Tot i que és al mig del poble, molts veïns no hi han entrat mai
Catalunya Migdia

Els veïns de Santa Pau, més a prop de convertir-se en amos del castell del poble

Al febrer van engegar una campanya de micromecenatge, han recollit més de 200.000 euros, i esperen poder formalitzar la compra a principis de l'any que ve

Pau MasóActualitzat

El petit poble de Santa Pau, a la Garrotxa, ho té a tocar. Després d'anys d'anar-hi al darrere, a finals d'aquest 2024 podrien aconseguir els 350.000 euros que es necessiten per comprar el castell medieval que s'aixeca enmig del nucli antic de la població.

Fa mig any, els veïns van posar en marxa una campanya de microdonacions que ha estat un èxit: han recaptat 216.000 euros, més de la meitat del preu de compra. Ha anat tan bé, que l'Ajuntament de Santa Pau s'ha proposat intentar sumar 100.000 euros més amb una nova iniciativa. A partir del novembre, oferiran visites guiades al castell per 10 euros.


Oberts a més donacions

L'alcaldessa de Santa Pau, Cristina Capó, és optimista. Diu que "sempre s'ha de veure el got mig ple" i està convençuda que a finals d'any aconseguiran arribar als 300.000 euros que s'han marcat com a objectiu. Té clar, però, que el consistori també hi haurà de posar diners --els 50.000 euros que faltaran-- i és per això que no deixaran de trucar a la porta de diferents empresaris per convidar-los a fer de mecenes.

La rehabilitació de la coberta que va caure serà una de les partides més cares (3Cat)

Un cop el castell medieval de Santa Pau sigui del poble, l'alcaldessa té clares les prioritats:

"Començarem per rehabilitar la coberta. El que tenim molt clar és que el castell necessita una restauració integral."


La teulada, que està molt malmesa, va ser clau en l'operació de compravenda del castell. Es va començar a ensorrar l'estiu de fa dos anys i la propietat, que inicialment demanava més d'un milió d'euros, en va rebaixar substancialment el preu.


"El cor del poble"

El castell de Santa Pau és una construcció medieval del segle XII al voltant de la qual es va bastir la població. Tal com explica l'alcaldessa, "havia estat el cor del poble", i d'aquí la importància de poder-lo convertir en un espai públic.

L'edifici està abandonat des de fa més de 50 anys, quan van marxar les últimes monges que l'habitaven i l'havien convertit en l'escola dels nens i nenes del poble. 

Aspecte actual de les dependències que van ocupar les monges fa més de 50 anys (3Cat)

Si la compra del castell arriba a bon port, l'Ajuntament vol fer-hi, entre altres projectes, un museu memorial dels deportats als camps nazis.

 

ARXIVAT A:
PatrimoniMemòria històrica
Anar al contingut