La pagesia manté el bloqueig al port de Tarragona i a l'AP-7 i l'N-2 a Pontós

Els agricultors i ramaders desplaçats al port de Tarragona, a l'AP-7 i l'N-2 a Pontós i a la C-38 al coll d'Ares han mantingut el bloqueig durant la nit

RedaccióActualitzat

La pagesia bloqueja diverses carreteres de diferents punts de Catalunya, en una nova jornada de protestes que aquest dimecres es concentra a principalment a l'AP-7, l'N-2 i al port de Tarragona.

Són punts que agricultors i ramaders han bloquejat aquest dimarts diferents punts del territori, com Mercabarna, el port de Tarragona, l'AP-7, l'N-2 i la C-17.

L'AP-7 i l'N-2 seguiran bloquejades durant tota la nit
L'AP-7 i l'N-2 seguiran bloquejades durant tota la nit (3Cat)

Concentracions a Mercabarna

Entre les nou i les deu del matí, desenes de tractors han entrat a Mercabarna. Els pagesos han volgut bloquejar el principal mercat majorista de Barcelona i d'Europa en volum de comercialització d'aliments frescos, però només ho han pogut fer parcialment.

Els manifestants han acordat amb la direcció de Mercabarna i els Mossos d'Esquadra el tancament de l'accés des de Barcelona durant unes hores i el punt s'ha reobert abans de dos quarts de dues del migdia.

L'accés des del Prat de Llobregat ha estat bloquejat per diversos tractors provinents del Baix Llobregat i l'Anoia durant tot el matí, i alguns pagesos també hi han arribat en cotxes i furgonetes. Aquest punt s'ha reobert a tres quarts de quatre de la tarda.

La trentena de tractors que han entrat a Mercabarna per l'accés del Prat de Llobregat han aixecat el bloqueig a les 15.45.
Els tractors que han entrat a Mercabarna per l'accés del Prat de Llobregat han aixecat el bloqueig (3Cat)

A l'interior del recinte, l'activitat comercial s'ha anat desenvolupant amb força normalitat, tenint en compte que n'hi ha menys que qualsevol dimarts, que habitualment ja és un dia fluix.

Molts detallistes i restauradors van avançar les compres a dilluns, en previsió de la protesta. Segons Mercabarna, aquest dilluns es va vendre un 20% més de gènere que un dilluns normal.

També han quedat oberts els accessos secundaris del carrer K, tant per entrar com per sortir, i del carrer F, només per sortir.

Un grup de tractors bloqueja dos accessos a Mercabarna (ACN/Jordi Borràs)


El tall de la C-17 i la C-25, fins a la mitjanit

Els pagesos de la Catalunya Central que des d'aquest matí tallen la C-17 i l'Eix Transversal, la C-25, han decidit en assemblea allargar el tall fins a la mitjanit.

La convocatòria de Gurb ha reunit un centenar d'agricultors i ramaders, que s'han situat al punt de la confluència de la C-17 i l'Eix Transversal per tallar la via.

En sentit Girona, es fan desviaments per la sortida 176; en sentit Lleida, per la sortida 183.

La convocatòria de Gurb ha reunit un centenar d'agricultors i ramaders
La convocatòria de Gurb ha reunit un centenar d'agricultors i ramaders (3Cat)


L'accés al port de Tarragona, bloquejat

Un altre punt que ha concentrat les protestes durant la jornada d'aquest dimarts és el port de Tarragona, per on entenen que entren productes de tercers països que consideren competència deslleial perquè no els exigeixen els mateixos requisits, ni sanitaris ni mediambientals.

Des del port, en canvi, asseguren que la seva activitat no afecta "de forma significativa" el sector primari català, perquè "es tracta de productes que l'agricultura del país no produeix o bé necessita perquè no existeixen en el mercat nacional".

Els pagesos hi han arribat poc després de les deu del matí, procedents de diversos punts. Han sortit més de 200 tractors des de Valls, una trentena des del Morell i aproximadament un centenar des de les Terres de l'Ebre, a més de desenes més del Priorat i el Baix Camp.

En total, uns 500 que tenen previst quedar-s'hi durant tota la nit. És a dir, fins a aquest dimecres a les deu del matí.

Des del port de Tarragona han afirmat que el trànsit de camions ha estat molt inferior al d'un dia normal.

Asseguren que aquest dilluns hi van passar 1.024 camions entre les sis i les dotze; mentre que aquest dimarts, en la mateixa franja, n'hi han passat 176.

Els tractors han estat rebuts amb aplaudiments d'alguns ciutadans:

A quarts de cinc de la tarda, un grup dels centenars de pagesos que des de primera hora del matí bloquejaven l'A-27 a l'entrada del port de Tarragona s'han mobilitzat per bloquejar també el carrer que creua el polígon industrial Francolí, així com un tram de l'N-340 a l'alçada del barri d'Icomar. Al vespre, però, han retirat el bloqueig.

Una decisió que han pres després de veure la circulació constant de camions per aquesta via i amb l'objectiu de tallar-ne el moviment.

Aquest vespre, els pagesos que s'han mobilitzat des de les Terres de l'Ebre han tornat a casa, mentre la resta de tractors seguiran bloquejant els accessos al port durant tota la nit. Està previst que aixequin el bloqueig a les deu del matí d'aquest dimecres.


L'AP-7 i l'N-2, tallades a Pontós

Un altre grup de manifestants ha tallat a peu l'AP-7, a un quart de deu del matí, a l'altura de Pontós, en tots dos sentits. Aquest grup, que ha reunit uns 400 tractors al llarg del dia, també farà nit a l'autopista aquest dimarts.

Aquest és el moment en què un grup de pagesos ha tallat la via:

En sentit sud, s'han fet desviaments per la sortida 4/Borrassà, mentre que en sentit nord s'ha desviat el trànsit per la sortida de Vilademuls.

La voluntat dels manifestants és tornar a fer nit a la carretera, com ja van fer la setmana passada a Medinyà. Alguns dels camions porten matalassos, cadires i provisions per passar-hi tota la jornada.

De moment, s'ha preparat una arrossada popular, on s'han cuinat uns 65 quilos d'arròs, i també tenen carn per fer a la brasa i calçots.

L'N-2 també està tallada en el mateix punt, a Pontós, des de les nou del matí en tots dos sentits.

Les protestes de la pagesia a les comarques gironines han provocat cues de 3 km a l'AP-7 entre Medinyà i Vilademuls i de 4 km més a l'N-2 entre Vilademuls i Bàscara. La majoria de vehicles que han quedat aturats són camions.

Les protestes han provocat cues de 3 km a l'AP-7 entre Medinyà i Vilademuls i de 4 km a l'N-2 entre Vilademuls i Bàscara
Cues de 3 km a l'AP-7 entre Medinyà i Vilademuls i de 4 km a l'N-2 entre Vilademuls i Bàscara (ANC/Aleix Freixas)

A França, les autoritats han restringit la circulació de camions a l'A-9 al Pertús, fet que ha suposat l'acumulació de milers de vehicles. A partir de les 20.00, però, s'ha aixecat la restricció.
 

Tall al coll d'Ares a la C-38

Els pagesos de les comarques de Girona -molts, ramaders d'alta muntanya- també bloquegen des de les deu del matí una altra via, la C-38, al coll d'Ares, el coll de muntanya dels Pirineus que uneix les comarques del Ripollès i el Vallespir.

Un tall que va per a llarg, ja que una trentena tenen previst fer-hi nit dins dels tractors i asseguren que aquest dimecres s'hi passaran tot el dia.

Tall al coll d'Ares (3Cat)

Aquest és el mapa dels diferents punts on es concentren les protestes:

Nova setmana de mobilitzacions

D'aquesta manera, els pagesos posen de nou sobre la taula les seves reivindicacions principals, com la reducció de la burocràcia per a la seva feina del dia a dia o la igualtat de condicions per als productes que s'importen de països de fora de la Unió Europea, entre d'altres.

La setmana arrencava aquest dilluns amb mobilitzacions arreu del país i Unió de Pagesos preveu per a aquest dimecres noves marxes lentes i talls, entre les vuit del vespre i la mitjanit, a l'N-420 i la C-12, a l'altura de Móra d'Ebre i Móra la Nova.

El dia 21, els pagesos tenen prevista una altra acció a Madrid, davant de la seu del Ministeri d'Agricultura.


La Comissió Europea modifica la normativa del guaret

Mentrestant, la Comissió Europea ha modificat la normativa del guaret -inclosa en la política agrària comuna (PAC)-, una de les reivindicacions del sector agrícola. Es tracta d'una tècnica que consisteix a deixar el terreny sense sembrar, després d'una collita, perquè reposi i sigui més fèrtil.

El canvi principal permetrà que ara els pagesos puguin substituir el 4% de terreny obligat a mantenir-se en repòs per cultius intermedis o bé plantacions fixadores de nitrogen. Aquí hi entren, bàsicament, llegums com les llenties, els pèsols o les faves.

Aquest ajust busca equilibrar les necessitats immediates dels agricultors amb els objectius de sostenibilitat a llarg termini.

ARXIVAT A:
Trànsit
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut