Resultats de les eleccions a Catalunya 2024

Els resultats de les eleccions al Parlament de Catalunya i tota la informació de la jornada electoral amb les votacions, la participació, el sondeig i les reaccions. Uns comicis marcats per la greu incidència a les Rodalies i per un futur incert per a la governabilitat.

  • 07.20
    5,7 milions de catalans estan cridats avui a les urnes

    Tot a punt per a les eleccions al Parlament. Un total de 5.754.931 persones estan cridades a exercir el dret a votar, 130.864 més que en els comicis del 2021. S'incorporen uns 243.000 joves, que podran votar per primera vegada. 

    Ho faran en algun dels 2.696 col·legis electorals, que obriran portes a les 9 del matí i tancaran a les 8 del vespre. Als col·legis, es constituiran un total de 8.940 meses i han estat mobilitzades 80.460 persones com a titulars o suplents.

    Perquè la jornada electoral es pugui desenvolupar amb normalitat, ja fa dies que s'ha anat portant el material necessari als punts de votació, entre el qual destaquen 5,8 milions de paperetes de les diferents candidatures i 6,2 milions de sobres.

    Es presenten en total 64 candidatures que opten a alguns dels 135 escons en joc: 85 a Barcelona, 18 a Tarragona, 17 a Girona i 15 a Lleida.

    S'encarregaran de la seguretat als col·legis més de 7.300 policies (4.300 mossos d'esquadra i més de 3.000 agents locals).

  • 07.40
    Prop de 97.500 persones han votat per correu el 12M, un 63,8% menys que el 2021

    Un total de 97.452 persones han votat per correu a les eleccions del 12M, segons ha informat Correus.

    Es tracta d'un 63,8% menys que als últims comicis del Parlament del 2021 (269.505 persones), quan es va assolir un rècord històric amb motiu de la pandèmia.

    En canvi, ara s'ha registrat un augment del 36,6% del nombre de vots per correu de les eleccions homòlogues del 2017 (71.334 vots).

    El 91,1% de les persones que havien sol·licitat aquest sistema de votació l'han acabat exercint, una xifra similar a la registrada en anteriors processos electorals.

    Per demarcacions, s'han registrat 72.274 vots per correu a la de Barcelona, 8.901 a la de Girona, 8.572 a la de Tarragona i 7.705 a la de Lleida.

    Prop de 97.500 persones han votat per correu el 12M, un 63,8% menys que el 2021 (ACN)

  • 08.00
    Els centres de votació disposaran d'una tauleta per "agilitar" la tramesa de dades

    Les eleccions d'aquest diumenge tindran dues novetats respecte a les darreres. D'una banda, tots els centres de votació disposaran per primer cop d'una tauleta per "agilitar" la tramesa de dades.

    El Govern ha repartit tauletes als 4.108 representants de l'administració dels diferents col·legis que asseguraran la transmissió de dades de votació i participació durant la jornada electoral.

    Una altra novetat és que a través de l'app "Eleccions Catalunya 2024" o el web es podrà consultar amb més detall el resultat de les votacions.

    En concret, per primera vegada en unes eleccions a l'estat espanyol, es donarà la informació en directe per cada col·legi electoral.

    El centre de recollida de dades pel 12M (ACN)

  • 08.10
    Quant s'han gastat els partits en la campanya?

    Els partits amb representació parlamentària s'han gastat més de 10 milions d'euros durant aquesta campanya electoral, segons les dades facilitades per les mateixes formacions.

    Cap partit, doncs, s'ha gastat més del que li permet la llei, que és 0,4 euros per habitant, amb un total de 3,2 milions d'euros.

    És una despesa en la línia dels comicis anteriors, l'any 2021, tot i que amb canvis substancials en alguns partits.

    De llarg, qui més diners ha invertit en la campanya és el PSC, amb 2,5 milions d'euros. És un 25% més del que s'havia gastat fa tres anys.

    El segueix ERC, amb 1,7 milions. Junts, amb 1,6 milions, ha fet una despesa molt semblant a la dels comicis anteriors.

    El PP ha disparat la despesa, gairebé doblant la del 2021. Aquest 2024 s'ha gastat 1,6 milions en la campanya.

    Vox ha gastat una mica menys que en els comicis del 2021, quan es van estrenar al Parlament, i hi ha destinat 1,2 milions.

    Comuns Sumar i la CUP han estat els únics que no han arribat al milió de despesa, amb 700.000 euros els primers i 400.000 euros els segons.

     

    Comparador dels programes electorals del 12M: què proposa cada partit?

     

  • 08.40
    Coneixerem les dades de participació a les 13 h i les 18 h

    El govern compareixerà a les 10 del matí per informar sobre la constitució de les meses i de les possibles incidències que hi hagi hagut en l'obertura dels col·legis electorals.

    Hi haurà dues compareixences més de la vicepresidenta de la Generalitat, Laura Vilagrà, i de la portaveu del govern, Patrícia Plaja, per oferir les dades de participació.

    Al voltant de les 13.15 es donarà la primera xifra de participació (amb dades de les 13 h) i al voltant de les 18.15 es donarà la participació fins a les 18 h.

    A partir de les 22 h s'informarà dels resultats provisionals.

    Centre de recollida de dades a l'Hospitalet de Llobregat (ACN/Lourdes Casademont)

    Aquesta ha estat la participació en les últimes eleccions al Parlament de Catalunya. La participació més alta (de color verd) es va registrar el 2017 i la més baixa (de color vermell) en l'última convocatòria electoral, el 2021.

     

     

  • 08.50
    Guanyar, governar o bloquejar: les 9 claus de les eleccions a Catalunya del 12M

    Els catalans votem avui en unes eleccions anticipades que decidiran com és el nou Parlament i si les majories que hi hagi permeten formar un nou govern. Guanyar, com ja ha passat al Parlament, al Congrés o a l'Ajuntament de Barcelona, no és sinònim de governar.

    Els resultats poden aclarir els pactes, però les línies vermelles o el veto a acceptar els vots de l'extrema dreta poden portar a un bloqueig que condueixi a la repetició d'eleccions.

    En aquesta peça, ens fixem en les perspectives del PSC, els resultats del bloc independentista, el paper dels Comuns, el futur de Ciutadans i el veto a l'extrema dreta.

  • 09.00
    Obren els col·legis electorals

    A les 9h del matí han obert els 2.695 col·legis electorals que hi ha repartits arreu del territori, on s'han constituït 8.940 meses.

    Un total de 80.000 persones estan mobilitzades com a titulars o suplents dels punts de votació per garantir la bona evolució de la jornada electoral.

    Membres d'una mesa electoral, a punt per començar la jornada (3Cat)

    Un total de 5.754.913 persones estan cridades a votar en les eleccions al Parlament d'aquest diumenge, el cens electoral més alt en uns comicis d'aquest tipus.

  • 09.19
    Saps on et toca votar? Ho pots consultar a l'INE

    L'Institut Nacional d'Estadística espanyol, l'INE, envia a tots els ciutadans que poden votar una targeta censal en què s'especifica el col·legi electoral, la secció i la mesa on han de fer-ho.

    Si no l'has rebuda, pots fer la consulta a la web de l'INE, però cal tenir l'app Cl@ve per identificar-se. 

    Entrada del col·legi electoral de la UB a la plaça Universitat de Barcelona (Europa Press/Lorena Sopena)

    L'altra opció és trucar al telèfon d'informació 900 343 232, gratuït, que durant la jornada electoral funciona des de les vuit del matí fins a les vuit del vespre, hora de tancament dels col·legis.

  • 09.37
    Puigdemont espera que la situació a Rodalies no afecti el dret de vot dels ciutadans

    Poc després de les 9h del matí, el candidat de Junts+, Carles Puigdemont, ha atès als mitjans des de la Roca de l'Albera, a la comarca del Rosselló.

    Des d'aquest punt de la Catalunya Nord, on Puigdemont seguirà la jornada electoral, el candidat s'ha volgut solidaritzar amb els usuaris del servei de Rodalies de Renfe --afectat novament per un robatori de coure-- en el que ha qualificat com "una altra jornada de caos".

    Puigdemont, a la Roca de l'Albera, a la comarca del Rosselló (3Cat)

    Carles Puigdemont ha afegit que espera que aquesta situació no afecti el dret de vot dels ciutadans:

    "Esperem que el dret de vot es pugui exercir amb tota normalitat".

    Puigdemont ha desitjat que aquests comicis siguin "la darrera jornada de molts exilis". 

  • 10.03
    Totes les meses constituïdes

    La vicepresidenta en funcions, Laura Vilagrà, ha explicat, en la primera roda de premsa des del centre de dades, que ja han obert el 100% dels col·legis i meses electorals. Segons Vilagrà, no hi ha hagut cap incidència significativa, tret d'alguns retards puntuals per alguna indisposició.

    La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha recordat que es faran compareixences al llarg del dia per actualitzar les dades de participació i, al final del dia, amb els resultats finals de les votacions.

    Vilagrà ha destacat que el "caos global a Rodalies afecta el dret de vot"

     

  • 10.05
    Carrizosa fa una crida a la participació "per superar el procés"

    El candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha fet una crida a la participació "per superar el procés".

    El candidat taronja, que ja ha votat, ha dit que "l'amnistia dona una segona oportunitat als responsables del 2017" i ha afegit que si tots els ciutadans es mobilitzen, "poden obrir una etapa nova".

    El candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa (ACN/Jordi Pujolar)

  • 10.15
    Salvador Illa vota tot esperant que "s'inicïi una nova etapa a Catalunya"

    El candidat del PSC, Salvador Illa, ha votat a la Roca del Vallès i ha animat a la participació de la ciutadania. El candidat socialista s'ha felicitat pel que considera el "nivell de correcció" que s'ha viscut a la campanya i ha afegit que espera que a partir d'avui s'inicïi "una nova etapa a Catalunya".

    El candidat socialista, votant a la Roca del Vallès (3Cat)

     

  • 10:40
    El col·legi electoral de la UB, a pocs metres de l'acampada propalestina

    El centre electoral que hi ha a l'edifici històric de la UB ha obert amb 15 minuts de retard, cosa que ha provocat una llarga cua a primera hora a l'exterior, que s'ha diluït de seguida. 

    L'acampada propalestina que hi ha instal·lada des de principis de setmana és a uns metres d'on hi ha les 12 meses electorals, que s'han pogut constituir sense problemes. 

    La Junta Electoral considera que l'acampada no interfereix en el procés de votació, perquè no hi ha proclames polítiques que puguin influir en el vot, i, per tant, els Mossos no han hagut de desallotjar els manifestants.

  • 10.30
    Aragonès fa una crida a votar "amb tot l'entusiasme" pel futur de Catalunya

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una crida a "omplir les urnes", a votar "amb tota la força i amb tot l'entusiasme per guanyar-nos el nostre futur com a país".

    "Esperem una altíssima participació", ha dit, també. 

    Aragonès ha votat acompanyat de la seva família (ACN/Bernat Vilaró)

    Aragonès, que ha votat en un institut de secundària de Pineda de Mar, al Maresme, ha obert la seva breu intervenció davant dels mitjans adreçant-se als usuaris de Rodalies "que s'han vist afectats per l'enèsim incident fruit de la desinversió de la xarxa durant tants anys". 

    "Esperem que el servei es pugui restablir aviat", ha afegit. 

  • 10.46
    Laia Estrada vol les urnes plenes de vots "antifeixistes, d'esquerres i independentistes"

    La candidata de la CUP, Laia Estrada, ha dipositat el vot cap a dos quarts de deu del matí a Reus, des d'on ha mostrat el seu desig que les urnes s'omplin amb "paperetes antifeixistes, d'esquerres i independentistes, per defensar la terra i construir aquest nou país que sabem que és possible".

    Laia Estrada ha dipositat el vot a Reus (3Cat)

    Estrada ha mostrat la seva solidaritat amb qui avui està patint la incidència de Renfe i ha reivindicat que "el macroprojecte que necessitem a casa nostra és enxarxar totes les comarques amb uns trens dignes que arribin a l'hora a cada racó del país".

     

  • 10.46
    Alejandro Fernández vota a Tarragona desitjant una "altíssima participació"

    El candidat del PPC, Alejandro Fernández, ha votat a Tarragona, des d'on ha desitjat una "altíssima participació". Fernández també ha dit que és el "moment de canviar les coses" i ha subratllat que pel Partit Popular "les sensacions són molt bones, res a veure amb el que vam viure fa uns anys".

    El candidat del PPC, votant al centre cívic de Sant Pere i Sant Pau, a Tarragona (ACN/Arnau Martínez)

    El candidat conservador també ha assenyalat que espera que es puguin "resoldre" els problemes ferroviaris de Rodalies per facilitar el dret a vot a les persones que l'hagin d'utilitzar pes desplaçar-se.

     

  • 11.01
    Ignacio Garriga crida a votar per revertir les polítiques independentistes

    El candidat de Vox, Ignacio Garriga, ha fet una crida a la mobilització dels ciutadans per tal de "començar a revertir totes aquelles polítiques impulsades pels partits independentistes i el partit socialista".

    El candidat de Vox, Ignacio Garriga (3Cat)

    Després de votar al centre cívic Vil·la Florida de Barcelona, el candidat de l'ultradreta espanyolista ha demanat als catalans que aprofitin aquesta oportunitat, tot i que "se sentin abandonats i defraudats" –ha dit-- per uns polítics que "no han atès les seves verdaderes preocupacions".

     

  • 11.06
    Jéssica Albiach aposta per un govern estable i d'esquerres

    La candidata de Comuns Sumar, Jéssica Albiach, ha votat pocs minuts després de les 11 del matí en un institut de Barcelona, des d'on ha fet una crida a la participació perquè, assegura, Catalunya té l'oportunitat d'"obrir un nou capítol amb un govern estable, fort i que funcioni".

    Albiach s'ha mostrat esperançada amb l'oportunitat que hi hagi un "govern d'esquerres que posi les prioritats de la ciutadania en el cor del govern", i s'ha reivindicat com l'única formació que diu que no pactarà amb dreta, ni la independentista ni l'espanyolista. 

    Albiach ha dipositat el seu vot en un institut de Barcelona (3Cat)

    Albiach ha mostrat el desig que el nou govern se centri en la lluita contra l'emergència climàtica i per tenir més i millor transport públic que eviti el "desgavell que tenim avui a Rodalies". 

  • 11.34
    La presidenta del Parlament, Anna Erra, crida a tothom a anar a les urnes

    La presidenta del Parlament, Anna Erra, ha votat a Vic, des d'on ha fet una crida a tothom "a anar a les urnes, perquè és un dia clau pel país".

    La presidenta Erra ha lamentat l'enèssima incidència a Rodalies i ha demanat que la gent voti "pensant en el país".

    "És important que surti un govern i un parlament forts capaços d'encarar i donar resposta als reptes del país".

    Anna Erra ha votat al Col·legi Guillem de Mont-rodon de Vic (3Cat)

    Erra ha desitjat que surtin unes majories que "defensin els drets i les llibertats de Catalunya".

  • 12:05
    Una vocal d'una mesa, amb el nadó en braços

    Una vocal ha passat les primeres hores de les votacions amb el seu nadó lactant en braços.

    L'Alba no va poder fer l'al·legació a temps i aquest matí no tenia opció de deixar la criatura amb ningú quan ha obert el col·legi del Centre Cívic Joan Oliver Pere Quart del districte de les Corts de Barcelona.

     El nadó passa uns dies dels nou mesos i, per aquesta raó, l'Alba no s'ha pogut deslliurar automàticament d'haver de complir el deure d'estar a la mesa. Ara ha trobat qui se'n pot fer càrrec unes hores, però al llarg del dia li tornaran a portar el fill per alletar-lo.

  • 11.49
    La greu incidència a Rodalies i Regionals marca la jornada electoral

    La jornada electoral d'aquest 12M es veu afectada per la greu incidència a Rodalies i Regionals, que impedeix que entrin i surtin trens de Barcelona, amb alguna excepció puntual. Tampoc funciona l'R3, en tot el trajecte.

    Des de Renfe i Adif no saben encara quan es podrà normalitzar el servei i recomanen fer servir altres mitjans de transport.

    Un robatori de coure ha ocasionat una "sobretensió" a l'àrea de Montcada Bifurcació, que també afecta les subestacions de Rodalies, la qual cosa impedeix que els trens circulin pels túnels de Barcelona i entre les estacions del tram comprès entre Maçanet-Granollers-El Clot, i en el de Maçanet–Mataró-El Clot. Tampoc poden circular per les estacions de Montcada Bifurcació i Montcada. 

  • 12.28
    Qui guanya aquí, guanya a Catalunya: quin és l'Ohio català que encerta el partit més votat

    És possible pronosticar el resultat de les eleccions al Parlament d'aquest diumenge a partir del que passi en un municipi? Evidentment, no es pot predir el futur, però sí que hi ha llocs on els resultats acostumen a coincidir amb els del país. El que entre politòlegs es coneix com "un Ohio".

    El fenomen agafa el nom de l'estat de l'Oest Mitjà dels Estats Units, que és el que acostuma a predir amb més exactitud els resultats de les eleccions presidencials.

    A l'espera de saber què passarà aquest diumenge, donant un cop d'ull a l'escrutini de les últimes eleccions destaquen municipis on els resultats es van assemblar molt als del conjunt del país.

    Descobreix-ne l'anàlisi i tots els detalls en aquest interessant article.

  • 13:09
    A les 13 h, la participació ha pujat 4 punts respecte al 2021

    Les dades de participació a Catalunya a la una del migdia són del 26,91%. 

    Són 4 punts per damunt de les últimes eleccions catalanes, el 2021, quan a aquesta mateixa hora va ser del 22,77%. Aquests comicis van estar marcats per un mínim històric de participació pel context de pandèmia.

    En la roda de premsa per informar de les primeres dades de participació, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha remarcat una participació a Barcelona de 4,5 punts per sobre del 2021, prop de 3 punts per sobre a Girona i gairebé 4 punts més alta a Tarragona, mentre que a Lleida només ha pujat 1,2. 

    A Barcelona ha pujat 4 punts i mig mentre que a Lleida només 1,2

    Per comarques, el Baix Camp, el Barcelonès i el Maresme destaquen com les comarques on més puja la participació fins a les 13 hores.

    Baix Camp, Barcelonès i Maresme, les comarques on més puja la participació

    En canvi, el Priorat i l'Urgell són les comarques on la participació ha baixat més fins ara.

    El Priorat i l'Urgell, les comarques on més baixa la participació

    Si ens fixem per municipis, alguns on ha baixat la participació són Tàrrega, Agramunt, Falset, Cervera i Bellpuig, de la demarcació de Lleida, i l'Escala, de la de Girona.

     

    Reus, Moià, Rubí i Pineda de Mar destaquen per ser els municipis amb un augment de participació més elevada, d'entre 8 i 9 punts i mig.

     

    Plaja ha recordat que són les primeres eleccions en què tothom pot seguir, a temps real, les dades de participació i els escrutinis de cada municipi, perquè les dades es bolquen amb tauletes des dels mateixos col·legis, cosa que agilitza el procés.

    Les noves dades de participació se sabran a les sis de la tarda.

  • 13.43
    El govern espanyol no descarta intencionalitat en l'avaria de Renfe per incidir en el 12M

    El Ministeri de Transports, de qui depèn la xarxa ferroviària a Catalunya, no descarta que l'avaria d'aquest matí que ha provocat el caos a Rodalies i Regionals tingui una intencionalitat.

    Creuen que es podria tractar d'una manipulació intencionada per interferir en les eleccions al Parlament de Catalunya.

    Tot i això, el ministeri apunta que és la policia qui n'ha d'aclarir les causes. 

  • 13.46
    ERC demanarà ampliar la jornada electoral a Barcelona i Tarragona per l'avaria de Renfe

    ERC demanarà ampliar la jornada electoral a Barcelona i Tarragona per la incidència greu a Renfe, que deixa Barcelona sense trens i talls a les principals línies de Rodalies.

    L'avaria ha estat causada per un robatori de coure a Montcada i Reixac. Els incendis posteriors han fet tallar del tot l'R3, trams de l'R1 i només hi ha servei alternatiu a l'R7 i l'R8, sense previsió de quan es restablirà el servei.

    La Junta Electoral Central (JEC) ha explicat que quan rebin la petició d'ERC es reuniran de manera presencial o telemàtica per tractar-ho.

  • 13.55
    Ponsatí, d'Alhora, i Orriols, d'Aliança Catalana, voten esperant ser presents al Parlament

    Aquest matí també han votat representants d'altres formacions polítiques que busquen ser presents al Parlament. La candidata d'Alhora Clara Ponsatí ho ha fet acompanyada pel número 2 de la llista, Jordi Graupera.

    L'exconsellera del govern de Puigdemont el 2017, ha dit que votava per primera vegada des del referèndum de l'1-O, i ha afirmat que "votant Alhora, ha votat el mateix que aleshores".

    Per la seva part, la líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols, ha votat al Pavelló Municipal d'Esports de Ripoll, d'on és alcaldessa. La candidata de la formació d'ultradreta ha fet una crida a la ciutadania a "anar a votar per decidir el futur de Catalunya".

  • 14.45
    Junts també demana ampliar la jornada electoral per les afectacions ferroviàries

    Junts se suma a la petició d'ampliar la jornada electoral més enllà de les vuit del vespre per les importants incidències a les línies ferroviàries arran del robatori de coure, que ha comportat talls de circulació i la suspensió del servei. 

    La petició arriba després de la que ha fet ERC per a Barcelona i Tarragona, tot i que, en aquest cas, Junts l'amplia a totes les províncies catalanes, ja que "afecta les quatre demarcacions, sigui de manera directa o indirecta".

    En una petició per escrit dirigida a la Junta Electoral Provincial de Barcelona, Junts sol·licita "l'ampliació del tancament de la jornada electoral pel mateix temps en què es trigui a restablir el funcionament normal del servei de Rodalies Renfe, gestionat pel govern espanyol, a les quatre demarcacions catalanes, per assegurar l'exercici del dret fonamental de sufragi actiu de tota la ciutadania de Catalunya".

     

  • 14.35
    Govern, Renfe, Adif, Ajuntament i Mossos dissenyaran aquest vespre un pla de transport

    Representants de la Generalitat, Renfe, Adif, Ajuntament de Barcelona i Mossos faran aquest vespre una reunió on dissenyaran un pla de transport públic per demà davant l'eventualitat que la incidència que afecta aquest diumenge a tota la xarxa de Rodalies de Catalunya afecti el dilluns al servei ferroviari.

    Un nou robatori de coure, que ha ocasionat una "sobretensió" a l'àrea de Montcada Bifurcació, al Vallès Occidental, provoca aquest diumenge talls en la circulació dels trens de totes les línies de Rodalies a Catalunya, per la qual cosa la companyia aconsella utilitzar altres mitjans de transport.

    Fonts de Renfe han informat que la reunió començarà a un quart de nou del vespre a Barcelona.

  • 16.07
    Com es transformen els vots en diputats del Parlament? Les claus de la llei D'Hondt

    El nostre sistema electoral és proporcional. És a dir, els escons que aconsegueix cada partit corresponen al percentatge de vots que han obtingut. Però, com funciona exactament aquesta distribució?

    La fórmula que es fa servir és el que s'anomena regla D'Hondt modificada. Els vots que rep cada partit es divideixen entre nombres naturals (1, 2, 3, 4...) fins al nombre d'escons en joc a cada circumscripció (85 a Barcelona, 18 a Tarragona, 17 a Girona i 15 a Lleida). 

    En aquest repartiment, però, només hi entren els partits que han superat la barrera electoral, que al Parlament de Catalunya és del 3% a cada demarcació. L'objectiu d'aquest llindar és evitar la fragmentació, i una de les conseqüències principals és que els partits minoritaris ho tenen una mica més difícil per accedir-hi.

    Llegeix en aquest article la resta de claus per entendre com serà el recompte d'aquesta nit.

  • 16.30
    La JEC ha de decidir si allarga la jornada electoral pel caos de Rodalies

    Després que Esquerra i Junts han demanat formalment a la Junta Electoral que ampliï l'horari de votació pel caos a Renfe, la JEC s'ha de reunir per prendre una decisió.

    Els dos partits volen que es pugui votar més enllà de les vuit del vespre pels talls de les línies R3 i R1.

    La JEC ha explicat que, després de rebre les peticions per escrit, té previst prendre una decisió en una reunió que faran per valorar aquest assumpte.
     

Anar al contingut