Tractors a la plaça del Vi de Girona, aquest dilluns (ACN/Gerard Vilà)

En marxa la tractorada de pagesos cap a Madrid per demanar més ajudes contra la sequera

Tenen previst manifestar-se davant del Ministeri d'Agricultura aquest dimecres per demanar també celeritat en l'aplicació de les ajudes que ja s'han aprovat

Segona jornada, aquest dimarts, del viatge de tres dies fins a Madrid dels pagesos catalans, que dimecres tenen previst protestar davant del Ministeri d'Agricultura al costat de companys de tot Espanya.

Volen denunciar la "poca celeritat" a l'hora de concretar com es distribuiran les ajudes ja aprovades en el decret per fer front a la sequera, que impedeix poder començar a aplicar-les.

"El que caldria és que es concreti com es poden rebre i que la gent pugui passar aquest any i pugui sembrar el que ve", ha demanat Joan Caball, coordinador del sindicat Unió de Pagesos.

Sortida de Girona dels tractors que han marxat cap a Madrid (ACN/Gerard Vilà)

Remarca, també, que els pagesos han patit la sequera "el doble", perquè a la manca de pluja que els ha afectat de manera important els sembrats cal afegir les restriccions d'aigua per al reg.

I argumenta que els pagesos de Catalunya, juntament amb els de la Confederació Hidrogràfica del Guadalquivir, són els que més han patit la sequera de tota la península.

A Catalunya, en concret, les restriccions han afectat, sobretot, els regants de la Muga, del Ter i de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.

En un comunicat, Unió d'Unions parla de situació de "ruïna" del camp, a causa de la sequera i l'augment dels costos de producció, i denuncia que les ajudes aprovades pel govern espanyol cobriran un 3% de les pèrdues causades per la sequera i reclama "més contundència i responsabilitat al ministre d'Agricultura, Luis Planas, i a qui pugui venir després", en referència a un possible canvi de govern arran de les eleccions generals del 23 de juliol.


Una marxa de 30 hores

El trajecte més llarg, d'uns 700 quilòmetres, el fan sis agricultors de les comarques gironines, que dilluns van sortir de la plaça del Vi de Girona, on van rebre el suport de familiars i de diversos representants polítics.

Després d'unes 8 hores de viatge van arribar a Lleida, on han fet nit i on se'ls han afegit altres companys, també de les Terres de l'Ebre, amb els quals han reprès el viatge aquest matí a primeríssima hora.

Han sortit de matinada, de fet, per tenir temps de conduir 18 hores i poder arribar a Guadalajara, des d'on, dimecres, faran l'últim tram de 4 hores fins a Madrid.

Cap a dos quarts d'una ja eren a Montalbán, a Terol.


Una hora abans passaven per Calanda, a 60 quilòmetres de distància.


Un cop a Madrid, els pagesos catalans s'afegiran a les columnes de companys procedents d'altres territoris, amb la intenció de ser davant del Ministeri d'Agricultura cap a quarts de dotze.

En total, està previst que pels carrers de Madrid hi circulin uns 150 tractors de Catalunya, el País Valencià, Extremadura, la Comunitat de Madrid, Castella-la Manxa i Castella i Lleó, segons ha informat Unió d'Unions d'Agricultors i Ramaders, l'organització convocant.

A més, durant la marxa, els acompanyaran pagesos i ramaders de totes les comunitats.


Situació de "ruïna"

La mobilització per Madrid ha de començar dimecres a dos quarts d'onze davant la Puerta de Alcalá i transcórrer pel carrer Alfonso XII fins a arribar al Ministeri d'Agricultura, davant de l'estació d'Atocha. És un recorregut d'aproximadament un quilòmetre i mig després del qual es llegirà un manifest i les reivindicacions del sector.

ARXIVAT A:
Agricultura
Anar al contingut