Felip VI: "Espanya no pot ser d'uns contra uns altres, ha de ser de tots i per a tots"

El monarca defensa la Constitució com a eina per al "diàleg i l'acord" en l'acte d'obertura de la 14a legislatura al Congrés

RedaccióActualitzat

El rei Felip VI defensa la Constitució i la unitat de l'Estat i aposta pel diàleg i la convivència per evitar la confrontació, en el seu discurs en la cerimònia solemne d'obertura de la  la catorzena legislatura espanyola.

"Espanya no pot ser d'uns contra uns altres. Espanya ha de ser de tots i per a tots. Així ho ha volgut la societat espanyola des de fa més de 40 anys. Així ho continua volent i, sobretot, així ho mereix."

"Arriba l'hora  de la paraula, de l'argument i de la raó des del respecte recíproc pel millor servei als espanyols."

El monarca ha destacat que hi ha una "nova realitat", amb el Congrés més fragmentat de la història de la democràcia, i ha fet una crida a "pactar i acordar". En aquest sentit ha reivindicat la Constitució com a base per a l'entesa.

"Tenim la Constitució, lloc de trobada de tots els espanyols que tenen diferents maneres d'entendre i sentir Espanya amb voluntat integradora, incloent i respectuosa amb la pluralitat i diversitat territorial. Va néixer del diàleg i l'acord i per al diàleg i l'acord."

 

Felip VI durant el seu discurs en l'acte solemne d'obertura de la 14a legislatura al Congrés (EFE JJGuillén)


L'acte presidit pel monarca espanyol, i tota la família reial, no ha comptat amb la participació de les 3 forces independentistes catalanes amb representació a la Cambra: ERC, Junts per Catalunya i la CUP. Tampoc EH Bildu i el BNG. Els cinc grups han firmat un manifest titulat "No tenim rei. Democràcia, llibertat, repúbliques".  Els diputats d'aquesta formació no han participat en el besamans posterior a l'acte solemne, per considerar que la monarquia ni el rei els representa i que el monarca "no és un interlocutor vàlid per a nosaltres".

La portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha lamentat que els partits independentistes "menyspreïn el cap de l'Estat" i ha destacat que són els mateixos partits que "marquen l'agenda del govern", els "socis" del cap de l'executiu, Pedro Sánchez.

 

Els ministres d'Unides Podem aplaudeixen el rei, mentre altres diputats liles no (REUTERS Juan Medina)

 

El monarca espanyol s'ha trobat aquest dilluns amb els diputats de Podem ara formant part del govern espanyol. A l'hemicicle ha estat rebut amb aplaudiments dels ministres d'Unides Podem, - Pablo Iglesias, Irene Montero, Alberto Garzón, Yolanda Díaz i Manuel Castells-, mentre que els diputats de la formació lila l'han rebut drets però sense aplaudir, igual que han fet després del discurs del rei. Tampoc no han acompanyat el gest els diputats del PNB.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, en el discurs d'obertura de la legislatura

 

 

Batet apel·la al diàleg i al consens

També ha apel·lat al diàleg la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que ha parlat abans que el monarca. Batet ha dit que "tot es pot reformar si hi ha consens", sempre dintre el marc de la llei.

"Malgrat les discrepàncies , necessitem més que mai restablir consensos, polítics, socials i territorials. No és fàcil de fer, però només serà possible des del compromís i l'esforç diari, des del reconeixement de l'altre i la seva consideració. Sempre en el marc dels procediment democràtics i de l'observància de les lleis."

"Els consensos no es troben, es construeixen. I la voluntat i la paraula són eines precioses per fer-ho."

A la sessió, hi han assistit senadors i representants de diverses institucions. Entre els quals hi han estat presents dos dels pares de la Constitució, Miquel Roca i Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón.

 

Miquel Roca i Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, pares de la Constitució aquest dilluns al Congrés

 

La catorzena legislatura, que va arrencar el 3 de desembre amb la constitució de les Corts, està marcada pel conflicte polític entre Catalunya i l'Estat, que aquest dijous engegarà un capítol amb la reunió prevista entre el president de la Generalitat i el de l'executiu espanyol. I és en aquest marc del conflicte entre Barcelona i Madrid que haurà d'abordar, en primer lloc, l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat per aquest any i, també, l'anunciada reforma del delicte de sedició previst al Codi Penal. Altres qüestions de l'agenda política són el finançament autonòmic i la derogació de lleis del PP com ara la reforma laboral o la llei mordassa.

L'acte d'obertura de la catorzena legislatura espanyola va acompanyada d'una desfilada militar.

El rei passa revista a la parada militar davant del Congrés (EFE Rodrigo Jiménez)

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut