Salvador Illa va ser investit president el 8 d'agost (3cat)

Salvador Illa proposa desbloquejar l'ampliació de l'aeroport del Prat

Entrevistat a TV3, el president de la Generalitat ha demanat "un debat serè" sobre el model de finançament i ha reclamat que Junts s'hi sumi

Ferran Vila Cabanas/Paula Florit GomilaActualitzat

Salvador Illa ha fet balanç de les primeres setmanes del seu govern en la primera entrevista institucional als mitjans públics des de la investidura, conduïda per la periodista Ariadna Oltra des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat.

Una de les prioritats del seu govern, ha dit, és la de desbloquejar l'ampliació de l'aeroport del Prat. Illa ha anunciat que el govern reactivarà aquest dimarts la taula entre els governs català i espanyol per abordar "de cara" un assumpte "clau" per a l'economia catalana i que, diu, estava "adormit".

Illa ha afirmat que seran els tècnics els que hauran de concretar quines són les millors propostes perquè la infraestructura pugui acollir avions de fusellatge ample, i fer-ho amb el "màxim rigor mediambiental":

"Jo no entenc la preservació del medi ambient com a contraposada a l'activitat econòmica. Crec que hi ha maneres per trobar un punt d'equilibri."


Finançament

Un dels temes que ha centrat la conversa ha estat la concreció del "finançament singular" per a Catalunya previst en el pacte d'investidura amb ERC, que ha ocupat bona part de l'atenció política i mediàtica de les últimes setmanes, des que la vicepresidenta del govern espanyol María Jesús Montero va negar que es tractés d'un concert econòmic.

Salvador Illa ha afirmat que no l'ha "sorprès" el soroll que s'ha generat al voltant d'aquesta carpeta. En una referència implícita a Junts, ha demanat que "tots els partits que defensen els interessos de Catalunya col·laborin amb la reforma" de la llei orgànica que regula el finançament autonòmic:

"Que sumin, i si no, que s'expliquin."

"Demano que tinguem un debat serè", ha insistit el president, que ha assegurat que l'acord es complirà i garantirà que les inversions a Catalunya no quedin per sota de les que es fan en les comunitats beneficiàries de la solidaritat entre territoris:

"L'acord pactat amb ERC busca un finançament just per a Catalunya sense renunciar a un principi de solidaritat per a la resta d'Espanya. I descansa en el fet que l'Agència Tributària de Catalunya, com a horitzó, recapti tots els impostos  a Catalunya i que, a més, es respecti el principi d'ordinalitat."


"Que s'apliqui la llei d'amnistia"

Pel que fa al desplegament policial del 8 d'agost i el fet que l'expresident Carles Puigdemont no fos detingut, Salvador Illa ha afirmat que, en primer terme, creu que els jutges han d'aplicar l'amnistia sense subterfugis:

 "Jo soc partidari que s'apliqui la llei d'amnistia. Demano a l'àmbit judicial que respecti l'esfera de decisió que té la política legislativa. El Congrés dels Diputats pot agradar més o pot agradar menys, però ha fet una llei que és nítida i explícita."

En aquest sentit, Illa s'ha mostrat convençut que la llei és constitucional i que, "si hi ha una discussió", haurà de ser el Tribunal Constitucional qui ho acabi decidint.

Era la primera entrevista institucional de Salvador Illa als mitjans públics (3Cat)

Encara sobre la resolució del conflicte polític, el president ha demanat que hi pugui haver un debat i la implicació de tots els partits:

"Que puguem seure i debatre sobre la posició política de Catalunya. Només demanaria que hi anéssim tots a explicar-nos i, també, a escoltar. A vegades sembla que fem una suma de monòlegs."

El Hard Rock

Pel que fa al projecte del Hard Rock, Illa ha dit que es revertirà el benefici fiscal que s'havia acordat:

"Aquest projecte no tindrà un benefici fiscal, sinó que tindrà les mateixes condicions fiscals que altres projectes amb les mateixes característiques."

Sobre la possibilitat que es plantegin projectes alternatius com ara un parc de Nintendo, el president no hi ha tancat la porta:

 "Jo em veuré amb les persones que impulsen el projecte de Hard Rock, ho faré en les properes setmanes, i els explicaré el que hem acordat. [...] Si aquest projecte no pot prosperar, buscarem conjuntament amb el territori projectes que puguin ser interessants per al Camp de Tarragona."


"Debat serè sobre immigració"

Coincidint amb l'arribada de 200 migrants a Tossa de Mar, Salvador Illa ha demanat que aquestes polítiques es dissenyin en l'àmbit europeu i es pugui tenir un debat serè:

"Hi ha posicions, i no ho dic per l'alcalde de Tossa, molt fora de lloc. Són persones que tenen uns drets i uns deures i que reuneixen requisits per tenir el dret d'asil. Són persones humanes, no mercaderies."


Un govern en minoria

Pel que fa a l'opció que ERC o els Comuns s'acabin incorporant al govern després d'haver-hi arribat a un acord d'investidura, Salvador Illa ha afirmat que treballa amb l'horitzó de mantenir el govern en solitari:

"Seré lleial i hi ha un tracte preferencial amb les formacions polítiques que m'han permès arrencar. A partir d'aquí, amb totes les formacions excepte amb aquelles que practiquen discursos d'odi --Vox i Aliança Catalana--, estic obert a buscar acords i consensos amplis."

L'augment d'escons dels socialistes --que van passar de 33 a 42 diputats-- va atorgar-los una victòria clara, malgrat deixar-los lluny dels 68 representants que marquen la majoria absoluta al Parlament. 

Ara per ara, el PSC governa en solitari a Barcelona i a Catalunya, però el PSOE necessita el suport dels independentistes catalans per mantenir el govern de coalició amb Sumar al govern espanyol.

Amb l'arribada d'Illa al Palau de la Generalitat, els socialistes catalans tornen a acumular gairebé tant poder com entre 2004 i 2010, quan governaven Pasqual Maragall i José Montilla la Generalitat i José Luis Rodríguez Zapatero el govern espanyol.

Des d'aleshores, tots els presidents havien sortit de la bancada independentista del Parlament, que ara ha perdut la majoria.

ARXIVAT A:
Generalitat de CatalunyaSalvador Illa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut