Així serà el curs escolar 2021-2022: els alumnes vacunats no hauran de fer quarantena

Començarà el 13 de setembre amb la mascareta obligatòria a partir de primària i la màxima presencialitat a tots els cursos

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

A partir d'aquest dilluns, escoles i els instituts començaran a rebre les instruccions que hauran de seguir per al proper curs 2021-2022. Un curs que comença el 13 de setembre i serà 100% presencial.

Els consellers d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i de Salut, Josep Maria Argimon, i la portaveu del govern, Patrícia Plaja, han explicat aquest dilluns les principals directrius que s'hauran de seguir en l'inici del curs escolar.


Els alumnes vacunats no hauran de fer quarantena

La portaveu del govern, Patrícia Paja, ha destacat que aquest "torna a ser un curs en context de pandèmia" però "amb un clar element diferenciador respecte del curs passat, que és la possibilitat de vacunar una part molt important dels alumnes". Per això ha fet una nova crida a la vacunació dels adolescents, "perquè les escoles siguin encara més segures".

La vacunació dels joves permet una de les principals novetats d'aquest curs: flexibilitzar les quarantenes de l'alumnat d'ESO i Batxillerat.

Els alumnes vacunats amb la pauta completa o que ja hagin passat la malaltia ja no hauran de fer quarantena si hi ha un contagi al grup i podran continuar fent classe de forma presencial.

Els no vacunats sí que s'hauran de confinar a casa com a contacte estret i continuaran tenint classe, però de forma online. De moment s'ha descartat la vacunació dels adolescents d'ESO i Batxillerat a escoles i instituts.

Els consellers d'Educació i Salut i la portaveu del govern durant la presentació d'aquest dilluns (ACN/Laura Fíguls)

Quan es confini una classe, no es farà proves a tot el grup per saber si hi ha més positius, com passa amb la resta de la població. Des del juliol, Salut ja no fa proves als contactes estrets asimptomàtics. Una mesura que podria canviar, segons ha explicat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

"S'està analitzant i discutint. No serà diferent l'escola que la resta de la població. Als contactes estrets, a data d'avui, no se'ls farà test, però ho estem analitzant i ho decidirem aviat."

Les mesures que s'han presentat aquest dilluns estaran vigents, de moment, el primer trimestre, com ha explicat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray:

"No estem davant d'un pla inamovible. Això com a mínim serà vigent el primer trimestre, després anirem veient quines són les mesures de cara al segon i al tercer trimestre. Adaptem les mesures del curs passat, no les relaxem. Màxima prudència, màxima seguretat, màxima presencialitat."


Màxima presencialitat i mascareta

La mascareta continuarà sent obligatòria per a tot l'alumnat a partir de primària, malgrat que el govern s'havia plantejat relaxar aquesta mesura. Al pati es podran trobar diferents grups bombolla, però amb mascareta.

L'expansió de la variant delta, més contagiosa, no permet, almenys encara, retirar aquesta mesura, que es podria replantejar els propers mesos en funció de la immunitat assolida amb la vacunació, el context epidemiològic i la normativa vigent.

Les entrades continuaran sent esglaonades però les escoles es començaran a obrir a les famílies, a qui es permetrà entrar al pati, sempre que per fer-ho no hagin d'entrar a l'edifici. També es permetrà que els pares d'alumnes d'infantil (P-3 i P4) acompanyin els alumnes a l'aula en la fase d'integració.

També es flexibilitzen les mesures d'higiene: es manté la higiene de mans, però es relaxen els protocols de neteja, que es farà un cop al dia, i es permetrà compartir material.

Altres mesures d'aquest curs són:

- No hi ha distàncies dins del grup estable de convivència (grup bombolla).

- Les persones amb símptomes no podran entrar al centre (ni alumnes ni docents ni resta del personal).

- Es ventilaran les aules, amb ventilació natural com a opció preferent (obrint portes i finestres).

- Es recomana que l'activitat d'educació física es faci a l'aire lliure. Si es fa a l'exterior, no caldrà mascareta.

- Es podran fer activitats extraescolars (amb un màxim d'entre 10 i 15 alumnes) i colònies, amb el protocol establert. Pel que fa les activitats esportives, les mesures s'equiparen a l'esport de competició.

- Les reunions amb les famílies seran preferentment telemàtiques, però se'n podran fer en format híbrid, si no s'arriba a les 10 persones.

- Les festes escolars hauran de ser, preferiblement, a l'aire lliure i mantenint les distàncies i la mascareta. Si són a l'interior, hauran de ser només amb grups de convivència estable.

- Tots els centres educatius hauran de tenir un responsable Covid.

La incidència de la Covid entre els joves

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha destacat que el curs comença amb una incidència acumulada similar a la de l'any passat però amb dos fets diferencials: que els joves són el grup amb una incidència més elevada i que hi ha 400 persones ingressades a les unitats de cures intensives. Per això ha fet una nova crida a la prudència.

"El grup de joves és el que té una incidència més elevada, els que aniran a les escoles, als cicles o a treballar. Tenen una incidència superior, per exemple, que els de 50 anys, pràcticament el doble. Hem de ser molt prudents en les properes setmanes. Un rebrot, per petit que pugui ser, amb 400 persones a les UCI, no ens el podem permetre."

Per això, ha insistit, les properes setmanes, amb el retorn a l'escola, "són clau".

El conseller de Salut ha fet una nova crida a la població a vacunar-se per tenir, també, una escola més segura. Argimon ha reconegut que no s'aconseguirà la immunitat de grup encara, però ha explicat que l'objectiu de Salut és posar dos milions de dosis al setembre.

"Encara queden 161.000 persones entre el grup d'edat més jove, d'entre 12 i 15 anys, que són unes 340.000 persones, que no han iniciat la vacunació. És el moment d'iniciar-la. Si aconseguim el màxim de persones vacunades l'hi posem més difícil al virus."

D'entre el grup més jove, hi ha 140.000 persones que ja tenen la primera dosi, però encara no la segona i estan a temps de rebre-la, ha destacat Argimon, abans de començar l'escola.

D'entre el grup de 16 a 19 anys, que són unes 320.000 persones, més de 100.000 encara no tenen cap dosi i 45.000 només la primera. I del grup de 20 a 29 anys, que és de 700.000 persones, un 40% no ha iniciat la vacunació i és molt important, ha destacat Argimon, que es vacunin abans de retrobar-se a l'escola, la universitat, l'esport o el lleure, per encarar la tardor de la millor manera possible.

ARXIVAT A:
Educació Covid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut