"Encara vau rebre poc": amenaces dels ultres del 9 d'Octubre després d'estalviar-se la presó

26 dels 28 acusats reconeixen delictes contra l'exercici dels drets fonamentals, agressions i lesions en la manifestació del 2017, en un acord que les acusacions consideren històric

RedaccióActualitzat

Pacte per evitar el judici de 26 dels 28 ultres per les agressions en la manifestació del 9 d'Octubre del 2017 a València. Les acusacions ho consideren un acord històric contra el feixisme.

Han firmat un acord de conformitat amb la Fiscalia, en el qual reconeixen delictes contra l'exercici dels drets fonamentals, agressions i lesions, i accepten penes d'entre un any i cinc mesos i dos anys de presó. Per tant, s'estalvien d'entrar-hi.

També accepten una ordre d'allunyament de 300 metres de les manifestacions i de 100 metres de les entitats que formen la Comissió 9 d'Octubre, organitzadora de la marxa.

Malgrat haver admès els delictes, tal com han captat les càmeres de TV3 a les portes de l'audiència on s'ha celebrat la vista, un dels ultres, dirigint-se a les persones que hi havia concentrades a fora amb el lema "País Valencià antifeixista", ha dit: "Encara vau rebre poc, aquell dia. Ploramiques, que sou uns ploramiques".

Aquest és el moment:


Els dos acusats que no han acceptat l'acord tornaran a la Ciutat de la Justícia i el 4 de març començarà el judici.

El judici als 28 estava previst el setembre passat, però el jutge el va suspendre justament per les desavinences entre acusacions i defenses amb les ordres d'allunyament fixades en un acord que aleshores ja havien acceptat 26 dels 28 acusats. En concret, pel fet que el pacte incloïa l'obligació de no acostar-se a la ciutat de València durant sis mesos.

Interior d'una sala de l'Audiència de València, amb els 28 ultres asseguts.
L'acord ha estat parcial, de 26 dels 28 acusats (3Cat)

La Fiscalia demanava per als acusats --quinze dels quals són membres de grups d'ultradreta, com Ultras Yomus (grup ultra del València Club de Futbol) i Curva Nord--, penes d'entre tres i set anys i mig de presó per delictes d'odi, desordres públics, coaccions, amenaces lleus i lesions.

 

Atacs en la manifestació del 2017

Els fets van passar al centre de la ciutat durant la tradicional manifestació del 9 d'Octubre. Grups vinculats a la ultradreta van agredir periodistes i manifestants, que s'havien concentrat sota el lema "Sí al valencià". Tot plegat, una setmana després del referèndum de l'1 d'Octubre.

Alguns dels investigats van accedir a la tarda a la plaça de Sant Agustí de València, lloc on tradicionalment comença aquesta marxa reivindicativa en favor del valencià, aparentment organitzats, corejant càntics i crits i, en alguns casos, fent la salutació feixista, segons es reflecteix en la interlocutòria de processament.

Imatge d

Imatge d'arxiu del 9 d'Octubre del 2017, en què hi va haver agressions d'ultres

 

Entre ells també hi figura un locutor de televisió i de ràdio, que els dies previs va publicar diferents missatges a les xarxes socials on feia una crida per impedir la manifestació.

ARXIVAT A:
Extrema dretaPaís Valencià
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut