Coronavirus: estudien ampliar les mesures a zones de Madrid, el País Basc i Andalusia
Fernando Simón, aquesta tarda, en la roda de premsa al Ministeri de Sanitat (EFE / Kiko Huesca)

Coronavirus: estudien ampliar les mesures a zones de Madrid, el País Basc i Andalusia

Al País Basc hi ha un centenar de sanitaris en aïllament domiciliari

RedaccióActualitzat

Lleuger augment dels casos de coronavirus a tot Espanya, segons l'última actualització feta pública aquest migdia pel director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.


S'arribarà als 150 casos

A tot Espanya, estan confirmats 134 casos, i n'hi ha una quinzena en estudi. Simón ha donat per fet que s'arribarà als 150 casos.

La gran majoria són lleus. Només n'hi ha 7 de greus. Tots són a l'UCI i la seva evolució és estable dins de la gravetat. D'aquests, es té constància de 5 casos greus a Madrid. De dos se sap que són dos homes de 77 i 66 anys que ja tenien patologies prèvies.

Simón ha remarcat que hi ha 13 persones contagiades que són professionals de la sanitat.

Ha valorat que aquesta "és una dada important per conscienciar la població i els professionals sanitaris".

Són professionals de tres comunitats autònomes (Andalusia, Madrid i el País Basc), dels quals se sap que, almenys en dos casos, el contagi no es va produir a la feina. Per error, inicialment Simón també havia parlat de Cantàbria, però en acabar la roda de premsa ha rectificat.

A banda d'aquests 150 casos, al País Basc hi ha 100 professionals sanitaris en aïllament domiciliari.


A Catalunya, 17 casos

A Catalunya, aquest dimarts el balanç ha arribat a 17 casos, tots lleus i hospitalitzats. Encara no s'ha enviat ningú a fer l'aïllament a casa.

L'últim cas conegut és una dona de 31 anys que està lleu i que s'ha contagiat per contacte amb un cas confirmat prèviament.


De moment, sense noves mesures

Simón no ha anunciat cap nova mesura, tot i que no ha descartat que se'n puguin adoptar més endavant.

"Ara mateix, si s'adopten mesures especials en algun lloc, serà en zones molt concretes, en un nombre molt limitat de comunitats autònomes i per raons específiques a cada una. 

Les responsables de la decisió final són les comunitats autònomes. Per tant, el Ministeri farà les recomanacions i valorarà amb el conjunt de les comunitats autònomes què cal fer."


A més, ha explicat que en les últimes 24 hores s'han mantingut dues reunions sobre possibles mesures per augmentar la sensibilitat del sistema.

"Les comunitats autònomes ho estan valorant i, entre avui i demà al matí, prendran les decisions més aplicables a la seva zona.

L'objectiu és augmentar la sensibilitat i, per tant, augmentar el nombre de contactes que seguim i la detecció de possibles casos amb pocs símptomes o, fins i tot, sense símptomes, tot i que sabem que la transmissió per part de gent sense símptomes és molt rara."


Ha aclarit que aquestes mesures s'aplicarien "únicament" en aquelles comunitats que tenen "zones on interessa valorar si hi ha transmissió comunitària".

Dit d'una altra manera: "Aquelles zones en què s'han detectat casos en què no s'ha pogut trobar un vincle amb casos importats". 

Simón ha especificat que són "una zona molt concreta del País Basc, una zona molt concreta de Madrid, i estem valorant si a Andalusia encara val la pena fer-ho".

 

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (EFE / Fernando Alvarado)


En el cas de Madrid, ha confirmat una decisió ja adoptada: "La Comunitat de Madrid ha incrementat la sensibilitat del sistema en incloure-hi totes les pneumònies víriques que arribin als hospitals".

Amb aquesta mesura, ha explicat Simón, "tenim un augment important de la sensibilitat, de la capacitat de detecció en les zones d'interès de la Comunitat de Madrid".


14 casos sense origen clar

A tot Espanya hi ha 14 casos dels quals no s'ha pogut concretat l'origen del contagi.

"Ens preocupen els casos que no tenen un vincle confirmat amb zones de risc." 


La majoria, ha explicat, estan localitzats en tres zones, sobre les quals no ha donat més detalls.

Dilluns, Simón ja va avançar que eren a Madrid i al País Basc. I aquest dimarts ha afegit uns casos en estudi a Andalusia.

A Madrid ja s'havia informat de persones ingressades a Torrejón de Ardoz. Aquest dimarts, Simón ha aclarit que els casos de Madrid no són tots de Torrejón. 

Al País Basc, s'havia informat dels casos d'un agrupament religiós de Vitòria. Aquest dimarts, Simón s'ha disculpat per haver revelat, dilluns, a preguntes dels periodistes, el nom d'aquesta entitat.


Extremar la higiene

Sí que ha reiterat la crida a "extremar les mesures de protecció personal" per prevenir el contagi, "sobretot el rentat de mans i l'etiqueta respiratòria".

Aquest dilluns, Simón també va remarcar que les mascaretes les han d'utilitzar les persones contagiades pel coronavirus.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut