S'obre la vacunació a totes les persones més grans de 16 anys

Salut accelera davant l'empitjorament de les dades arran de la variant delta, que la setmana que ve serà majoritària a Catalunya

RedaccióActualitzat

Salut pitja l'accelerador. Totes les persones de més de 16 anys ja poden demanar hora per vacunar-se de la Covid des d'aquest mateix dimecres.

Ho ha anunciat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa conjunta amb la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.


Crida a vacunar-se

Els nascuts entre el 1992 i el 2005 poden demanar cita a partir d'aquest mateix dimecres en aquest enllaç (es poden consultar els punts de vacunació disponibles aquí). Argimon ha advertit que les persones que provin de demanar hora veuran, segurament, que la pròxima setmana ja està ocupada per les persones que ja podien vacunar-se. Ha remarcat, però, que és important que demanin cita i que es vacunin com més aviat millor.

La vacunació d'aquesta franja ha començat aquest dimecres. Salut ha remarcat que els menors d'edat de 16 i 17 anys no necessiten cap permís dels pares o tutors legals per vacunar-se.

El conseller de Salut també ha fet una crida a vacunar-se a totes les persones que ja ho haguessin pogut fer i que encara no ho han fet, sobretot el grup d'edat d'entre 40 i 49 anys.

Dilluns es va obrir la franja d'entre 30 i 34 anys, i Salut ja havia avisat que volia acostar-se com més aviat millor als col·lectius més joves, perquè són els que ara s'estan contagiant més.

També ha anunciat que s'avança a les 8 setmanes la segona dosi d'AstraZeneca, que s'administra a les persones de 60 a 69 anys.


Menors de 16 anys, d'aquí unes setmanes

Preguntada sobre quan es podrien vacunar els menors d'entre 12 i 15 anys, Cabezas ha explicat que es decidirà, segurament, en les pròximes setmanes, en funció de com avanci el pla de vacunació.


Unitats mòbils de vacunació

Argimon també ha anunciat l'avançament de la posada en marxa d'unitats mòbils de vacunació, amb autobusos del Banc de Sang, que entraran en funcionament a partir de la setmana que ve, i amb camions i personal que ha ofert l'empresa Seat.

En aquestes unitats mòbils, segurament la gent podrà vacunar-se sense cita prèvia, com ja passa en alguns espais que s'han habilitat fins ara, i Argimon ha demanat als centres d'atenció primària que els ampliïn per fomentar la vacunació de les persones que van al CAP.


L'augment de casos afecta la vacunació

Argimon ha admès que la situació és preocupant perquè ja s'encadenen més de deu dies consecutius d'empitjorament de la pandèmia a Catalunya.

Ha dit: "Estem en forma d'onada, amb una diferència clau respecte a les anteriors, que és el fet que afecta sobretot a persones per sota de 50 anys i, per tant, de moment, no està tenint afectació en els hospitals".

"L'augment de contagis, en canvi, sí que afecta tota l'activitat en els centres d'atenció primària, i això té una repercussió important i directa sobre la vacunació", ha alertat Argimon, perquè el 92% dels professionals que vacunen són professionals dels CAP que doblen la jornada. Un personal, ha afegit, que està molt tensionat.

A tall d'exemple, ha explicat: "Aquest dimarts vam estar fent mes de 20.000 atencions relacionades amb Covid", a l'atenció primària.

Argimon ha assegurat que no vol estigmatitzar la gent jove, que també ho està passant molt malament, però ha demanat un punt més de responsabilitat i autoregulació, perquè ara és el moment de vacunar..


Mobilitzacions en defensa de l'atenció primària

Precisament, la preocupació per la situació a l'atenció primària ha portat un centenar d'entitats ciutadanes a mobilitzar-se, aquest dimecres, en la seva defensa.

Han signat un manifest promogut per Marea Blanca i han fet fins a 44 protestes repartides per tot el territori.

Mobilitzacions, aquest matí, en defensa de l'atenció primària (TV3)

Demanen més recursos per als professionals sanitaris i el reforç de les plantilles. També que es destini a l'atenció primària el 25% del pressupost de Salut.

A més, reclamen que es recuperin les visites presencials, i la reobertura de 121 consultoris i CAP que van tancar durant la pandèmia.


Les dades empitjoren

Aquest dimecres, tant la velocitat de propagació com el risc de rebrot (EPG) continuen pujant i ja han assolit, respectivament, una Rt d'1,42 i els 164 punts. La incidència a 14 dies per cada 100.000 habitants també continua a l'alça, i la positivitat, el percentatge de proves PCR i TA que donen positiu ja ha superat el 6%.

Salut ha notificat 2.146 contagis en les últimes 24 hores, però la diferència amb els notificats dimarts ja puja fins a 3.556 casos, i les dades dels últims tres dies encara no estan consolidades. A més, per segon dia consecutiu, el nombre de contagis notificats els últims set dies amb xifres consolidades supera els 5.000, cosa que no passava des de mitjans de maig, fa un mes i mig.

 

El nombre de contagis reals, tanmateix, és sensiblement superior, com ha reconegut Argimon, que ha explicat que amb l'estimació que utilitzen per treballar i fer previsió, a partir del nombre de persones amb simptomatologia que van als CAP i donen positiu, ahir van passar més 5.000 casos, un nombre similar al de dilluns.


Sense previsió de "marxa enrere"

Responent a preguntes de la premsa, Argimon ha explicat que no hi ha cap previsió de marxa enrere en la desescalada, malgrat l'augment de casos dels últims dies.

"Jo espero que no hi hagi marxa enrere, perquè això vol dir limitar la interacció social i això té una afectació emocional i una afectació social i econòmica."


Ha recordat que l'indicador clau utilitzat fins ara són les UCI, que de moment no tenen afectació. I ha afegit: "A partir d'ara també caldrà monitoritzar l'afectació sobre l'atenció primària i veure si limita la capacitat de vacunar, que és la prioritat si volem tornar a la màxima normalitat".


L'edat de contagis cau per sota els 29 anys

La gran diferència respecte a setmanes enrere és que la mitjana d'edat dels nous contagiats ha baixat dràsticament. Aquest dimarts ha caigut per sota dels 29 anys: és de 28,7.

Això fa que l'augment de contagis no es tradueixi, almenys ara per ara, en ingressos hospitalaris ni en malalts crítics a les UCI, per la protecció que les vacunes han proporcionat a la població de més risc.

Ara mateix, als hospitals de Catalunya hi ha 458 pacients Covid, 129 dels quals són malalts crítics a les UCI.

Argimon ha volgut remarcar que, tot i el descens d'ingressos hospitalaris encara ingressa gent a les UCI, persones, en general, d'entre 42 i 65 anys, no vacunades o, en algun cas, amb una sola dosi.


El 36% dels catalans, immunitzats

A Catalunya ja han rebut la primera dosi de vacunació 4.118.125 persones, que representen el 52,5% de la població. I ja tenen la pauta completa 2.816.724 persones, el 35,9% de la població.

 

Cabezas ha explicat: "La setmana passada vam tornar a batre rècord de vacunació i van administrar-se 588.091 dosis".

"Entre ahir i abans-d'ahir en vam administrar 212.000, i estem en un ritme de més de 100.000 dosis diàries".

Podeu consultar en aquest mapa quin és el ritme de vacunació per comarques:

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut