Madrid

Caos al Suprem: la Fiscalia mostra vídeos del 20S i l'1-O que no sap identificar

Les defenses protesten, Marchena commina el fiscal a esforçar-se i aquest diu que "va ser un clima general a totes les escoles"

Josep Maria CampsActualitzat

Aquest dimarts finalment s'han començat a veure vídeos del 20S i de l'1-O al Tribunal Suprem, ja en plena fase documental del judici del procés.

A l'inici de la sessió el president del tribunal, Manuel Marchena, ha rebutjat fer l'acarament entre el coordinador policial de l'1-O, Diego Pérez de los Cobos, i el comissari dels Mossos Ferran López que havien demanat les defenses.

També ha anunciat que s'han acceptat tots els documents demanats per les defenses, i n'ha rebutjat alguns de les acusacions.

Un cop resolts tots els dubtes i peticions de les parts, Marchena ha donat pas a la projecció a les pantalles de la sala dels vídeos demanats per la Fiscalia.
 

Mapa interactiu: Memòria audiovisual de l'1-O
 

Entre els primers vídeos que s'han pogut veure, n'hi ha hagut uns quants del 20S a la nit davant de la Conselleria d'Economia, amb Jordi Cuixart i Jordi Sànchez a sobre d'un cotxe de la Guàrdia Civil adreçant-se a la gentada concentrada.

En el vídeo següent podeu veure el mateix moment mostrat pels vídeos demanats per la Fiscalia, en el senyal que va oferir TV3 aquella nit:

Després d'aquests vídeos i uns quants més de la concentració davant de la Conselleria d'Exteriors el 20S, el visionat ha entrat de ple en exemples de l'actuació policial l'1-O.

Mont-roig del Camp i Sant Joan de Vilatorrada


Un dels primers ha estat un vídeo gravat a Mont-roig del Camp, en què els agents de la Guàrdia Civil van haver de recular per una carretera, pressionats per una gentada que avançava cap a ells.

També s'han vist uns quants vídeos gravats a Sant Joan de Vilatorrada, primer a l'Escola Joncadella, on van anar-hi primer els Mossos i després la Guàrdia Civil.

En aquesta escola el regidor Jordi Pesarrodona, que es va fer famós posant-se un nas de pallasso al costat de la Guàrdia Civil el 20S, va ser l'interlocutor amb les policies.

També a Sant Joan de Vilatorrada, la Fiscalia ha mostrat vídeos de la intervenció policial a l'Institut Quercus, on la Guàrdia Civil va trencar la porta per poder entrar.

Les defenses demanen que el fiscal identifiqui els llocs

En alguns casos el fiscal Jaime Moreno anava dient el lloc i la data a què corresponien les imatges, però en d'altres no ho ha fet, perquè no ho sabia.


Per això l'advocada Ana Bernaola, de la defensa de Jordi Sànchez, ha demanat que la Fiscalia ho fes en tots els casos:

Bernaola: "Seria important que la Fiscalia identifiqués la data en què es produeixen aquestes imatges, per no confondre la sortida d'una seu d'un partit polític, amb l'1 d'octubre, centres escolars o de votació, etc., almenys, encara que no sàpiga la ubicació, la data."

Marchena: "La sala valora la indicació de la defensa en aquest sentit i el que representa des del punt de vista de la seva estratègia, i que hi hagi ocasions que no pugui assenyalar."

Moreno ha dit que era un vídeo del 20S davant la seu de la CUP, i ha al·legat que ho posava a la part de sota del vídeo.

Moreno: "Va ser un clima en totes les escoles i tots els llocs"

Però aquest problema s'ha reproduït en altres vídeos i Marchena ha comminat el fiscal a dir d'on i quan eren, i Moreno ha dit que això no és important:

"Amb la vènia: s'està demanant del fiscal una identificació que no afegeix res respecte del que les defenses saben. Saben perfectament la localitat. En tot cas, no és una qüestió de l'acusació l'assenyalar si és en un o altre col·legi, sinó que va ser un clima en totes les escoles i en tots els llocs. Si jo sé on és..."


Aquesta intervenció del fiscal ha aixecat una remor a la sala que Marchena ha demanat que s'apagués, i li ha reclamat a Moreno que s'esforcés:

"Per a les defenses, la seva afirmació sobre el lloc on es produeix i el moment en què es produeix, sobretot des de la perspectiva de dos escenaris, que són els del 20 de setembre i l'1 d'octubre, diuen que té importància."

"Es tracta, simplement, que si el fiscal pot proporcionar aquesta dada, la proporciona. Si no la pot proporcionar, no la proporciona, però no és el moment ara de valorar la transcendència que pot tenir aquesta al·legació que, en principi, està perfectament connectada amb la idea que hi ha dos moments nuclears i que a les defenses els interessa."


Marchena i "la dificultat" del fiscal


L'advocat Jordi Pina, també de la defensa de Jordi Sànchez, ha reiterat les protestes de la seva companya, i Marchena ha dit que el tribunal valoraria el desconeixement de la Fiscalia:

Pina: "Independentment del marc temporal en què es produeixen els vídeos, almenys per a aquesta defensa té especial transcendència que s'identifiqui el vídeo per poder, el dia de l'informe, contrastar amb aquelles declaracions que..."

Marchena: "Això és el que la sala l'està convidant a fer. No hi ha un obstacle per part de la presidència perquè aquesta informació sigui proporcionada. El fiscal manifesta que aquesta dada hi ha ocasions en que no està al seu abast. En qualsevol cas, el que queda clar és la importància que té per a la defensa i la dificultat per al fiscal d'oferir aquesta dada. Això, en el moment de l'informe, podrem valorar-ho."

A les 12 del migdia el visionat s'ha interromput per fer una pausa de mitja hora.

El fiscal no pot datar vídeos de talls de carreteres


La sessió s'ha reprès a dos quarts d'una amb més vídeos demanats per la Fiscalia. En concret, s'han mostrat vídeos de talls de carreteres que Moreno ha situat el 3 d'octubre del 2017.

Però Bernaola ha fet notar que els concentrats cridaven "llibertat presos polítics", i el 3 d'octubre encara no hi havia ningú a la presó, i que, per tant, devia ser un vídeo de la vaga del 8 de novembre com a mínim.

Han seguit uns quants vídeos més de talls de carreteres i també de talls de vies a l'estació de Sants emesos per mitjans com Libertad Digital o Intereconomía, i que el fiscal tampoc ha sabut datar.

Marchena ha demanat que les entrevistes incloses en aquests vídeos de notícies emeses per mitjans de comunicació no se'n sentís la veu.

Després d'això els vídeos han tornat al 20S, mostrant la concentració i els famosos cotxes de la Guàrdia Civil malmesos davant d'Economia.

El 20S, Economia i la seu de la CUP


Marina Roig, de la defensa de Jordi Cuixart, s'ha queixat que un dels vídeos del 20S escollits per la fiscalia barreja imatges de les concentracions a Economia i a la CUP sense especificar-ho.

Marchena li ha assegurat que el tribunal ho tindrà en compte:

Roig: "Amb la vènia. Aquest és el vídeo que té impugnat aquesta defensa en el seu escrit de conclusions, ja que es barregen imatges de la seu de la CUP i de la Conselleria, però s'indica, i així ho ha dit el ministeri fiscal, que són imatges exclusivament de la Conselleria."

Marchena: "Miri, la impugnació sobre el contingut la deixem per al moment de la valoració. Del que es tracta és de pronunciar-se sobre si hi ha algun element que pugui produir una confusió i inexactitud, però feta aquesta advertència per la defensa, la sala pren nota que en aquest vídeo es barregen dues seqüències totalment diferents. Així que, s'agraeix la indicació."


​L'1-O a Sant Martí Sesgueioles

Cap a dos quarts de dues s'ha visionat un vídeo força diferent dels anteriors: un pla seqüència subjectiu gravat per un agent de la Guàrdia Civil a Sant Martí Sesgueioles l'1-O.

El vídeo, que dura 10 minuts, mostra amb tot detall com els agents arriben al poble, superen a peu uns quants tractors entravessats als carrers i parlen amb una parella dels Mossos.

Després, un d'aquests s'adreça a la gent concentrada davant d'un col·legi electoral, i els explica que la Guàrdia Civil ha vingut com a policia judicial per endur-se les urnes.

Després d'això els agents de la Guàrdia Civil s'organitzen per treure una barricada de taules i cadires del mig del carrer, apartar la gent i entrar al col·legi sense incidents.

Tot plegat, molt diferent de la majoria de relats d'intervencions policials que s'han pogut sentir durant la fase testimonial.

Després han vingut una sèrie de vídeos d'actuacions policials de l'1-O més conflictives, entre les quals a Sant Andreu de la Barca i a l'Escola Castell de Dosrius, que ha estat l'últim de la sessió d'aquest dimarts al matí.

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut