la resta de França hi ha hagut talls de carreteres, aixecament de barreres d'autopista i concentracions en llocs estratègics, com a les fronteres.

El Ministeri de l'Interior tem que les protestes serveixin per donar cobertura a terroristes i altres criminals. Divendres, un home vestit amb una armilla groga va ser detingut a Angers després d'exigir amb una granada a la mà que els manifestants siguin rebuts a l'Elisi.

Tot plegat se suma als incidents de la primera convocatòria, no autoritzada, el cap de setmana passat, que va acabar amb dues persones mortes i més de 600 ferits arreu del país.

La pujada d'impostos del govern Macron, sobretot en els carburants, ha fet caure la popularitat del president francès. Segon les enquestes, 7 de cada 10 francesos donen suport a les protestes dels Armilles Grogues.

ARXIVAT A:
FrançaArmilles Grogues
Anar al contingut