Una dona cuidant una persona gran (iStock/SDI Productions)
Catalunya Migdia

Encadenar desenes de contractes en un any: una altra cara de la precarietat laboral

Les dones tenen més rotació laboral que els homes perquè treballen en sectors més precaris i amb més temporalitat

Enllaç a altres textos de l'autor

Pilar García

Periodista de la secció d'Economia de Catalunya Ràdio

@pilargarcia45
Actualitzat

L'anomenada rotació laboral --firmar més d'un contracte de treball en un any-- va a la baixa. L'any passat es va reduir en dos punts respecte al 2022.

Segons dades de l'Observatori del Treball i Model Productiu, de totes les persones que l'any passat van signar un contracte de treball a Catalunya --que són més d'un milió--, 470.000 en van firmar més d'un, gairebé un 40 % del total.  I la mitjana de contractes que aquestes persones van encadenar va ser de 2,10, el valor més baix des del 2009. 


Causes de la reducció de la inestabilitat laboral

Una vegada més, l'explicació té molt a veure amb la reforma laboral del 2022, perquè va impulsar la contractació fixa i això ha ajudat a reduir la rotació laboral. Però també hi han contribuït altres factors. Òscar Riu, director general de Relacions Laborals del Departament de Treball, recorda que portem ja gairebé tres anys de creixement econòmic i de reducció de l'atur. I, per tant, "com menys atur i més creixement tenen les empreses, també es redueix la temporalitat i hi ha més estabilitat en el món laboral."

Ara bé, encara hi ha gairebé mig milió de persones que van firmar entre 2 i 10 contractes de treball l'any passat; 17.000 van firmar entre 11 i 50 contractes, i, atenció, 700 persones van firmar més de 51 contractes durant el 2023, amb una mitjana de 80 contractes per cap.


Les dones encadenen més contractes que els homes 

Del total de dones que van firmar un contracte laboral l'any passat, el 41% en van signar més d'un, mentre que el percentatge d'homes que van encadenar feines es va situar dos punts per sota, prop del 39%. Dit d'una altra manera, el treball dels homes és més estable. Segons Òscar Riu, l'explicació és senzilla:

"Pel tipus de feina. En moltes de les feines en què treballen les dones hi ha més rotació laboral: el sector serveis, amb ocupacions més temporals i més precàries."

Feines com les cures de persones tenen un índex de rotació de gairebé tres contractes per persona a l'any. Ara bé, els professionals de la cultura i els espectacles són els que encadenen més feines. I també superen la mitjana els professionals de la salut i els peons d'indústries manufactureres. 

Els joves també pateixen més la rotació laboral

Si ens fixem en l'edat, els més joves --fins als 25 anys-- són el col·lectiu que encadena més contractes. I això també té a veure amb el tipus de feina que fan, compaginant vida laboral amb els estudis durant l'hivern i aprofitant sovint els estius per treballar. Però també hi ha empreses que, en lloc de fer contractes a joves amb la modalitat de fix-discontinu, opten per encadenar contractes per cobrir pics de feina.


El paper de les ETT

L'activitat de les empreses de treball temporal ha baixat després de la reforma laboral perquè, com ja hem explicat, aquesta reforma potencia la contractació fixa. Tot i això, l'any passat més de 150.000 persones van recórrer a una ETT, i més de la meitat van encadenar contractes.

L'índex de rotació de les  ETT és de 3,11 contractes l'any. I destaca la proporció dels que n'han firmat més de 5, que dobla la mitjana general. És el cas de la Laura, que fins als 57 anys era autònoma i després va buscar feina a través d'una d'aquestes empreses de treball temporal. 

La Laura explica que va arribar a encadenar més de 5 contractes l'any en una mateixa empresa, i amb durades molt curtes: "de 15 dies, d'un mes, fins a les següents vacances o el següent pont."

Assegura que aquesta situació genera molta inseguretat perquè no saben fins a última hora si signaran un nou contracte, i admet que coneix "dones soles amb fills a càrrec que ho passen molt malament." El pitjor de tot, diu, és que aquesta situació fa que de vegades agafin feines fixes encara més precàries. 

"Encara que treballis en molt males condicions, amb sou mínim i una feina dura, no t'atreveixes a marxar."

Una situació precària que afecta més les dones, que pateixen més la rotació laboral.

ARXIVAT A:
Precarietat laboral
Anar al contingut