Què tenen a veure amb Mart els "volcans d'aigua" del Pallars, gairebé únics a Europa?

Es busquen padrins per als doms de tova calcària, una formació geològica excepcional que fora d'Europa només es troba a Austràlia i als Estats Units
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ciència

Al Mont de Conques, al Pallars Jussà, hi ha cartografiats onze doms de tova calcària, una mena de "volcans d'aigua" que són gairebé únics a Europa. Només se'n troben a Polònia i, fora del continent, als Estats Units i a Austràlia.

Els doms del Mont de Conques, que són dins el Geoparc Orígens, han estat utilitzats com a models per a l'estudi de doms identificats al planeta Mart, com els que hi ha a l'interior del cràter Crommelin, que es podrien haver format en condicions similars.

Els estanys de Basturs formen part del complex de toves del Mont de Conques, una formació geològica única a Europa (Marta Lluvich / ACN)

De fet, per a la formació d'un dom calen unes condicions molt especials: "Hi ha d'haver una font d'aigua subterrània que surti en un punt on les característiques del terreny siguin molt planes", explica el coordinador científic del Geoparc Orígens, Xavier Mir. A més, l'aigua ha de contenir un alt percentatge de carbonat càlcic.

Quan es donen totes aquestes característiques es crea una morfologia dòmica molt semblant a un "volcà d'aigua". Aquestes morfologies es formen al llarg de mig milió d'anys aproximadament.

L'estany de Basturs l'abasteix aigua subterrània carregada de carbonat càlcic (Marta Lluvich/ACN)

"Apadrina una roca" per protegir els doms

El Geoparc Orígens es va adherir fa més d'un any al programa "Apadrina una roca" de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME). De moment, però, cap voluntari s'ha interessat pels doms de tova calcària del Pallars.

Xavier Mir anima els ciutadans a apadrinar "un lloc tan emblemàtic en l'àmbit científic però potser poc conegut en l'àmbit local". Aquest gest és totalment gratuït i l'objectiu és que els padrins cuidin la seva roca i vetllin perquè es conservi.

ARXIVAT A:
Ciència Medi ambient
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut