Les destrosses pels atacs en una zona residencial de Mariúpol, aquest dijous

Ucraïna acusa Rússia d'obstaculitzar el corredor humanitari per sortir de Mariúpol

El Kremlin havia dit prèviament que Ucraïna era la responsable del fracàs d'aquest corredor i que hi havia "centenars de milers de persones" retingudes contra la seva voluntat a diferents ciutats
Oriol Llach Estrella Actualitzat

Unes 13.000 persones haurien aconseguit sortir aquest dissabte de les ciutats ucraïneses assetjades per les tropes russes, el doble que el dia anterior. Són xifres que ha fet públiques el govern ucraïnès de Zelenski. Però hi ha una ciutat de la qual no n'hauria sortit cap civil: Mariúpol, sotmesa a un intens setge des de fa dies.

El govern ucraïnès culpa les forces militars russes d'obstaculitzar l'evacuació de civils des de Mariúpol. El Ministeri de Defensa rus, però, acusa Ucraïna del mateix, de no deixar sortir civils per les vies de sortida que ha proposat el Kremlin per a algunes ciutats:

"Mentre les forces armades de la Federació Russa observen plenament un alto el foc temporal, la part ucraïnesa continua violant cínicament els acords assolits per a l'obertura de corredors humanitaris cap Rússia"

En particular, el cap del centre de control de la defensa nacional de Rússia, Mikhàil Mizintsev, assegura en roda de premsa que les principals vies d'evacuació no han funcionat perquè Ucraïna no ha informat els ciutadans:

"La informació al respecte no ha circulat entre la població de les ciutats de Kíiv, Txerníhiv, Khàrkiv, Sumi i Mariúpol. Kíiv es nega a confirmar corredors humanitaris per a l'evacuació de ciutadans ucraïnesos cap a Rússia"

Sobre la ciutat de Mariúpol, on s'està vivint dotze dies de bloqueig i on hi ha escassetat d'aigua, de menjar i de productes més bàsics, Mizintsev assegura que hi ha "centenars de milers de persones retingudes a la ciutat per la força".

 

Primer corredor humanitari per portar aliments i medicines a Mariúpol

Les autoritats ucraïneses han fet tot el possible per obrir el primer corredor humanitari per portar aliments i medicines a Mariúpol, una de les ciutats més castigades per l'exèrcit rus.

Edificis d'apartaments en una zona residencial bombardejada de Mariúpol (Reuters)

Després de dotze dies bloquejada, aquest dissabte Mariúpol hauria rebut més de 90 tones de provisions a través d'una caravana humanitària que ha sortit de Zaporíjia, situada a tres hores. Aquestes ajudes han de beneficiar la majoria dels residents, unes 400.000 persones, segons informa l'Ajuntament de Zaporíjia.

A primera hora d'aquest matí, la viceprimera ministra ucraïnesa, Irina Veresxuk, ha fet una crida a l'alto el foc per facilitar la circulació dels vehicles que han d'abastir de productes de primera necessitat les ciutats més afectades del país.

"Espero que el dia vagi bé i que totes les rutes planejades quedin obertes. Rússia ha de complir amb les seves obligacions i garantir un règim d'alto el foc."

El governador de la regió de Donetsk, Pavlo Kirilenko, assegura en un comunicat que el corredor humanitari s'ha posat en marxa però que no es pot garantir que pugui accedir a la ciutat de Mariúpol perquè els atacs russos continuen:

"El carregament humanitari està avançant cap a Mariúpol. Anirem informant de com evoluciona la situació perquè és molt complicada a causa dels constants bombardejos."

Les bombes, però, continuen caient sobre Mariúpol. Segons denuncia el Ministeri d'Exteriors ucraïnès, una mesquita de Mariúpol on es refugiaven una vuitantena de persones ha estat objectiu d'un bombardeig.

Sense anar més lluny, aquest divendres al vespre, l'Ajuntament de Mariúpol explicava que 1.582 persones han mort a causa dels bombardejos russos que s'han produït durant els dotze dies de bloqueig. Les xifres de víctimes, però, no han pogut ser verificades com a conseqüència de la intensitat en els combats. El ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, també ho ha denunciat en un tuit:

 

El fracàs en els intents d'obrir un corredor humanitari a la ciutat de Mariúpol ha estat una constant des de l'inici del conflicte. Ja fa dies que les autoritats locals asseguren que no hi ha ni llum ni aigua ni calefacció a la ciutat i que l'escassetat de menjar està provocant pillatges i conflictes entre els veïns, que fan tot el possible per sobreviure a la situació de bloqueig a què està sotmesa l'estratègica ciutat portuària, que té sortida al mar d'Azov.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut