La llei d'amnistia s'ha debatut per primer cop al Congrés
La llei d'amnistia s'ha debatut per primer cop al Congrés (EFE/Fernando Villar)

L'amnistia supera el primer tràmit al Congrés després d'un enfrontament entre PSOE i PP

El Congrés ha viscut un enfrontament d'alt voltatge entre PSOE i PP amb acusacions creuades

Paula Florit GomilaActualitzat

La llei d'amnistia comença a caminar. Aquest dimarts ha superat el primer tràmit al Congrés dels Diputats: la presa en consideració de la proposta. Aquest primer filtre a la cambra baixa s'ha debatut i, finalment, s'ha aprovat amb 178 vots a favor.

La votació ha hagut d'esperar fins passades les deu de la nit i s'ha fet per crida, tal com havia demanat el PP. Després d'un debat llarg, a tres quarts d'onze de la nit s'han proclamat els resultats.

La proposta de llei ha tirat endavant amb el suport d'independentistes i els que van votar la investidura de Pedro Sánchez, excepte Coalició Canària. És a dir, 178 diputats, dos per sobre de la majoria absoluta.

La votació ha estat la culminació d'un debat agre entre els populars i els socialistes. Durant la votació no hi ha hagut cap incident, tot i que alguns diputats populars i de Vox han alçat la veu per fer sentir el seu no. Al final hi ha hagut alguns aplaudiments i s'ha passat de seguit a la votació de la resta de temes de l'ordre del dia.

El tràmit d'aquest dimarts és el tret de sortida a una tramitació que el govern espanyol voldria acabar al març, quan espera aprovar la llei amb els vots a favor d'aquests 178 diputats.


El PSOE, sense Sánchez, tanca files

La llei ha deixat un debat dur i aspre entre el socialista Patxi López i el popular Núñez Feijóo. Pedro Sánchez no hi ha pogut assistir perquè és camí d'Estrasburg, on ha de tancar la seva etapa com a president de torn de la UE.

El debat l'ha començat el portaveu del PSOE, Patxi López, que ha acusat l'oposició de fer servir insults i no arguments, el mateix dia que ha anunciat que els socialistes denunciaran Santiago Abascal a la Fiscalia per possible delicte d'odi. "Com més ens amenacen, més convençuts n'estem", ha dit per defensar la posició del seu grup sobre l'amnistia.

"Ens agradaria saber per què l'amnistia trenca Espanya, per què acaba amb l'estat de dret i per què és una humiliació", ha seguit. També ha instat el PP a dir "quina és la seva alternativa", insistint que el govern de Sánchez ha "desinflamat" Catalunya.

"Nosaltres el que pretenem és canviar el guió i sortir d'un enfrontament infinit i sense solució per tornar a la política el que només la política pot resoldre", ha defensat el portaveu socialista. "No és oblidar, sinó treure conclusions per resoldre problemes", ha insistit.

López també ha defensat la constitucionalitat del text i la seva compatibilitat amb el dret europeu. I ha conclòs: "Vostès juguen a alimentar la por, nosaltres volem sembrar esperança."

Patxi López, portaveu del PSOE al Congrés, a la tribuna de l'hemicicle
Patxi López ha defensat la proposició de llei de l'amnistia en nom del PSOE (EFE/ Fernando Villar)

Feijóo: "És la tarda més decadent des del 23F"

"És una vergonya nacional i internacional" i "el primer pagament d'una investidura que han comprat", ha respost Alberto Núñez Feijóo, que ha tret tota l'artilleria per defensar l'oposició del PP a l'amnistia. "És un frau, una corrupció política, és injustificable, va contra la separació de poders i és una humiliació per al poble espanyol", ha insistit el líder popular. 

Ha retret al PSOE que la d'amnistia sigui la primera llei que es debat al Congrés. "A Pedro Sánchez li importa Pedro Sánchez i la prioritat que porta aquí és el seu interès", ha dit Feijóo en la que, segons ell, "és la tarda més decadent" des del 23F.

Feijóo al Congrés, assegut al seu escó
Feijóo ha defensat la posició contrària del PP a l'amnistia (EFE/Fernando Villar)

"No es resol cap problema a Catalunya, s'estén el problema al conjunt d'Espanya", ha defensat el líder del PP, que diu que aquesta llei "no és convivència, és conveniència".

Feijóo també ha carregat contra les negociacions del PSOE amb Junts i ha anunciat que obrirà una comissió d'investigació al respecte, insistint que el PP farà servir totes les eines que tingui al seu abast perquè l'amnistia no sigui una realitat.
 

Junts i ERC defensen la llei

Per part de Junts, Josep Maria Cervera ha defensat que "la llei és una mesura necessària que sorgeix entre demòcrates per acabar amb la judicialització de la política" i obrirà "una negociació de tu a tu". "L'amnistia no significarà que el nostre poble oblida i perdona i en cap cas suposa una renúncia a la independència", ha afegit.

Gabriel Rufián, en nom d'ERC, ha fet bona part de la seva intervenció dirigint-se a Feijóo: "De veritat té els nassos de parlar de frau electoral per una llei que aprovarà la immensa majoria de l'hemicicle? Potser no estava al programa electoral del PSOE, però sí al d'ERC." 

Santiago Abascal ha tancat el debat carregant novament contra la llei. Ha dit que Vox està "disposat a fer tot el que sigui necessari" per aturar-la, alhora que s'ha dirigit directament a Feijóo per defensar les seves declaracions a un diari argentí, quan va augurar que el poble "penjarà pels peus" Sánchez. 

"Què és el que condemna, exactament, vostè?", ha preguntat al líder del PP. "Que digui que els que pacten amb pròfugs de la justícia acaben pagant-ho davant del poble?", ha seguit, acusant-lo d'haver-se "sumat a la política woke".

ARXIVAT A:
Congrés dels DiputatsAmnistia
Anar al contingut