Emocions i reivindicació en la primera cursa adaptada per a infants amb mobilitat reduïda

La iniciativa ha fet palesa la manca d'espais i recursos perquè nens i nenes amb dificultats motrius puguin fer esport o activitats de lleure

Actualitzat

Llàgrimes d'emoció cada cop que una criatura arribava a la meta després de recórrer 10, 20 o 30 metres. Nens i nenes amb caminadors, cadires de rodes, fèrules o amb dificultats de motricitat en general. I a prop seu, mares, pares i germans ajudant-los i animant-los.

30 nens i nenes amb mobilitat reduïda han participat en la primera cursa infantil adaptada de Barcelona, en el marc de les festes de Sant Roc del barri Gòtic.

 

Tot va començar amb una idea de l'Emma Joana, una nena de sis anys que té espina bífida i que es desplaça amb caminador. Un dia anava pel carrer amb la seva mare i li va dir que volia fer una cursa.

La mare, la Noemí Font, es va posar en marxa i, després d'un llarg camí i molta feina, avui aquest somni s'ha fet realitat.

Hi han anat famílies d'arreu de Catalunya i fins i tot una de Madrid. Les inscripcions eren limitades –per les mesures anti-Covid– i es van esgotar ben aviat.

Les oportunitats per a aquests infants de participar en activitats com aquesta són molt escasses. Ho explicava el Santi, pare del Toni, un nen amb mobilitat reduïda:

"Hem vingut per donar suport a aquests 30 infants amb mobilitat reduïda, perquè cada cop siguem més visibles i puguem defensar els seus drets, els drets de la infància amb discapacitat, el dret a la igualtat de tota la infància"

La iniciativa ha fomentat l'esperit de superació dels infants i ha fet que veiessin altres infants com ells:


La cursa ha servit també per visibilitzar la manca d'espais i recursos perquè les criatures amb mobilitat reduïda puguin fer esport o activitats de lleure.

Diverses empreses i comerciants s'han bolcat de manera solidària en la iniciativa, ja sigui imprimint les samarretes o els cartells, o col·laborant amb els lots d'obsequis per als participants. L'associació de comerciants Barna Centre i Fem Gòtic hi han donat suport.

30 infants han participat a la primera cursa adaptada per a infants amb mobilitat reduïda (ACN/Carola López)

 

Governar per a tots els infants

L'organitzadora, Noemí Font, explica que l'Ajuntament de Barcelona els proposava participar a la Cursa adaptada de la Mercè, amb un recorregut de 2 quilòmetres. Però aquesta és una distància massa gran per a la majoria d'infants que hi han participat.

Font insisteix en la necessitat que les administracions garanteixin els drets dels infants amb mobilitat reduïda, en qüestions com l'accés als parcs infantils, les activitats extraescolars o l'escola inclusiva, una qüestió per la qual la família de l'Emma Joana també lluita:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 324cat (@324cat)

"Ens cal el suport institucional, les administracions han d'entendre que han de governar per a tots els infants, tots els nens tenen el mateix dret"

De moment, es faran curses adaptades com la d'avui a l'octubre, a l'Eixample Esquerre, i al desembre a la Sagrera. Altres municipis, com Girona, també s'han interessat per organitzar-ne una.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut