Jordi Turull ha explicat la decisió en una roda de premsa aquest dilluns a la tarda (ACN/Nico Tomás)

Junts avança el congrés en resposta al suport d'ERC al "govern espanyolista" d'Illa

El partit celebrarà el conclave intern abans que Esquerra, que té previst renovar la direcció a finals de novembre

RedaccióActualitzat

Junts convocarà per a finals d'octubre el seu congrés nacional, amb l'objectiu de rellançar-se com a alternativa a l'executiu de Salvador Illa.

Així ho ha explicat en roda de premsa el secretari general del partit, Jordi Turull, que ha situat Junts com l'única oposició independentista davant d'una ERC aliada del PSC i els Comuns en el que ha qualificat de "govern espanyolista" o "tripartit unionista".

En aquest sentit, ha llançat un dard a ERC:

"Aquí hi havia un bloc que, amb més o menys dificultats, anava a l'una. Algú ha canviat d'estratègia i ha decidit posar-se al servei que hi hagi un govern de Salvador Illa. Convertirem aquest problema en una oportunitat."

La convocatòria del congrés l'ha decidit aquest dilluns al matí la direcció executiva del partit perquè, segons Turull, els últims moviments polítics "canvien les bases de l'estratègia" independentista, que requerirà una "alternativa molt transversal".

"No és un congrés per recompondre un partit, sinó per recompondre l'independentisme des del lideratge de Junts", ha afirmat l'exconseller de la Presidència, que s'ha mostrat convençut que aquest procés comptarà amb la "participació activa" de Carles Puigdemont.

Justament, la incògnita és si l'expresident, ara sense càrrec orgànic dins de la direcció, assumirà una funció concreta al partit, on diverses veus consideren que hauria de tornar a ocupar la presidència, ara en mans de Laura Borràs.

El congrés serà a finals d'octubre --la clausura podria coincidir amb l'aniversari de la declaració unilateral d'independència del 27 d'octubre del 2017--, un mes abans del congrés d'ERC, el 30 de novembre, per renovar les seves estructures directives.

Aquesta era la primera roda de premsa de Turull després de convertir-se en notícia dijous, quan els Mossos el van identificar com una de les persones que va acompanyar el president Puigdemont en la seva fugaç reaparició a Catalunya. 

Després d'hores d'incertesa, el cos policial va confirmar la intenció de citar a declarar l'exconseller de la Presidència per tal que expliqui el seu paper en l'operatiu de retorn de l'expresident.


"El govern espanyol pot fer força més"

En la mateixa roda de premsa, el secretari general de Junts també s'ha referit a les declaracions del ministre Óscar Puente, que ha carregat públicament contra el Suprem assegurant que "no hi ha per on agafar" l'acusació a Puigdemont per malversació i ha afirmat que l'executiu de Pedro Sánchez ha fet, textualment, el que podia i el que havia de fer.

Però per Turull, el govern espanyol sí que pot "fer força més" perquè s'apliqui la llei d'Amnistia:

"L'Estat i el govern de l'Estat tenen mecanismes per actuar jurídicament contra aquells jutges que han decidit no aplicar la llei a determinades persones."

En aquest sentit, el secretari general de Junts ha apuntat a la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat com a institucions que creu que poden actuar:

"Quan tu saps que un jutge no aplica una llei que és molt clara, és un jutge que no està complint la llei."

 

ARXIVAT A:
JuntsJordi Turull
Anar al contingut