El permís per hospitalització no comença necessàriament el dia de l'ingrés del familiar
El permís per hospitalització no comença necessàriament el dia de l'ingrés del familiar (iStock)

Els treballadors han de poder triar quan comencen el permís de cinc dies per cura de familiars

Així ho recull una sentència de l'Audiència Nacional que introdueix la perspectiva de gènere, perquè recorda que majoritàriament els permisos són exercits per dones

L'Audiència Nacional ha reconegut el dret dels treballadors a començar a gaudir quan vulguin dels cinc dies retribuïts per a la cura de familiars per malaltia greu o hospitalització, ja que obligar-los a agafar-los quan es produeix el contratemps agreuja la bretxa salarial de gènere.

En una sentència datada el 12 de setembre a què ha tingut accés EFE, la sala social estima la demanda presentada per la Central Sindical Independent i de Treballadors (CSIF), CCOO i la UGT contra el RACE.

Els sindicats defensaven que aquesta empresa feia una interpretació "restrictiva i injustificada" dels permisos per hospitalització o malaltia greu després de la reforma de l'Estatut dels Treballadors del 2023, en pretendre que aquests permisos es podien gaudir des de la data d'inici del contratemps.

L'empresa, per la seva part, al·legava que la decisió sobre la forma de gaudi del permís previst a la norma "no pot quedar a l'arbitri del treballador, sinó que entra dins de l'àmbit d'organització del mateix empresari".

En cas contrari, es podria generar una situació discriminatòria en relació amb els treballadors que no disposen de suport familiar per prestar les tasques de cura, ja que "aquests necessàriament haurien de gaudir sempre del permís des de la data del fet causant".


Una qüestió polèmica

La sala admet que la manera com s'ha de realitzar el còmput i la data d'inici del permís "ha estat sempre una qüestió polèmica", ja que té sentit quan serveix per atendre la causa que ho permet, per això s'exigeix "certa immediatesa".

En general, assenyala la sentència, depèn en cada cas del que estableixi el conveni col·lectiu, i en aquest cas, no consta cap menció.

Per això, els magistrats comparteixen el criteri dels sindicats i entenen que la interpretació realitzada per l'empresa ha estat restrictiva o limitadora del gaudi del permís, ja que "és un principi general de dret on la norma no ha de distingir l'intèrpret".

A més, l'Audiència recorda que la realitat social sobre la qual es plasma aquesta norma és que els permisos vinculats a cures de familiars i convivents són exercits majoritàriament per dones, per la qual cosa cal introduir una perspectiva de gènere.

El criteri inflexible de l'empresa segons el qual el permís ha de començar obligatòriament quan es produeix el contratemps no fa sinó perpetuar l'anomenada "bretxa laboral de gènere", ja que implica que el col·lectiu que tradicionalment assumeix les cures vegi minvats els seus drets per aquesta causa.

Així mateix, suposa un desincentiu perquè els homes assumeixin el deure de corresponsabilitat en les càrregues familiars.

 

ARXIVAT A:
Família Drets laborals
Anar al contingut