Una treballadora neteja la barra a la discoteca Totem
L'oci nocturn haurà d'esperar una mica més per reobrir (ACN/Eloi Tost)
Barcelona

Argimon descarta obrir discoteques aquest cap de setmana: "S'està treballant en el pla"

Les variants índia i brasilera van a l'alça a Catalunya, en detriment de la britànica, i el conseller defensa que caldria demanar PCR negativa als turistes

Irene Vaqué ReigActualitzat

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha descartat la reobertura de l'oci nocturn aquest cap de setmana, tot i que fa temps que defensa que cal "donar aire" al sector, el que fa més temps que està tancat per la Covid:

"Si em pregunta si obrirem aquest cap de setmana, no. Quan ho tinguem tot tancat, ho anunciarem des del govern, en quina data i condicions."

Argimon ha afirmat que en els indicadors per la reobertura de l'oci nocturn que s'han abordat al Consell Interterritorial de Salut "estem en nivells baixos" i aquest "no és el problema", però ha demanat temps per definir com s'ha fer. "Seguirem treballant en el pla", ha conclòs.

Ho ha dit en una roda de premsa juntament amb la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i el cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola.

Argimon ha justificat el vot en contra de Catalunya al paquet de mesures proposat per aquest organisme on hi ha el ministeri i les autonomies "més per un tema de forma que de fons". Ha argumentat que van tenir poc temps per estudiar el document que es va sotmetre a votació el mateix dia.  

Personal sanitari preparant un vial de la vacuna monodosi de Janssen
Personal sanitari preparant un vial de la vacuna monodosi de Janssen (EFE/Toni Albir)

Ha estat la primera compareixença d'aquesta mena que hi ha des de la presa de possessió del nou govern i coincideix amb una setmana d'arribada rècord de vacunes, però també amb el retard del fàrmac de Janssen, que ha lliurat a la UE uns 7 milions de dosis, en comptes del 55 milions que tenia compromesos abans de finals de juny.

La compareixença arribada l'endemà que s'obrís la vacunació a les persones entre 45 i 49 anys.

A més, una altra novetat d'aquesta setmana és que qui demani cita per la web per vacunar-se també pot escollir anar al CAP, a més dels centres de vacunació massiva.


Vacunació de temporers i persones sense sostre

A Catalunya hi ha ara 1.606.491 persones amb la pauta completa, que suposen el 24% de la població adulta.

Més d'1,5 milions tenen dues dosis de la vacuna i superen els 2,9 milions els que en tenen almenys una.

Si es manté el ritme previst de vacunacions, a finals de juny s'hauran posat 2 milions més de dosis, segons ha indicat la doctora Cabezas.

Vacunació d'una persona sense sostre al centre de la Fundació Arrels, al Raval
Vacunació de persones sense sostre al centre de la Fundació Arrels, al Raval (EFE/Toni Albir)

 

Aquest dijous han començat a vacunar al centre de la Fundació Arrels, al Raval de Barcelona, persones sense sostre. Se'ls ha posat la vacuna monodosi de Janssen, per aprofitar l'avantatge que només cal una punxada.

Aquest ha estat el primer punt de vacunació d'aquest col·lectiu a Catalunya, que continuarà aquest divendres a la parròquia de Santa Anna, també al centre de Barcelona.

També han vacunat temporers de la fruita dolça a l'Ebre, igualment amb Janssen. S'ha habilitat l'espai de la Democràcia de Móra d'Ebre on s'ha citat els treballadors cada tres minuts i la resposta ha estat massiva, es calcula que el 90% de treballadors s'hi han acollit.      

Vacunació de treballadors de la campanya de la fruita dolça a Móra d'Ebre (ACN/Anna Ferràs)
Vacunació de treballadors de la campanya de la fruita dolça a Móra d'Ebre (ACN/Anna Ferràs)

Un dels col·lectius que es continua vacunant és el de treballadors considerats essencials i que tenen menys de 60 anys, que van rebre la primera dosi d'AstraZeneca.

Cabezas ha informat que entre el 87 i el 90% han optat per la segona dosi d'AstraZeneca, en comptes de seguir la pauta del Ministeri de Sanitat que indica que es posin Pfizer/BioNTech.

Davant aquest rebuig aclaparador, el govern espanyol va afirmar que no era una "qüestió de tria".

Després de recordar que en altres països està funcionant la combinació de vacunes, Cabezas ha destacat que l'important és que "totes les persones que han rebut la vacuna d'AstraZeneca com a primera opció tindran una segona dosi de vacuna".

La variant britànica recula en favor de l'índia i la brasilera

El doctor Pumarola ha explicat que la variant britànica, que ara l'OMS anomena alfa, està retrocedint, malgrat que encara és majoritària, i, en canvi, "els pendents de pujada tant de la brasilera com de l'índia són molt més pronunciades".

Ara, la britànica suposa un 70% dels contagis analitzats, mentre que la sud-africana i l'índia estan darrere el 3 o 4% "però aniran pujant".

D'aquestes, l'índia és que la "probablement té major transmissibilitat". Fins ara n'hi ha detectats 29 casos a Catalunya.

Tot i que la xifra és baixa, Argimon ha defensat que "per prudència" caldria demanar proves PCR negatives als turistes, una qüestió que és competència del govern espanyol.

En el cas dels britànics, un territori on la variant índia té incidència, poden arribar sense cap control sanitari i Argimon ha considerat que seria "molt raonable" demanar-los un test negatiu.

Turistes procedents de Londres arriben a l'aeroport de Castelló, l'1 de juny
Turistes procedents de Londres arriben a l'aeroport de Castelló, l'1 de juny (EFE/Domènech Castelló)

El principal risc que hi ha és que aquestes variants que estan en creixement "s'escapen parcialment" de les vacunes. L'única que té molt bona protecció amb els fàrmacs actuals és la britànica i d'aquí la importància d'anar controlant l'expansió de les variants, per evitar que hi pugui haver un "cert salt enrere", com ha dit Argimon, en la situació de la pandèmia.

Segons les últimes dades de la Generalitat, hi ha 659 pacients ingressats per Covid, dels quals 231 són a les UCI, una xifra encara alta però que ha millorat respecte els mig miler que hi havia fa menys d'un mes, a mitjans de maig.

El balanç de víctimes mortals de la malaltia és de 22.197.

La incidència acumulada per 100.000 persones en els últims 14 dies se situa en 109,47, que significa risc mitjà.

 

 

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut