Emmy 2021: tots els premis d'una edició que ha coronat Netflix amb "The Crown"

Els premis certifiquen el canvi estructural que afronta la televisió, cada cop més orientada a l'streaming en detriment de la televisió tradicional

Judith Casaprima SaguésActualitzat

"The Crown" arrasa en la 73a edició dels Premis Emmy de la televisió nord-americana. Ha copat totes els premis de la categoria de sèries dramàtiques. Netflix ha aconseguit finalment el reconeixement que buscava, des de fa vuit anys, per equiparar-se a HBO.

A més de "The Crown", la plataforma s'ha endut el premi a millor minisèrie de l'any amb "Gambito de dama", que l'hi ha arrabassat a "Mare of Easttown" d'HBO, per la qual Kate Winslet ha obtingut el premi a millor actriu de minisèrie dramàtica. La sèrie "Ted Lasso", de la plataforma AppleTV+, que no té ni dos anys, s'ha endut el premi a la millor sèrie còmica.

Aquesta edició dels Emmy ha certificat el canvi estructural que afronta la televisió, cada cop més orientada a l'streaming i als serveis digitals en detriment de la televisió tradicional.

La gala dels premis s'ha fet aquesta nit en dues seus simultànies, una a Los Angeles i l'altra, a Londres. Un segon escenari justificat, el de Londres, perquè és on hi havia tots els nominats de "The Crown".

(Netflix)

"The Crown", el reconeixement de Netflix

La sèrie sobre la família reial britànica ho ha guanyat tot en la secció dramàtica, 7 guardons. Millor actriu i actor protagonistes, per a Olivia Colman pels seu paper d'Elisabet II, i Josh O'Connor, com a príncep Carles.

Josh O'Connor, millor actor com a príncep Carles a "The Crown" (Reuters/Mario Anzuoni)

Millors actor i actriu de repartiment per a Tobias Menzies i Gillian Anderson, com a Margaret Thatcher, a qui recordem també pel seu paper d'agent Scully a "Expediente X" amb el que va obtenir el seu primer Emmy.

La sèrie també ha obtingut el premi a millor guió i sobretot millor sèrie dramàtica, un premi que Netflix és el primer cop que guanya.

Gillian Anderson, millor actriu de repartiment com a Margaret Thatcher a "The Crown" (Reuters/Peter Nicholls)

El creador de "The Crown", Peter Morgan, ho ha compartit amb la plataforma: "Gràcies, Netflix. Gràcies, Sony, i gràcies a tots aquests", ha dit referint-se a l'equip de "The Crown", que l'acompanyava.

Comèdia per a un temps de pandèmia

En la secció de comèdia, la sèrie sobre l'entrenador de futbol Ted Lasso, d'Apple TV, s'ha endut el premi a millor sèrie, els guardons a actor i actriu de repartiment, per a Brett Goldstein i Hannah Waddingham, i el de millor actor protagonista per a Jason Sudakis.

"Aquesta sèrie va sobre la família, sobre els professors i mentors, i sobre els companys d'equip. Jo no estaria aquí sense aquest tres coses."

Jason Sudakis, millor actor de comèdia per 'Ted Lasso' amb el l'equip de la sèrie (Reuters/Mario Anzuoni)

El premi a millor actriu de comèdia l'ha recollit Jean Smart pel seu paper protagonista a "Hacks", una sèrie d'HBOMax. Smart també estava nominada com a millor actriu de repartiment en la minisèrie "Mare of Easttown".
 

Emoció i reivindicació

Els Emmy d'aquest any no seran recordats per la seva diversitat ètnica: cap dels nombrosos actors i actrius negres nominats (6) ha pujat a l'escenari a recollir un guardó, tret de Debbie Allen que ha recollit el guardó honoríficNomés Michaela Coel ha estat reconeguda amb el millor guió per "I may destroy you", basat en una experiencia personal, i no pel paper que fa a la sèrie, una dona que intenta superar el trauma d'una violació. Escoltades en un profund silenci, les paraules de Coel han estat el moment més emotiu de la vetllada.

"Escriu sobre el que et fa por, el que et fa sentir incertesa , el que no és còmode. Dedico aquesta història a cada supervivent d'una agressió sexual."

Michaela Coel, única nominada negra que ha recollit un premi, el de millor guió per "I may destroy you" (Reuters/Mario Anzuoni)

Curiosament, la sèrie "I may destroy you" va triomfar en la passada edició del Bafta britànics, mentre que "The Crown", que havia aixecat grans expectatives, en va sortir derrotada.

Kate Winslet ha protagonitzat el moment reivindicatiu de la vetllada quan ha volgut compartir el premi que ha obtingut el premi a millor actriu de minisèrie amb les seves rivals.

"Només vull reconèixer les meves companyes de nominació en aquesta dècada que ha de ser la dècada de les dones que es donen suport les unes a les altres. Us saludo i estic orgullosa de vosaltres."

L'actriu britànica ha guanyat el premi per la seva despullada interpretació d'una policia d'una zona rural de Pennsilvània a "Mare of Easttown", "una dona imperfecta de mitjana edat i una mare que comet errors", ha recordat Winslet.

Kate Winslet, millor actriu de minisèrie pel seu paper de policia a 'Mare of Easttown' (Reuters/Mario Anzuoni)

Escac a "Mare of Easttown"

Els seus companys de repartiment, Evan Peters i Julianne Nicholson, han recollit els premis a millors actor i actriu secundaris de minisèrie. "Mare of Easttown", però, no ha fet el ple.

El premi a la millor minisèrie ha estat disputat entre sèries tan potents com  "Mare of Easttown", "I may destroy you", "The Underground Railroad", "WandaVision" o "Gambito de dama". L'acadèmia ha fet un escac i mat en l'últim moment a favor de "Gambito de dama".

L'equip de "Gambito de dama" que ha obtingut l'Emmy a millor minisèrie (Reuters/Mario Anzuoni)

El seu productor, William Horberg, ha destacat la interpretació d'Anya Taylor-Joy en el paper de l'escaquista prodigi Beth Harmon: "Has inspirat una generació de noies a adonar-se que el patriarcat no té defensa davant de les nostres reines."

Ewan McGregor, millor actor se minisèrie per 'Halston' també de Netflix (Reuters/Mario Anzuoni)

L'escocès Ewan McGregor ha recollit un Emmy al millor actor de minisèrie pel seu paper a "Halston", emesa per Netflix, sobre la vida del dissenyador nord-americà. I el premi honorífic ha estat per a l'actriu Debbie Allen, la coneguda professora de dansa de "Fama", Lydia Grant.

Emmy honorífic a l'actriu Debbie Allen, la professora de "Fama" (Reuters/Mario Anzuoni)

Si als premis d'aquesta nit s'hi sumen els premis tècnics i altres apartats específics que es donen a la Creative Arts Emmy, unes cerimònies prèvies a la gran gala d'aquest diumenge, Netflix ha estat de llarg la màxima guanyadora, amb 44 distincions, seguida de molt més lluny per HBO i HBOMax, amb 19 premis entre les dues.

La creu ha estat per a Disney+, que, tot i presentar-se amb "The mandalorian" o "WandaVision", no s'ha endut cap guardó destacat.
 

Aquesta és la llista completa dels premiats en l'edició dels Emmy 2021

Millor sèrie dramàtica

"The Crown"

Millor comèdia

"Ted Lasso"

Millor minisèrie

"Gambito de dama"

Millor programa de varietats o talk show

"Saturday Night Live"

Millor reality - concurs

"RuPaul's Drag Race"

Millor programa de varietats o talk show (en directe)

"Stephen Colbert's Election Night 2020: Democracy's Last Stand Building Back America Great Again Better 2020"

Millor programa de varietats o talk show (pregravat)

"Hamilton"

Millor actriu principal en sèrie dramàtica

Olivia Colman, "The Crown"

Millor actor principal en sèrie dramàtica

Josh O'Connor, "The Crown"

Millor actriu secundària en sèrie dramàtica

Gillian Anderson, "The Crown"

Millor actor secundari en sèrie dramàtica

Tobias Menzies, "The Crown"

Millor actriu principal de comèdia

Jean Smart, "Hacks"

Millor actor principal de comèdia

Jason Sudeikis, "Ted Lasso"

Millor actriu principal de comèdia

Hannah Waddingham, "Ted Lasso"

Millor actor principal de comèdia

Brett Goldstein, "Ted Lasso"

Millor actriu principal en minisèrie o pel·lícula per a TV

Kate Winslet, "Mare of Easttown"

Millor actor principal en minisèrie o pel·lícula per a TV

Ewan McGregor, "Halston"

Millor actriu secundària en minisèrie o pel·lícula per a TV

Julianne Nicholson, "Mare of Easttown"

Millor actor secundari en minisèrie o pel·lícula per a TV

Evan Peters, "Mare of Easttown"

Millor direcció de sèrie dramàtica

"The Crown" (Episodi: "War"), Jessica Hobbs

Millor direcció de comèdia

"Hacks" (Episodi: "There is no line"), Lucia Aniello

Millor direcció de minisèrie o pel·lícula per a TV

"Gambito de dama", Scott Frank

Millor guió de sèrie dramàtica

"The Crown" (Episodi: "War"), Peter Morgan

Millor guió de comèdia

"Hacks" (Episodi: "There is no line"), Lucia Aniello, Paul W. Downs i Jen Statsky

Millor guió de minisèrie o pel·lícula per a TV

"I may destroy you", Michaela Coel

Millor guió de programa de varietats o talk show

"Last week tonight with John Oliver"

ARXIVAT A:
TelevisióPremis EmmyReina Elisabet II
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut