L'estalvi de les llars va pujar el 2020 fins al 25%, però va caure quan van acabar les mesures per la pandèmia

En què s'han gastat els estalvis de la pandèmia: dipòsits, cases i amortitzar hipoteca

El Banc d'Espanya assegura que les rendes altes són les que van acumular més estalvis durant la pandèmia, que els han destinat majoritàriament a augmentar patrimoni
TEMA:
Economia de butxaca

Els confinaments i restriccions de la pandèmia van generar una gran bossa d'estalvis, però també van deixar una certa preocupació entre les famílies que ha comportat que una bona part d'aquests diners s'hagin mantingut en dipòsits en percentatges molt més alts que a la resta de països europeus.

Segons les dades de l'estudi del Banc d'Espanya, al principi del 2022,  l'estalvi extraordinari se situava al voltant dels 120.000 milions d'euros i, fruit del repunt del consum i també dels preus, a finals d'any havia baixat fins als 100.000 milions, dels quals 50.000 encara es mantenen en comptes corrents i dipòsits.

Els autors de l'informe mantenen que aquests diners no aniran a parar al consum.




Compra d'habitatges i amortització d'hipoteques

Els estalvis els van poder fer sobretot les rendes més altes. Van ser les menys afectades per les caigudes de feina.

En canvi, les rendes més baixes no va poder acumular estalvi fins ja ben entrat el 2022 que va ser també, quan la inflació va pujar amb força.

La pandèmia a més de generar estalvi, també va generar necessitats de reformar o comprar habitatges amb uns altres criteris. I una part dels estalvis acumulats van anar entre els 2020 i el 2022 a la compravenda d'habitatges, que va entrar en una fase molt dinàmica.

Només la pujada dels tipus d'interès a finals del 2022  i l'enduriment d'accés al crèdit bancari han refredat aquesta tendència.

Una altra part dels diners acumulats el 2021 i durant el 2022 van anar a parar també a amortitzar hipoteques, sobretot quan van començar a pujar les quotes de les hipoteques a tipus variable.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca Hipoteques Banca
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut