La proclamació de Harris com a candidata a la Casa Blanca ha ajudat a retallar distàncies amb Donald Trump en bona part dels estats indecisos

Els tres candidats a fer tàndem amb Kamala Harris: el perfil dels finalistes

Harris desvelarà aquest dimarts qui serà el seu número dos a la Casa Blanca

RedaccióActualitzat

L'actual vicepresidenta dels Estats Units i candidata demòcrata a les presidencials, Kamala Harris, presentarà aquest dimarts el seu número dos a la Casa Blanca.

Sobre la taula hi ha tres finalistes: el senador Mark Kelly, el governador de Minnesota, Tim Walz, i el de Pensilvània, Josh Shapiro. Tres homes blancs que compartiran tàndem electoral amb la primera dona negra candidata a la presidència. 

Precisament, Harris farà l'anunci a Filadèlfia, Pensilvània, des d'on el nou tàndem electoral iniciarà la gira per conquerir el vot demòcrata als "swing states", els estats indecisos, crucials per arribar a la Casa Blanca.

Són set: especialment, els estats de Pensilvània, Wisconsin i Geòrgia, marcats per la recessió. Hi ha el temor que el perfil de Harris, associada a l'establishment liberal de la costa pacífica, la perjudiqui.

La clau de volta podria estar en qui serà el seu candidat a la vicepresidència. Aquests són els perfils dels tres finalistes:
 

Mark Kelly, el popular senador que vol acabar amb les armes

És un home popular i conegut pel seu combat particular contra la possessió d'armes: la seva dona, l'excongressista Gabby Giffords, va sobreviure a un tiroteig fa 13 anys.

Kelly, de perfil moderat, és senador per Arizona des del 2020 i el seu paper en la campanya de Joe Biden va ser crucial perquè aquest estat es decantés a favor dels demòcrates.

Ara, aquest veterà de la Marina i anteriorment astronauta podria ajudar Harris a conquerir Arizona, escenari del debat migratori --línia d'atac dels republicans--, i guanyar en altres estats indecisos.

Mark Kelly és senador d'Arizona des del 2020(REUTERS/Amanda Andrade)

Tim Walz, el governador que sedueix l'esquerra demòcrata

L'actual governador de Minnesota, Tim Walz, és un home conegut per les seves conviccions esquerranes. És membre del Partit Democràtic-Agricultor-Obrer i líder de l'Associació de Governadors Demòcrates.

En l'etapa com a congressista, va seduir l'ala esquerra del Partit Demòcrata quan es va erigir en representant de l'Amèrica treballadora, rural i blanca, amb idees progressistes. 

Tot això podria compensar el perfil purament liberal de Harris. Si sortís escollit, Walz confirmaria la victòria demòcrata a Minnesota i podria esperar un efecte capil·lar a l'estat veí de Wisconsin.

Tim Walz és governador de Minnesota des del 2019 (Reuters/Elizabeth Frantz)

Josh Shapiro, l'estrella ascendent del partit i proisraelià

El tercer finalista per formar tàndem amb Kamala Harris és el governador de Pensilvània, Josh Shapiro. Va arrasar en les eleccions locals del 2023, els seus índexs d'aprovació com a governador són altíssims i és una estrella ascendent al partit.

Pensilvània és un estat imprescindible per a la victòria dels demòcrates i la força política de Shapiro constitueix un actiu que volen explotar. Ara bé, la postura que ha pres davant de la invasió de Gaza ha refredat part de la seva popularitat.

Shapiro és jueu i partidari de l'Estat d'Israel. Ha criticat durament les manifestacions propalestines i les ha arribat a comparar amb les ràtzies del Ku Klux Klan. Això li podria restar suports entre l'electorat progressista.

Josh Shapiro és governador de Pensilvània des del gener del 2023 (Reuters/Bastiaan Slabbers)

A la conquesta de l'Oest Mitjà i del sud

Un cop desveli qui serà el seu número dos, Kamala Harris començarà una marató de mítings i trobades amb els votants de l'anomenat "mur blau" de l'Oest Mitjà, així com als estats del "cinturó del sol", al sud dels Estats Units.

La renúncia del president nord-americà, Joe Biden, i la proclamació de Harris com a candidata a la Casa Blanca han ajudat que els demòcrates retallin distàncies amb Donald Trump en bona part dels estats indecisos.

Amb aquesta gira, que culminarà el 19 d'agost a la convenció nacional demòcrata, Harris espera apuntalar i fins i tot millorar la seva posició en les enquestes, que en poc temps han posat set estats clau sobre la taula: Pensilvània, Geòrgia, Arizona, Minnesota, Nevada, Wisconsin i Carolina del Nord.

ARXIVAT A:
Eleccions Estats UnitsKamala HarrisEleccions Estats Units 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut