Un multimilionari fa el primer "passeig espacial" privat: "Des d'aquí sembla un món perfecte"

El nord-americà Jared Isaacman comanda la missió Polaris Dawn, de la NASA i SpaceX, que orbitarà la Terra durant cinc dies fent altres proves

Actualitzat

Amb unes hores de retard sobre l'horari previst inicialment, la tripulació de la càpsula Dragon de la companyia SpaceX ha fet aquest migdia el seu primer passeig espacial. 

És també el primer passeig espacial privat de la història, dut a terme per astronautes no professionals, que no són d'una agència espacial estatal.

El primer passeig espacial de SpaceX s'ha pogut seguir en directe a YouTube:


Els encarregats de sortir a l'espai han estat el multimilionari Jared Isaacman, empresari, pilot i filàntrop nord-americà, que exerceix de comandant, i Sarah Gillis, que ja ha treballat en altres missions de SpaceX com a enginyera responsable d'operacions a l'espai.

El passeig, anomenat oficialment activitat extravehicular (EVA), ha començat a les 12.12 h, hora catalana, quan l'oxigen ha començat a entrar en els vestits dels astronautes.

La missió Polaris Dawn té una tripulació de quatre astronautes (NASASpaceflight)

En total, han estat gairebé dues hores en què dos tripulants més no s'han mogut del seu seient a la Dragon: Anna Menon, oficial mèdica, i Scot Poteet, tinent coronel retirat de la USAF, la força aèria dels Estats Units, que és el pilot.

Tot i que la durada total de l'EVA s'acosta a les dues hores, Isaacman i Gillis passaran molt menys temps a l'exterior de la càpsula Dragon.


Un passeig de dues hores, però pocs minuts a l'espai

Segons la planificació feta pública per SpaceX, Isaacman ha sortit a l'espai després d'un procés de 33 minuts en què es comprova el funcionament del vestit i es completa l'obertura de l'escotilla.

Jared Isaacman en el moment d'obrir l'escotilla de la càpsula Dragon (NASASpaceflight)

Un cop a l'exterior, Isaacman ha fet proves de mobilitat amb vestit espacial.

Al cap de catorze minuts, ja tornava a ser en el seu seient dins de la Dragon, i és aleshores que ha sortit Gillis, per una durada de menys de vuit minuts, durant els quals també ha fet proves de mobilitat.

De fet, ni Isaacman ni Gillis no han tret el cos completament de la Dragon en cap moment.

Sarah Gillis ha sortit a l'espai després que Jared Isaacman ja havia retornat a la càpsula Dragon (NASASpaceflight)

Al cap d'una hora i un minut l'escotilla ha tornat a tancar-se, i un minut més tard ha començat la repressurització, que no ha quedat completada fins al cap de 48 minuts. 

És aleshores que l'EVA es s'ha donat per acabada, just al cap d'una hora i 50 minuts d'haver començat.


"Un món perfecte"

Després de completar la passejada espacial, en conversa amb el centre de control, Isaacman ha dit:

"A casa tots tenim molta feina per fer, però des d'aquí, [la Terra] sembla un món perfecte."


Cinc dies orbitant la Terra

El primer passeig espacial privat de la història és la primera de les proves previstes durant els cinc dies de la missió Polaris Dawn que va començar aquest dimarts, 10 de setembre, amb l'enlairament des del Centre Espacial Kennedy, de la NASA, a Cap Canaveral, Florida, del coet Falcon 9 amb la càpsula Dragon.

La Dragon va quedar situada en el que s'anomena una òrbita baixa al voltant de la Terra, a uns 700 quilòmetres de la superfície, per a una missió de cinc dies en què tenen previst fer un seguit de proves, començant pel passeig espacial que Isaacman i Gillis han fet aquest dijous.

La tripulació de la Dragon serà la primera a provar un sistema de comunicacions a l'espai per làser de Starlink. SpaceX explica que les dades obtingudes amb aquesta prova serviran per establir els futurs sistemes de comunicacions amb la Lluna, Mart i més enllà.

A més, durant els dies de la missió es faran diverses comprovacions sobre el possible impacte de l'estada a l'espai en la salut dels astronautes, útils per dissenyar futurs viatges espacials de llarga durada.

 

ARXIVAT A:
Ciència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut