ERC i Junts acorden "un govern fort i cohesionat per fer front als reptes de país"

El principi d'acord per investir Pere Aragonès com a president de la Generalitat i governar plegats s'ha anunciat aquest dilluns a primera hora

Actualitzat

Pere Aragonès i Jordi Sànchez han comparegut conjuntament aquest dilluns als jardins del Palau Robert de Barcelona en una roda de premsa per explicar els detalls del preacord de govern fet públic aquest mateix dilluns al matí.

És un preacord que ha desencallat, després de tres mesos, les negociacions entre ERC i Junts i que finalment s'ha concretat en un pacte per formar un govern de coalició entre els 2 partits. 


"Un govern fort i cohesionat"

La compareixença ha començat amb la intervenció del candidat a la presidència d'ERC, Pere Aragonès, que ha admès que han trigat a aconseguir l'acord, però ha destacat que l'hagin aconseguit:

"Podem dir que hem superat les dificultats i ens n'hem sortit per evitar repetir eleccions. Serà un govern fort i cohesionat i amb energies renovades per fer front als reptes que tenim com a país."

Aragonès ha afegit que l'acord inclou "òrgans de direcció col·legiada" que respectin "el pes de les institucions" i que permetin aconseguir "el consens independentista":

"Defensem la necessitat d'una confrontació cívica per forçar l'estat a acceptar aquesta realitat a la qual fins ara s'ha negat. Serà una nova etapa radicalment inconformista i transformadora dels del minut 1."

Aragonès ha assegurat que en el pacte han dissenyat el govern per aconseguir "4 transformacions: social, feminista, verda i democràtica".

El candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dilluns a Barcelona

"En el mínim temps possible", autodeterminació

Per la seva part, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha començat la seva intervenció fent referència al principal objectiu de l'independentisme ara mateix:

"Comencem a caminar per avançar i fer possible que en el mínim temps possible aquest país pugui exercir el dret d'autodeterminació i conquerir allò que vam tenir tan a prop l'octubre del 2017."

Sànchez ha afegit que hi ha la voluntat de "construir una estratègia" independentista que "necessàriament serà plural, però que també serà sòlida".

Igual que Aragonès, Sànchez també s'ha disculpat per la durada de les negociacions, i s'ha mostrat convençut que "acomoda les dues mirades majoritàries de l'independentisme."

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, aquest dilluns a Barcelona

Pel que fa al calendari possible del debat d'investidura, Sànchez ha explicat que després que l'executiva de Junts hagi avalat per unanimitat el preacord, ara els falta consultar els afiliats.

Segons ha dit, han de definir una pregunta per fer-los, que dimecres al migdia preveuen haver completat aquest procés, i ja dependrà de la presidència del Parlament per convocar-lo.

A preguntes dels periodistes, el secretari general de Junts ha precisat que, en el cas que la militància no acceptés l'acord, el partit no entraria al govern, però donaria suport a Aragonès en la investidura.

És a dir, ha descartat que quedi cap mena de marge per a la repetició de les eleccions.


"Espai a 5" i "taula de diàleg"

Pel que fa a la coordinació estratègica de l'independentisme, Aragonès ha precisat que hi participaran els 3 principals partits -ERC, Junts i la CUP- i les dues principals entitats, és a dir, l'ANC i Òmnium:

"Proposem la creació d'un espai a 5, és a dir, de les 3 formacions independentistes al Parlament de Catalunya més les dues organitzacions socials independentistes més representatives que pugui començar a treballar, que estigui en coordinació amb el Consell per la República."

Per la seva banda, Sànchez ha assegurat que Junts també accepta continuar intentant negociar amb el govern espanyol:

"La taula de negociació, de diàleg amb l'estat espanyol és una proposta que ERC durant els últims temps ha abanderat i ha defensat que Junts per Catalunya assumeix."


7 conselleries d'ERC i 7 de Junts

El principi d'acord s'ha anunciat aquest dilluns al matí a primera hora, després de dues jornades de treball, aquest cap de setmana, entre el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i el coordinador nacional d'Esquerra Republicana i candidat a la investidura, Pere Aragonès.

Segons fonts dels dos partits, serà un govern amb catorze conselleries, set per a cada partit, i amb una de totalment nova: la de Feminismes i Igualtat. Així és com estaran repartides:

Departaments dirigits per ERC 

  • Presidència 
  • Feminismes i Igualtat 
  • Interior 
  • Educació 
  • Cultura 
  • Empresa i Treball 
  • Acció climàtica, Agricultura i Alimentació 


Departaments dirigits per Junts 

  • Economia i Hisenda 
  • Salut 
  • Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana 
  • Acció Exterior i Transparència 
  • Recerca i Universitats 
  • Justícia 
  • Drets socials 


En el comunicat amb què han anunciat el preacord, tots dos partits han demanat disculpes per haver allargat tant les negociacions i s'han compromès a fer un govern que busqui reconstruir la confiança amb la ciutadania de Catalunya.

També a col·laborar i treballar amb la CUP amb l'objectiu de poder avançar cap a "la independència en forma de República Catalana."

 

 

ARXIVAT A:
Generalitat de CatalunyaERCJxCatPere AragonèsJordi Sànchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut