Fragment del mural de la central tèrmica de Foix, a Cubelles, que Endesa salvarà i cedirà a l'Ajuntament del municipi. Imatge del 10 de novembr…
Fragment del mural de la central tèrmica de Foix, a Cubelles, que Endesa salvarà i cedirà a l'Ajuntament del municipi. Imatge del 10 de novembre de 2016 (horitzontal)

Endesa salvarà el mosaic de la central tèrmica de Cubelles i el cedirà a l'Ajuntament

Actualitzat

ACN Cubelles.-Endesa cedirà gratuïtament a l'Ajuntament de Cubelles (Garraf) l'enorme mosaic de ceràmica que decora una de les parets de la central tèrmica de Foix. La companyia ha destacat que es tracta d'"un pas més per recuperar el patrimoni artístic i industrial de l'antiga instal¿lació", abans del seu desmantellament definitiu. El mural, d'uns 30 metres d'amplada per 10 d'alçada, està construït amb centenars de rajoles de ceràmica de diferents colors. Endesa, amb un camió grua, s'encarregarà d'extreure-les una a una i numerar-les, per mantenir-ne l'ordre. El mosaic és obra de l'escultor local Pedro Llorente, i se sumarà a les altres dues peces que l'artista té a la població: una escultura de Pau Casals, ubicada al costat de l'estació, i l'escut que presideix l'entrada a l'ajuntament.

Aquesta recuperació se suma al rescat de més de 900 elements singulars de la central de Cubelles que Endesa va derivar al seu Fons Històric a principis d'any. En aquell moment es van recuperar 300 fotografies, 100 documents audiovisuals i 507 elements representatius del conjunt de l'activitat de la planta, que va tancar el juny de 2015 després de 34 anys d'activitat. Tot el material s'ha incorporat a la Fundació Endesa, que vetllarà per la seva conservació.

Anar al contingut