Els tancs que Espanya enviarà a Ucraïna no estan a punt: "Fa molt que estan en desús"

Els Leopard que s'enviaran a Ucraïna fa més d'una dècada que estan en una nau de Saragossa i Robles no ha concretat quants se n'enviaran ni quan

Actualitzat

L'enviament de tancs Leopard espanyols a Ucraïna va per llarg.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, no ha concretat ni quants ni quan s'enviaran. Sí que ha explicat que seran els Leopard 2A4 que ara són a Saragossa, tot i que els cal una posada a punt perquè fa una dècada que estan en una nau sense fer-se servir.

Aquestes tasques determinaran quants vehicles són recuperables per deixar-los preparats per enviar a Ucraïna:

"Veurem, en funció dels que hi ha, que fa molt temps que estan en desús, quins d'ells la indústria podria posar-los en un estat adequat de funcionament perquè, totalment coordinats amb els nostres aliats, puguem planificar aquesta entrega."

Concretament, els vehicles es van enviar en una nau de suport logístic de l'exèrcit de Terra amb la intenció de transformar-los en vehicles especials de sapadors i en vehicles llançaponts, tot i que finalment no es va dur a terme.

La ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles
La ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles (EFE / Eduardo Oyana)

Una cinquantena de tancs europeus

Aquesta setmana s'ha sabut que Ucraïna rebrà una cinquantena de tancs Leopard 2 de països europeus. Alemanya, després de dies de debat, ha decidit enviar-ne 14, la mateixa xifra que enviarà Polònia.

A més d'Espanya, Portugal, Noruega, els Països Baixos, Dinamarca i Finlàndia també enviaran tancs.

Robles també ha anunciat que aquest dijous a la tarda hi ha prevista una reunió de coordinació entre els set països que enviaran tancs a Ucraïna.

La ministra ha avançat que la idea és que l'entrega a Ucraïna sigui conjunta perquè els carros de combat puguin actuar de manera coordinada, tot i que preocupa la cadena de manteniment i recanvis.

Un tanc Leopard, durant unes maniobres a Alemanya
Un tanc Leopard, durant unes maniobres a Alemanya (Europa Press / Philipp Schulze)

"Espanya aposta per la pau"

Pel que fa a les crítiques d'Unides Podem, Robles ha subratllat que Espanya "està fermament compromesa amb la pau" i creu que la millor manera de fer-ho és participar en l'enviament coordinat de "material defensiu" a Ucraïna per ajudar una ciutadania "que està sent cruelment massacrada" per Rússia.

"Tots volem la pau i que acabi aquesta invasió il·legítima de Putin que està causant molt de mal. L'important és l'aposta d'Espanya per la pau, l'enviament de material ha estat sempre per treballar per la pau i protegir i defensar la vida de la ciutadania d'Ucraïna."

 

 

ARXIVAT A:
Exèrcit espanyolUcraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut