Avís d'Aragonès a independentistes i Sánchez: cal unitat d'acció i que l'Estat es mogui
El president de la Generalitat fa una crida a "recosir" la unitat independentista i a enfortir els "grans consensos" de país en una conferència al Museu Nacional d'Art de Catalunya
Quan fa un any de les eleccions que van portar-lo a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès ha admès que el procés de negociació amb l'Estat es troba en un punt de "bloqueig" i n'ha culpat el govern espanyol, al qual ha demanat "una proposta política" per a Catalunya.
En una conferència al Museu Nacional d'Art de Catalunya, titulada "Avancem", el president de la Generalitat també ha enviat un missatge també al moviment independentista: ha demanat "unitat d'acció" per poder construir un projecte "guanyador" que respongui als grans consensos de país.
Durant prop d'una hora, Aragonès ha exposat el seu full de ruta per als pròxims anys, apel·lant a "la Catalunya sencera", un país que ha definit com a plural, divers i cohesionat, "sense ciutadans de primera i de segona, sense comarques i ciutats que se sentin menystingudes".

La taula de diàleg "ha de començar a donar resultats"
Aragonès ha reconegut que "està costant molt avançar" en el diàleg amb l'Estat, un fet que ha atribuït a "la poca valentia del govern espanyol, que es nega a fer una proposta política per a Catalunya" per "interessos de partit".
Com ja havia fet en altres ocasions, Aragonès ha emplaçat el govern espanyol a "demostrar el seu compromís democràtic" comprometent-se amb la resolució política del conflicte català.
Ha alertat que, sense resoldre l'encaix polític de Catalunya, "Espanya llisca cap a l'autoritarisme, com demostra l'amenaça de l'extrema dreta", l'endemà del bon resultat de Vox en les eleccions d'aquest diumenge a Castella i Lleó. És per això que ha insistit que, si hi ha una victòria de la dreta en les pròximes eleccions generals, no serà responsabilitat de l'independentisme:
"Si la propera legislatura hi ha un govern del PP i Vox no serà per culpa de l'independentisme, serà per la poca valentia de l'actual govern de l'Estat d'afrontar les grans qüestions que resten pendents de resoldre, entre elles el conflicte polític amb Catalunya."
Ha celebrat que "mai fins ara l'estat espanyol havia reconegut l'existència d'un conflicte polític a Catalunya", però ha admès que aquesta mesa de negociació "ha de començar a donar resultats".
Aragonès ha insistit a tornar a reunir la taula de diàleg entre governs, un mes i mig després que Pedro Sánchez digués que hi havia "altres prioritats urgents". Ha avisat al president espanyol que no reunir la mesa dona arguments a aquells que esperen que el procés de negociació "descarrili, fracassi i acabi sense acord".
El president de la Generalitat ha considerat que La Moncloa "no es mou per voluntat pròpia" i que és el govern català que ha de "forçar el govern de l'Estat a moure's i que comenci a parlar de propostes que afrontin realment l'arrel del problema". Entre aquests moviments, hi ha situat la retirada de les causes judicials contra Carles Puigdemont i la resta de polítics exiliats i trobar una "solució democràtica al conflicte".
És per això que ha apostat per "activar tots els mecanismes de pressió per desbloquejar la negociació" amb l'Estat si la taula de diàleg no avança.

"Ningú és més independentista que ningú"
A la sala oval del MNAC, Aragonès també ha tingut paraules cap al conjunt del moviment independentista, al qual ha demanat "estar a l'alçada del moment".
Quan encara s'arrossega la polèmica per la retirada de l'escó al diputat de la CUP Pau Juvillà, el president de la Generalitat ha apostat per "recosir la unitat d'acció" independentista per poder tornar a avançar, sense reduir el debat "a identificar herois i traïdors":
"Cal que ens deixem de mirar de reüll, cal que deixem de competir per veure qui es considera més independentista o més d'esquerres o més progressista. Ningú és més independentista que ningú. No és més independentista aquell que porta dècades militant en aquest moviment ni el que avui mateix acaba d'assumir que aquest és el futur del país. Tots tenim un objectiu compartit i tothom hi fa falta: no hi sobra ningú."
Aragonès ha insistit que és "imprescindible" que el sobiranisme reactivi "la força institucional i la mobilització política" per fer "inevitables" l'amnistia i l'autodeterminació.

Enfortir els "grans consensos de país"
Aragonès ha fet una crida a tornar a "cohesionar" el país a partir del que ha qualificat de "grans consensos que ens defineixen com a país", a través de la mobilització popular i la unitat d'acció. I ha retret a l'Estat no donar "resposta" a aquests grans consensos, un fet que considera que ha fet que el catalanisme hagi "apostat de forma cada vegada més clara per una Catalunya independent".
Aquests consensos han de guiar "la defensa dels interessos de Catalunya a l'Estat i a la Unió Europea".
És per això que ha avançat que, les properes setmanes, començarà un diàleg amb els principals actors polítics, socials, econòmics i culturals del país per aconseguir grans consensos al voltant de com es vol "que sigui la Catalunya del futur". Aragonès iniciarà aquestes converses amb els diputats i diputades catalanes a Madrid i els eurodiputats catalans al Parlament Europeu.
El català com a "llengua comuna i de progrés"
En diferents punts de la conferència, Aragonès ha fer referència a la llengua catalana, que ha defensat com "la llengua que ofereix més oportunitats laborals i culturals" i, també, la que "garanteix viure realment en una societat plurilingüe".
En plena polèmia per la sentència que es facin un 25% de les classes en castellà, ha defensat que el català ha de ser "la llengua comuna" de la societat i, per això, cal seguir potenciant la immersió lingüística a les escoles:
"No hi ha cap infant escolaritzat a Catalunya que només sàpiga català. Cap, absolutament cap. Per això la immersió és un model d'èxit perquè garanteix que tothom conegui el català i el castellà, perquè ens cohesiona com a societat, perquè ens ofereix un tracte entre iguals."
El president de la Generalitat ha reclamat enfortir el sistema educatiu perquè les escoles són "la millor garantia" per assegurar que Catalunya és "una terra d'oportunitats". Entre les mesures per enfortir el sistema educatiu ha citat la gratuïtat del primer cicle d'educació infantil o els canvis en el calendari escolar.
Aragonès ha pronunciat la conferència davant de més de 400 persones convidades, entre les quals hi havia la presidenta del Parlament, Laura Borràs; el cap de l'oposició, Salvador Illa; i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay.
A l'acte hi havia també el líder de Junts, Jordi Sànchez; la cap de files al Parlament d'En Comú Podem, Jéssica Albiach; la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie; o el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri.
No hi ha assistit cap representant de la CUP, Ciutadans ni PP i el president de la Generalitat no ha convidat ningú de Vox.

- ARXIVAT A:
- Pere AragonèsERC